18 Mart 2010 00:00

Bütün iş kapıları yüzümüze kapandı

Krizin her geçen gün daha da yoksulaştırdığı İstanbul Tuzla’da işsizlik, en başta gelen sorunlardan biri.

Paylaş

Krizin her geçen gün daha da yoksulaştırdığı İstanbul Tuzla’da işsizlik, en başta gelen sorunlardan biri. Tuzla İçmeler Mahallesi’nde oturan Zeliha Karasungur ve kızı Senem, aylardır iş bulamıyor.
43 yaşında olan Zeliha Karasungur, yaklaşık altı aydır işsiz. Kirada oturan Zeliha Karasungur, yetişkin olan üç çocuğunun geleceğinden kaygılandığını söyleyerek, başlıyor anlatmaya. “Senelerdir çalışıyorum, sigortamı çalıştığım yerler hep eksik yatırdılar” diyen Karasungur, “Eşimden kalan 340 TL’yi alıyorum. Evde bir tek oğlum çalışıyor ve çocuklarımın üçü de okuyor. İş bulmak daha kolay olur diye okumaya çalışıyorlar” dedi. İş-Kur’a ve belediyeye başvuru yaptığını belirten Karasungur, “Belediyede zaman zaman kurulan beyaz masaya iş için başvuru yaptım, eşimin emekliliğinden aldığım 340 TL için bana iş vermediler ama evi, arabası, maddi durumu oldukça iyi olan birini, beni almayı düşündükleri işe aldılar. Bu durum sonunda ben anladım ki, belediye gerçek yoksullara yardım etmek yerine kendi yandaşlarının servetlerine servet katıyor” şeklinde konuştu. Devletten iş talep eden Karasungur, “Çocuklarım için çalışmak zorundayım” dedi.
Zeliha Karasungur’un kızı Senem ise bir buçuk yıldır işsiz, yani krizin ilk mağdurlarından. Kriz öncesi deri sanayisinde bir yat fabrikasında çalışıyormuş. Krizle beraber işçilerin maaşını ödemediklerini ve sonra da herkesi işten attıklarını söyleyen Senem, “Başvuru yapmadığım yer kalmadı. Önceden iş seçiyordum, şimdi ise ne iş olursa yapmaya hazırım. 700 TL maaş, yol, yemek ve sigorta vardı krizden önce, şimdi ise 400 veya 500 TL teklif ediyorlar” dedi. “Krizi fırsata çevirdiler” diyen Senem, “İlk kez bu kadar işsiz kaldım ve çok umutsuzum, belki diplomam olursa iş bulmam kolaylaşır diye ağabeyimle beraber açık öğretimden üniversiteye yazıldık ama harç yatıramıyoruz. Her yerden kapılar kapandı” dedi.
Krizin işçileri ayırmadığına, herkesi aynı vurduğuna dikkat çeken Senem, “Böyle devam ederse daha da kötü olacak. İş bulmak da gelecek kurmak da artık hayal. Ben bekarım ama doğmamış çocuklarımızın geleceğinden kaygılıyım” diye konuştu. Başbakan’ın kameraların karşısına geçince ‘Kriz bitti, işsizlik sona eriyor” dediğini vurgulayan Senem, “Ben iş istiyorum. Kapı kapı dolaşıp iş arıyorum ama Başbakan’ın dediği gibi işsizlik bitmedi hâl┠şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Mehri Aydoğdu - Adile Doğan
ÖNCEKİ HABER

‘İMO: Bilimsel deprem raporları önemsensin”

SONRAKİ HABER

FELSEFECİLER ADALETİ TARTIŞIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa