17 Mart 2010 00:00

Aslolan devletin önlemler alması

Deprem konusunda devlet olarak hiç bir önlemin alınmadığı ülkemizde halk önlemini kendi imkanlarıyla almaya çalışıyor.

Paylaş

Deprem konusunda devlet olarak hiç bir önlemin alınmadığı ülkemizde halk önlemini kendi imkanlarıyla almaya çalışıyor.Türkiye’nin bir depremler ülkesi olduğu gerçeği Gölcük depremiyle belleklerimize kazındı. İlk yardım konusunda ne kadar eksik ve donanımsız bir toplum olduğumuzu gördük.
Herkes yardıma koşup bir şeyler yapma telaşı içinde oradan oraya koşturup dururken insanlar ne yaptığının pek de bilincinde değildi.Tam bir kaos yaşanıyordu. Kurtarma ekipleri yetersizdi. Var olanlar da her yere yetişemiyordu.
Bu eksikliklerin görülmesi üzerine kişi ve kuruluşlar tarafından yeni çalışmalar yapılarak bu boşluklar doldurulmaya çalışıldı. Mahalle Afet Gönüllüleri de (MAG) bunlardan biri olarak sivil savunma alanındaki yerini almış oldu. Elazığ depremiyle birlikte yeniden gündemimize oturan bu konu ile ilgili İstanbul’un Kağıthane ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesinde oluşturulan mahalle afet gönüllülerine MAG’ın nasıl çalıştığını sorduk.
KEŞKE DEVLET YAPSA!
Hürriyet Mahallesi MAG Koordinatörü Ahmet Aygün, her mahallede 40-50 kişiden oluşan gönüllülere 34 saatlik eğitim programı çerçevesinde afet bilinci ve hazırlık, afet psikolojisi, temel yangın söndürme, ilk yardım, hafif arama-kurtarma dersleri verildiğini söyledi. Aygün bunun yeterli olmadığını belirtti. Kağıthane genelinde 110 mahalle afet gönüllüsü olduğunu ifade eden Aygün, Hürriyet Mahallesi’nde ise 48 kişi oldukları bilgisini verdi.
1993’ten beri mahallede oturduğunu belirten Aygün, “Muhtarımız kendi çabaları ile mahallede bu çalışmaları başlattı. Mahalle esnafından destek alıyoruz” dedi. Okul çocuklarına ve kadınlara afet öncesi eğitim vermek için ön çalışmalar yaptıklarını anlatan Aygün, “Elele Kadın Derneği üyesi olan bazı kadın arkadaşlarımız da bizimle birlikte bu çalışmalara katılıyorlar” diye konuştu.
MAG’ın aslında Avrupa Birliği projesi ile desteklenen bir vakıf olduğunu söyleyen Aygün,
“Gönül isterdi ki bu çalışmalar devlet tarafından daha önceleri yapılsaydı. Bir devlet politikası olarak ele almalarını isterdik. Kurumsallaşması gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.
BİRİ YIKILSA TÜMÜ GİDECEK
MAG Grup Başkanı Suna Demirbaş 25 yıldır mahallede oturuyor. Deprem anında kendisine ailesine ve çevresine faydalı olmak için bu çalışmaya katıldığını belirtti. Mahallede afet gönüllüsü olarak çalışan 10 kadın olduğunu kaydeden Demirbaş, “Ben aynı zamanda Elele kadın derneği yönetim kurulundayım” dedi. Aldıkları eğitimin yeterli olmadığını kaydeden Demirbaş, deprem sonrası dönemlerde bile mahallede güçlendirme çalışması yapılmadığını ifade etti. “Evlerimizin sağlam olup olmadığını da bilmiyoruz. Doğru dürüst yolumuz yok. Binalar iç içe yapılmış. Bir tanesi yıkılsa hepsi üst üste gelecek şekilde yıkılır” diyen Demirbaş, “Elazığ’daki evlerin yıkılmasını kerpiç olmasına bağlayan devlet, İstanbul’daki yıkılan beton binalar için ne diyecek acaba?” diye sordu. Deprem konusunda yetkililerin halkı aydınlatmadığına dikkat çeken Demirbaş, “Televizyonda halkı aydınlatacak programlar yerine magazin haberleriyle bizleri meşgul ediyorlar” diyerek medyayı da eleştirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

OLUP BİTTİKTEN SONRA KONUŞAN ÇOK
Gülşen Erbaş ise 26 yıldır Hürriyet Mahallesi’nde yaşıyor. Düzce depreminde yedi yakınını kaybetmiş. “Nedense bizler bir şeyler olduktan sonra o konuda çok konuşuruz” diyen Erbaş, “Elazığ depremi de bir müddet sonra unutulacak. İleriye dönük yapılan hiç bir çalışma yok.
1999 depreminin üzerinden on yıl geçti ne yapıldı merak ediyorum” diye konuştu.
Mahalle afet gönüllülerinin özveriyle çalıştıklarını anlatan Erbaş şunları söyledi: “Bu gibi çalışmalar destekleyici çalışmalardır. Esas olan bu konunun devlet tarafından ciddi bir şekilde ele alınıp çözüme kavuşturulmasıdır.”

ÇALIŞMALAR YETERSİZ
MAG’ın lojistik görevlisi Tamer Akabek antika restorasyoncusu. Görevlerinin arama kurtarma malzemelerini konteynırda muhafaza etmek ve eksikleri gidermek amacıyla olanaklar yaratmak olduğunu söyleyen Akabek, çocuklara ve velilere okullarda ders vermeyi planladıklarını da sözlerine ekledi. Akabek yaptıkları çalışmaların önemli olduğunu belirterek “Ancak bütün bu çalışmalar yetersiz. Daha büyük boyutta çözümü devlet yapmalı” diye konuştu.
Fikriye Şekeroğlu - Neslihan Karyemez
ÖNCEKİ HABER

Gerzeli termik santrale karşı

SONRAKİ HABER

Kürt edebiyatı diğer halklarla buluşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...