18 Mart 2010 00:00

Haberin anlattıkları az bile

Kuralsız işçi çalıştırma koşullarını gündeme getirdiğimiz Mac Tekstil yönetiminin, haberlerimize cevaben düzenlediği basın toplantısındaki “Haberler asılsızdır” açıklamasına, cevap işçilerden geldi.

Paylaş

Kuralsız işçi çalıştırma koşullarını gündeme getirdiğimiz Mac Tekstil yönetiminin, haberlerimize cevaben düzenlediği basın toplantısındaki “Haberler asılsızdır” açıklamasına, cevap işçilerden geldi.
Çorum Organize Sanayi’de kurulu Mac Tekstil’in Genel Müdürü Selim Şahin’in basın toplantısının ardından akşam saatlerinde evlerine konuk olduğumuz Mac Tekstil işçileri, haberimizle ilgili gazetemizi kutladıktan sonra “Evrensel’de çıkan haberin eksiği var fazlası yok” dediler.
Asgari ücret altında işçi çalıştırılması, tuvalet kotası uygulaması, telafi mesaisi adı altında mesai ücretlerinin ödenmemesi, yemeklerin kalitesi, işçi çıkartılması vb. sorunları gündeme getiren haberlerimiz üzerine basın toplantısı düzenleyen firma yönetimi, yeni uygulamalara imza atmaya devam ediyor. İşçiler, Genel Müdür Şahin’in, düzenlediği basın toplantısına gelen muhabirlerin fabrikadan ayrılmasının ardından işçileri toplayıp bir konuşma yaptığını; “Evrensel muhabiri bizden özür diledi” dediğini söyleyerek, şu bilgileri verdi: “Şimdi hafta sonu tatillerimiz gasp edildi. Bir pazar günü tatil yapıyoruz ondan sonra üst üste iki hafta sonu çalışıyoruz. Yani iki hafta cumartesi pazar demeden izinsiz çalışıyoruz. Kaç haftadır çocuğunun yüzünü göremeyen arkadaşlarımız var. Pazar günü çalışmaya gelmediği için işten çıkarılan arkadaşlarımız var.”
İşçiler ayrıca, şu iddiayı gündeme getirdiler: “Gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısının yapıldığı esnada dahi 10 kişinin daha çıkışı verildi.”
OKURLARDAN SERT YORUMLAR
Mac Tekstil yönetiminin açıklamalarına yer veren yerel basının internet sitesine, okurların sert yorumları yansıdı. Sadece Hakimiyet gazetesinin www.corumhakimiyet.net sitesindeki okurların yorumlarını aktarmak bile tepkileri özetlemek için yeterli.
Örneğin Selattin Doğan imzasını taşıyan okur mektubu şöyle diyor: “Arkadaşım da Mac Tekstil’de çalışıyor. İddiaların hepsi doğrudur. Ayrıca bedava mesaiye bırakıyorlar. Ve tazminat hakkını öldürmek için Mac’den Düans’a geçiriyorlar. Düans’tan da Mac’a... Öyle bir ayarlamışlar ki, işçilerin elleri kolları bağlanıyor. Bunları söylemezler. Asgari ücret yok, maşları mesailerle yatıyor üstelik. Asgari ücret maş bordrosu imzalatıyorlar. Bunları söylemezler, tabii işlerine gelmiyor. Her zaman onlar haklılar. İşçilere Allah sabır versin!”
Erhan Taş, “Siz ‘Çalışanların her tür hakkını veriyoruz’ derken, söylediğinize kendiniz inanıyor musunuz ki biz inanalım? Ayıp ayıp...” diyor.
Mac yönetiminin açıklamalarına, “Kesinlikle hak yeme durumu var ortada, sütünüze vicdanınıza... Bir kere dürüst olsanıza. Sizin de çoluğunuz çocuğunuz yok mu?” sözleriyle tepkisini dile getiriyor Can Erman.
Bir başka okur ise gazetemize sahip çıkarak şunları söylüyor: “Sayın Gn. Müdür, Evrensel gazetesi ezilenin, sömürülenin, haksızlıklara uğrayanların, işçilerin, işsizlerin, emeklilerin, öğrencilerin, kısacası seslerini duyuramayanların gazetesi... Eğer işletmenizde işçilere baskılar olmasa veya işçiler sömürülmeden çalıştırılsa, böyle bir şey yazmaz. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. İşçinin emeğini sömürmeden haklarını verirseniz, iyi örnekleriniz var ise çağırın Evrensel muhabirlerini... Örnek yöneticiliğinizi ve işyerinizin olumlu taraflarını da yazarlar. Buna eminim, isterseniz deneyin.” (Çorum/EVRENSEL)

