17 Mart 2010 00:00

Esnaf mallarını depoya atıyor

HALKIN alım gücündeki hızlı düşüşle beraber İstanbul Okmeydanı’ndaki esnaf işyerlerini ayakta tutamaz hale geldi.

Paylaş

HALKIN alım gücündeki hızlı düşüşle beraber İstanbul Okmeydanı’ndaki esnaf işyerlerini ayakta tutamaz hale geldi. Yoksul ve orta halli halkın yaşadığı Okmeydanı’ndaki esnafa, Türkiye’deki milyarderler listesine son 1 yılda 15 kişinin eklenmesini nasıl değerlendirdiklerini sorduk.
Esnaf, işsiz sayısı 3 milyon 3 bin düzeyindeyken ve Okmeydanı’ndaki tekstil atölyelerinde işçilerin ücretleri düzenli ödenemezken, Türkiye’deki milyarder sayısının 13’ten 28’e çıkmasına tepki gösterdi.
Çay ocağı işleten Ferhat Koç durumu, “Büyük işletme sahipleri vergiden ve işçiden çalarak her geçen gün zenginleşiyor” diye değerlendirmekle yetindi
AKP’YE YAKIN ŞİRKETLER İHALELER ALIYOR
Nalburluk yapan Ali Çolak, AKP Hükümeti’ne yakın şirketlerin “ballı” ihaleleri aldıklarına dikkat çekerek, “Çalık Grubu ve Albayraklar daha düne kadar küçük işletmelerdi. Şu anki halleri devasa büyüklükte” dedi. Krizden dolayı işyerimi kapatmak zorunda kaldığını söyleyen Çolak “Eşyalarımı bir dükkana koydum. Parasızlıktan dükkanımın kapanışını bile yapamadım. Geleceğe bakışım çok karamsar; çocuklarımın geleceğini nasıl kurarım bilemiyorum…” dedi.
İşlettiği kafede yiyecek içecek servisi yapan Türkan Solmaz, ekonomik krizin en çok küçük ve orta boy işletmeleri vurduğunu dile getiriyor. Dünyadaki tekstil üretiminin Mısır’a kaydığına dikkat çeken Solmaz, “Her gün işletmeler kapanıyor, insanlar Okmeydanı’ndan gidiyor. Bizim de işlerimiz azalıyor. Emekçilerin ödemeleri arttı fakat alınan ücretler çok az…” diye özetliyor durumu.
“Krizi aşmak için önce üretmek gerekiyor. Öncelikle ülkemizdeki işsizler ordusu üretim sürecine katılmalıdır. Gidişat böyle olduğu sürece, işletmeyi kapatıp bir yerde işçi olmayı düşünüyorum” diyen Solmaz, TEKEL işçilerinin mücadelesinin herkese örnek olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu durum ancak mücadele ile aşılır. Gerek küçük işletmelerin, gerekse kamu sektöründeki işçilerin mücadele etmesi gerekiyor…”
İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM BULUNMALI
Dilek Dönmez, konfeksiyon mağazası sahibi. Pek çok esnaf gibi, kriz sebebiyle sıkışmış ve kredi çekmek zorunda kalmış. İnsanların alım gücü düştüğü için ürün fiyatlarına kâr ekleyemediklerini ifade eden Dönmez, işsizliğe çözüm bulunmadığı sürece krizden çıkılamayacağını dile getiriyor ve ekliyor: “2-3 sene evveline kadar geleceğimize ne ekleyebiliriz diye düşünürken, şimdi geleceğimizi nasıl kurtarırız diye düşünüyoruz. Bir evim var, ne yapsam da kaybetmesem diye düşünüyorum...” (İstanbul/EVRENSEL)
Başak Deniz
ÖNCEKİ HABER

Yeni nesil öğretmene değil, polise emanet!...

SONRAKİ HABER

İşsizlik ve yoksulluk gençleri suça itiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa