17 Mart 2010 00:00

SON ‘DURAK’!

Son günlerin en tartışılan ismi Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak. Hakkındaki yolsuzluk iddiaları birbirini izliyor.

Paylaş

Son günlerin en tartışılan ismi Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak. Hakkındaki yolsuzluk iddiaları birbirini izliyor. İddialar o kadar çok ki, skandal Adana’yı aştı. Türkiye’nin gündemine oturan yolsuzluk, dün Durak’ın partisinin de gündemindeydi. MHP lideri Bahçeli, Durak’ı istifaya çağırdı. Durak ise “Bahçeli’yle görüşmeden istifa etmem” dedi.
BAHÇELİ: İSTİFA EDİN!
Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Durak hakkındaki iddialara da değindi.
Son seçimin ardından geçen bir yıllık süreden sonra Durak ile yakın çalışma arkadaşları arasında birbirlerini “yolsuzluk yapmakla” suçlayan, ağır iddialara kadar varan tartışmaların kamuoyuna yansıdığını ifade eden Bahçeli, Durak’ı disiplin kuruluna gerek kalmadan istifaya çağırdı. Bahçeli bununla da yetinmedi, “Yargıda göreve” dedi. Bahçeli, Durak ve olayda adı geçen MHP üyelerinin disipline sevk edileceğini dile getirdi.
DURAK: BAŞBAKAN YOLSUZLUĞU İYİ BİLİR
Son günlerin gazete manşetlerinden düşmeyen ismi Durak, Bahçeli’den gelen istifa çağrısına yanıt verdi. Bahçeli’yle yüz yüze görüşmeden bir karar vermeyeceğini söyleyen Durak, “Belediye başkanı olmadan da zengindim. Sayın Başbakan çok iyi bilir, belediyelerde şaibe nasıl olur. Beni de onlardan zannediyor olmalı” dedi. İstanbul’a gelişinde Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Durak, katılacağı TV programı için yanında getirdiği belgeleri ve gazete kupürlerini de gösterdi. Gazetecilerin soru sormasıyla başlayan yayın, bir basın toplantısına dönüştü.
RANDEVU POLEMİĞİ
Öte yandan, Aytaç Durak kendisinin Genel Merkez'e çağırıldığını belirterek, “Ankaraya gitmeyi düşünüyorum” dedi. Ancak MHP, Durak'ın bu sözlerini yalanladı. MHP'den yapılan açıklamada, “Kendisi görüşme talebini iletti. Ancak kabul etmedik” denildi.
Adana Valisi İlhan Atış da adli sürecin başladığını söyledi. Atış, “Deniz dalgalanmadan durulmaz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

DURAK’IN TARTIŞILAN MALVARLIĞI
İlk olarak 1985 yılında Adana Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Aytaç Durak, bu süreçte 4 parti değiştirdi. Aradan geçen yıllar içinde mal varlığı da tartışma konusu oldu. Aytaç Durak'ın hakkında açılan bir dava ile ilgili 2001 yılında polise verdiği beyanında mal varlığı olarak 500 bin metrekare arazi, dokuz daire 2 bin metrekare işyeri ve 1987 model bir Mercedes otomobili ve yıllık 50 bin TL gelir görülüyor. 2001 yılından sonra geçen 9 yılda bu serveti kat kat arttı. Şubat 2010 verdiği mal beyanında ise yıllık gelirinin de 50 bin TL olduğu belirtilirken, 15 gün önce verdiği mal beyanında tam 1.8 milyon metrekare taşınmazı görülüyor. Bu taşınmazların bir milyon 396 bin metrekaresi tarla. 397 bin metre kare ise arsa. Bu arsaların 278 bin metrekaresi imarlı, mal beyanı incelendiğinde Durak'ın bankada yaklaşık 1 milyon TL nakiti olduğu ortaya çıkıyor. Durak'ın eşine ve iki çocuğuna ait 3 banka hesabında 676 bin TL'si bulunuyor. Ayrıca yine banka hesabında 204 bin doları da var.

BAŞINA DERT OLAN DOSYALAR!

*DAMADA ARSA: Menekşe köyündeki 13 bin 56 metrekarelik arsanın belediyeye ait kısmının, 2006 yılında Durak’ın damadı Bekir Cavcav’a 278 bin TL’ye satılması. Arsanın şimdiki değerinin 3 milyon TL olduğu öne sürülüyor.
*TARTIŞMALI ARSA: Durak’ın damadının satın aldığı arsanın yanında bulunan arazinin Durak’ın eşine satışı da mahkemelik durumda. Hazine’ye ait 73 dönümlük arazi, imar uygulamaları ile belediye hizmet alanına çevrildi. 50 dönümlük alan, arsa haline getirildi. Bu alana yeniden imar uygulaması yapılarak, konut alanına çevrildi. Arsayı, Durak’ın eşi Fahriye Durak satın aldı.
*VERGİ KAÇAKÇILIĞI: Durak’la ilgili bir iddia da arsanın değerini düşük gösterip daha az vergi ödemesiyle ilgili. İddiaya göre Durak, Adana’nın Karahan bölgesinde metrekaresini 30 TL’ye sattığı arazinin satış değerini 18 lira olarak gösterdi. Böylece vergi kaçırdı.
*EŞE KIYAK: Başka bir iddiaya göre ise Durak’ın eşi adına kayıtlı Süleyman Demirel Bulvarı’nda bulunan yaklaşık 11 bin metrekarelik arazinin de içinde bulunduğu bölgeyle ilgili plan tadilatı yapıldı. Konut alanları ticaret alanına alındı. Arazi değerine değer kattı. Böylece arazinin 27 bin metrekare olan inşaat izni, 82 bin metrekareye çıktı. Be değişikliğe ‘evet’ diyen 54 Meclis üyesi hâlâ yargılanıyor.

iPLERi KOPARAN SES KAYDI
Adana Belediyesi’ni karıştıran 47 dakikalık kaydın 4 dakikalık bölümünde şu diyaloglar yer alıyor:
- Parayı saat 5.5 gibi verecekler. Şu an hazır değilmiş. Az bir para değil, 260 bin dolar.
- O Meclis üyesi 260 bin dolarlık adam değil, 5 liralık adam.
- Önceden öyleymiş ama şimdi akıllandı.
- Rant var mı ?
- Tabii havuz var. Buna AKP, CHP ve MHP’liler de destek veriyor.


NE OLMUŞTU

Aytaç Durak, geçtiğimiz hafta belediye meclisi toplantısında rüşvet pazarlığı yapıldığını iddia ettiği bir ses kasetini üyelere dinletmişti. Ses kasetine CHP’li ve MHP’li üyeler sert tepki göstermişti.
Yıllardır kendisiyle birlikte çalışan MHP’li Mustafa Tuncel, kürsüye toprak getirerek, Aytaç Durak’ı haksız servet edinmekle suçlamıştı. 260 bin dolarlık rüşvet pazarlığı iddiasına ilişkin söz konusu kaset, daha sonra savcılığa verilmişti.
Tartışmalar üzerine servetinin 40 milyon doların üzerinde olduğunu söyleyen Durak, “Eşim zenginse ben ne yapayım?” diyerek kendini savunmuştu.
ÖNCEKİ HABER

TSK silahlanmada onuncu!

SONRAKİ HABER

TEKEL işçilerinden depremzedelere yardım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...