İŞÇİLERE YANLIŞ BİLGİ VERİLİYOR
Genel Müdür Selim Şahin, basın toplantısı sonrası işçilere, “Evrensel muhabiri özür diledi. Siz şevkle işinize sarılın” açıklaması yaptı. Muhabirimiz, yaşadıklarını şöyle aktardı: “Yönetim bize fabrikayı gezdirdikten sonra, bizleri fabrikaya getiren servis araçlarıyla Çorum’a döndük. Bizden sonra Genel Müdür Selim Şahin, işçileri toplamış ve bir konuşma yapmış. Konuşmasında özellikle benim kendisinden özür dilediğimi söylemiş. ‘Bu gazetede yazan arkadaşımız, kızardı bozardı ve bizden özür diledi’ demiş. Oysa üst katta yaptığımız görüşmede, ‘Kimi gazeteciler, ayağı kırılan Rahmi Koç’un haberini yapar, ben de sizin fabrikanızdaki ve daha birçok fabrikadaki işçilerin haberini yaparım. Bu bir tercih meselesidir’ dedim. Söylediğim bu sözlerden ‘Benden özür diledi’ cümlesini nasıl çıkardı, anlamak mümkün değil. Aslında yapılan, ‘Burası o kadar iyi ki, Evrensel muhabiri bile görünce bunu anladı’ mesajı vererek, işçileri koşulları kabullenmeye zorlayan psikolojik bir savaş...”


MUHABİRİMİZ FABRİKADA NELER YAŞADI?

‘L tipi cezaevi mi, Mac Tekstil mi?’ başlıklı haberimizle ilgili fabrikada, patron temsilcileri tarafından düzenlenen basın toplantısına katılan muhabirimiz, yaşadıklarını anlattı: “Genel Müdür Selim Şahin ve Personel Müdürü Mürsel Topaktaş’ın hazır bulunduğu toplantı öncesinde, ne hikmettir basın mensupları el üstünde tutuldu. Önce kahvaltı yapıldı, kahvaltıda bir tek kuş sütü eksikti. Genel müdür, konuşmasına ‘Taner Şimşek isimli bir gazeteci, fabrikamızla ilgili Evrensel gazetesinde haber yapıyormuş’ diyerek başladı.
Bunun üzerine ‘Taner Şimşek benim’ deyince bir anda şaşkınlık yaşandı.
Ardından, ‘Herkesten önce senin buraya gelmeni istiyorduk’ diyen genel müdür, haberimizin asılsız olduğunu iddia eden bir konuşma yaptı. Fakat her konuşmasında aslında haberimizi birebir haklı çıkarıyordu. Açıkça ‘Ben bu fabrikada asgari ücretin altında işçi çalıştırıyorum ve bunu devlet de, hükümet de, SGK da biliyor’ dedi.”

YEREL BASIN MAC’İN SÖZCÜSÜ GİBİ DAVRANDI

Mac Tekstil yönetimi, düzenlediği basın toplantısında, hakkındaki iddialara ‘pervasızlığa bak’ dedirtecek cevaplar vermesine; “Yasalarda yeri olmayan işler yapıyoruz, bunu devlet de biliyor” sözleriyle itiraflarda bulunmasına rağmen, Çorum’daki yerel basın bunlarla ilgilenmedi. Olayın üzerine gitmek yerine Mac Tekstil yönetiminin açıklamalarına sorgusuz sualsiz destek vermeyi tercih etti. Genel Müdür Selim Şahin’in “Çorum’da büyümeyi hedeflerken iftiralara maruz kalıyoruz” sözünü manşete taşıyan Çorum Haber’in haberinde, şu ifadelere yer verildi: “Mac Tekstil ve Konfeksiyon Sanayi Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi ve Çorum Fabrika Müdürü Selim Şahin, 2008 yılı Aralık ayında küresel krizin baş gösterdiği günlerde Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisi 220 çalışanı ile birlikte devraldıklarını ve şu anda çalışan sayısının 500’ü aştığını vurguladı. Merkezi İstanbul’da bulunan firmalarının, Avrupa’da mağazalar zincirleri bulunan Alman Biba, Bonita ve Gerryweber adlı tekstil devlerine ürün yetiştirme çabasında olduğunu anlatan Şahin, aldıkları siparişi Avrupa standartlarına uygun olarak ve zamanında teslim edebilmek için gerekli yetişmiş eleman konusunda da ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.”
Çorum Hakimiyet de, “Mac Tekstil Genel Müdürü Selim Şahin, geçtiğimiz günlerde Evrensel gazetesinde çıkan bir haber üzerine, bir basın toplantısı düzenleyerek haberdeki iddiaları yalandı” derken; verilen cevapları, yapılan çarpıcı itirafları sorgulamaktan uzak durdu.
Taner Şimşek
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş TARİŞ için devrede

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...