17 Mart 2010 00:00

Kudüs’te gerginlik çatışmaya dönüştü

İsrail hükümetinin Doğu Kudüs’ün çeşitli yerlerinde yeni yerleşim inşa etme ve bir sinagogun yeniden tahsis edilmesi kararından doğan gerginlik, Filistinlilerle İsrail polisi arasında çatışmaya neden oldu.

Paylaş

İsrail hükümetinin Doğu Kudüs’ün çeşitli yerlerinde yeni yerleşim inşa etme ve bir sinagogun yeniden tahsis edilmesi kararından doğan gerginlik, Filistinlilerle İsrail polisi arasında çatışmaya neden oldu. Çatışmalarda en az 15 Filistinli gözaltına alındı.
Yüzlerce Filistinli, İsrailli polislere taş atarak lastikleri ateşe verirken, İsrail emniyetinden bir sözcü, bir mülteci kampındaki kalabalığı dağıtmak için sersemletici el bombaları kullanıldığını açıkladı.
Çatışma, İsrail hükümetinin Doğu Kudüs’te 1600 yeni Yahudi yerleşimi inşaatına ilişkin planlarını açıklamasının ardından geldi. İsrailli yetkililer, pazartesi günü de Eski Kent bölgesinde altmış yıl önce Ürdün güçlerince tahrip edildiğini söyledikleri bir sinagogu yeniden hizmete açmışlardı. Bu olay da, Filistinlilerin protestolarına yol açmıştı. İsrail, bölgeye 3 bin polis konuşlandırıldığını açıkladı.
GAZAP GÜNÜ
Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’nde de çoğu öğrenci binlerce kişi, durumu protesto etti.
Hamas hareketi, dünü “gazap ve teyakkuz günü” ilan ederek, Arap ve Müslümanları Kudüs ve el Aksa’nın yardımına koşmaya çağırdı.
Öte yandan, Ramallah’ın kuzeyinde bulunan Attara’daki İsrail kontrol noktasında ve Kudüs yakınlarında bulunan Kalendiye’deki İsrail kontrol noktasında, İsrail polisi ile Kudüs’e yürümek isteyen Filistinliler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. Öğle namazı vaktinde İsrail güvenlik güçleri, Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girmesine engel olurken, gelen ilk bilgilere göre 7 Filistinli kadın gözaltına alındı.
Kudüs’ün Uvaysiye ve Savana bölgelerindeki çatışmalarda ise İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 14 Filistinli gencin yaralandığı, gelen bilgiler arasında.
Hamas’ın, İslam ülkelerinde destek gösterileri yapılması çağrısına, ilk yanıt Beyrut’tan geldi.
Kudüs Müessesesi tarafından düzenlenen eyleme binlerce Beyrutlu katıldı. (DIŞ HABERLER)

OBAMA’NIN TEMSİLCİSİ GEZİSİNİ ERTELEDİ

ABD’nin İsrail-Filistin barış görüşmeleri için diplomatik atağa geçtiği sırada, İsrail’in Kudüs’te yeni inşaat planlarını onaylamasının yarattığı gerginliğe karşın, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyanhu kararlı olduklarını bildirdi.
Netanyahu, İsrail Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, “Son 40 yıldır hiçbir İsrail hükümeti, Kudüs’ün semtlerindeki inşaatlara sınır koymadı” dedi. Netanyahu, Kudüs’ün ilhak edilen bölgelerinin, ileride yapılacak bir barış anlaşmasında İsrail sınırı içinde kalması gerektiği konusunda, İsrail’de hemen hemen bir uzlaşma bulunduğunu belirtti.
Yaşanan gerginlik, ABD’nin arabuluculuğunda bu hafta başlatılması beklenen İsrail-Filistin dolaylı görüşmelerini de etkiledi. İsrail ve Filistinli taraflar arasında mekik diplomasisi başlatma amacıyla önceki gün bölgeye gitmeyi planlayan ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, gezisini erteledi. ABD’li diplomatik kaynaklar, Mitchell’in doğrudan, Ortadoğu Dörtlüsü görüşmelerinin yapılacağı Moskova’ya gidebileceğini belirtti.

FİLİSTİNLİ ÖRGÜTLERDEN ORTAK AÇIKLAMA

Hamas ve İslami Cihad yetkililerinin de aralarında bulunduğu Suriye’de yaşayan Filistinli grupların temsilcileri bir araya geldi. Basına kapalı görüşmelerden sonra düzenlenen basın toplantısında, Hamas’ın Suriye’de yaşayan Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Filistinli güçleri direnişe çağırdı. Meşal, “Biz düşmanla hem dolaylı hem doğrudan görüşmelerin durdurulmasını istiyoruz. Çünkü bu görüşmeler, İsrail’in daha fazla yerleşim birimi oluşturup daha fazla Yahudileştirmesine meşru zemin hazırlıyor” dedi.
Filistinli gruplara çağrıda bulunan Meşal, “Biz bütün Filistinli grupları bu eyleme karşı birleşmeye, Filistinlilerin haklarını ve taleplerini savunmak üzere bir araya gelmeye davet ediyoruz. Bu birleşmenin, görüşmeler değil direniş yönünde olması gerekiyor” diye konuştu. “Filistinli gruplar arasındaki birleşmenin Ortadoğu Dörtlüsü’nün istekleri çerçevesinde değil, Filistin halkının çıkarları doğrultusunda gerçekleşmesi gerektiğini” anlatan Meşal, “İsrail, ancak bu cevabı anlar” dedi.
Meşal, İsrail’in Kudüs’teki “yayılmacı” faaliyetlerine karşı uluslararası topluma çağrıda bulunarak, şunları söyledi: “Uluslararası toplumu, büyük güçleri ve İsrail’i destekleyenleri uyarıyoruz. Bu onlara geri tepecektir. Bunu ateşle oynamak olarak kabul ediyoruz. Bu, bölgenin patlaması için bir kıvılcımdır. Çünkü ateşle oynayan yanacaktır ve bu yanmanın sonuçlarına katlanacaktır. Bu, bölgenin patlaması için bir kıvılcımdır.”
ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de genel grev hazırlığı

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...