17 Mart 2010 00:00

BAŞBAKANA AÇILIM DERSİ!

AKP hükümetinin Roman açılımının ne kadar popülist olduğu aynı gün ortaya çıktı.

Paylaş

AKP hükümetinin Roman açılımının ne kadar popülist olduğu aynı gün ortaya çıktı. Başbakan salonda romanlara seslendi. Romanlara popülist söylemlerle seslenen Başbakan sorunu TOKİ’ye havale ederek özüne girmedi. Açılımın böyle olmayacağı aynı gün akşam saatlerinde net bir biçimde görüldü. Başbakan’ın ‘açılım’ toplantısından dönen Romanlar Balıkesir Susurluk’taki dinlenme tesisine alınmadıkları ileri sürüldü. Çünkü otobüslerinin önünde “Tire Romanlar Derneği” yazıyordu. Bunun üzerine romanlar yollarına devam etti.
İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Roman Buluşması’na ilişkin “Cumhuriyet tarihinde ilk defa başbakan düzeyinde tanıma oldu, yüreğimize nakşetti ama bu yaklaşımın altı boş” dedi ve yaşadıkları ayrımcılığı anlattı.
TALEPLERİMİZİ ANLATAMADIK
Cıstır, İstanbul’daki buluşmaya İzmir’den 2 bin civarında Roman vatandaşın katıldığını, kendisinin toplantıya katılmadığını belirtti. Cıstır, “600-700 kilometre öteden insanların İstanbul’a taşınması popülist bir yaklaşım. Biz bu buluşmada sıkıntılarımızı, taleplerimizi anlatamadık. Kentsel dönüşüm, işsizlik, ayrımcılık gibi konularda biz de görüşmelerimizi aktarmak isterdik” dedi.
KOMİSYON BU SORUNU ÇÖZECEK Mİ?
Cıstır, şöyle konuştu: “Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu kurulsun deniyor. Bunun işlevselliği ne kadar olacak? Otobüsümüz, dönüşte önünde ‘Roman’ yazdığı için Susurluk’ta bir tesise alınmadı. Yapılacaklarla ilgili somut adımlar neler, onları görmek istiyoruz”
SELENDİ’NİN SAĞDUYULU SESİ
Cıstır, Selendi’de çıkan ve 76 ailenin göçüyle sonuçlanan kavga sırasında sağduyulu mesajlarıyla dikkat çekmişti. Cıstır, ailelerin Salihli’ye yerleştirilmesine karşı çıkmış, Romanların belde halkıyla bir arada, hoşgörü içinde yaşamasının koşullarının sağlanması gerektiğini dile getirmişti.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kürtçe propaganda rafa kalktı

SONRAKİ HABER

‘Taş atan çocuklar’ tasarısı Meclise geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...