17 Mart 2010 00:00

İşçi icralık oldu, zengin ev sahibi

HEPSİNİN derdi aynıydı. Ekmek parası kazanmak, en azından ayakta durmayı başarmak…

Paylaş

HEPSİNİN derdi aynıydı. Ekmek parası kazanmak, en azından ayakta durmayı başarmak… Ancak krizle birlikte artan işsizlik ve iş bulma umudunun giderek azalması, onları bu kez memleketlerine geri göç etmeye zorladı. İşsiz kalanlar arasında, ev borcuna girip mahkemelik olanların sayısı oldukça fazla. İşçiler icralık olurken, parası olanlar ise krizi fırsata çevirip ucuza 3-5 ev birden alıyor.
Şu an Pendik’in Esenyalı Mahallesi, inşaatlar nedeniyle şantiyeye dönüşmüş durumda. Yaklaşık 900 dairelik inşaat yapılan mahallede, krizle birlikte birçok inşaat ya durmuş ya da öyle yavaşlamış ki, durma noktasına gelmiş. Gayrimenkul alım satımıyla uğraşanlar, krizle birlikte tersine göçün hızlandığını ve bu nedenle işlerin önemli ölçüde yavaşladığını söylediler.
Ağırlıklı olarak Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde çalışan işçilerin oturduğu mahalleyi krizin bu kadar derinden sarsmasının nedeni, kriz döneminde tersanelerden 20 bine yakın işçinin işten atılması. İşsizliğin kol gezdiği mahallede halen çalışanların ücretleri ise düşürülmüş.
PARASI OLANA YARADI
Emlak danışmanlığı yapan Müslim Çelik, krizden sonra tersanelerde yaşanan işten atmalardan dolayı birçok evin boşaldığını, yeni kiracı bulmanın da zorlaştığını söyledi. İşsiz kalanların ya memleketlerine döndüğüne ya da anne babalarıyla birlikte yaşamaya başladığına dikkat çeken Çelik, “O kadar boş ev var ki, artık insanlar emlakçılara ev vermiyor, komisyon ücreti vermemek için” diye konuştu.
Yıllarca mahallelerinde oturanların değil daha çok Kadıköy ve Göztepe gibi yerlerden maddi durumu iyi olanların ev almaya geldiğini anlatan Çelik, krizin, parası olana yaradığını söyledi.
EV ALMAK HAYAL BİLE DEĞİL
Barbaros Gayrimenkul çalışanlarından biri ise bankaların daireleri ipotek ettiğini, borcunu ödeyemeyenlerin ise zor duruma düştüğünü söyledi. Parası olanların emlak aldığını, onların da 3-5 ev birden aldığını anlatan emlakçı çalışanı, “Tersanelerde çalışıp işsiz kalanlar ise ev taksitlerini ödeyemez hale geldi. Bu nedenle bazıları mahkemelik oldu. Çalışanlar ise ev alma hayali yerine karın doyurma derdine düştü. Esenyalı’da birçok inşaat var ama mahkemelik olanlar da çok” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Serkan Tan
ÖNCEKİ HABER

İzmir’de Belediye-İş şube kongresi yapıldı

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa