18 Mart 2010 00:00

Tekstil’de seçim bitti ama sular durulmadı

Olağanüstü genel kurulunu 28 Şubat 2010’da gerçekleştiren DİSK/Tekstil Sendikası’nda sular durulmuyor.

Paylaş

Olağanüstü genel kurulunu 28 Şubat 2010’da gerçekleştiren DİSK/Tekstil Sendikası’nda sular durulmuyor. Tekstil işçilerinin sorunları ve bunların çözümlerinden çok, kişisel tartışmaların öne çıktığı kongrede, mevcut Genel Başkan Rıdvan Budak ile Genel Sekreter Recep Türkyılmaz başkanlığında iki ayrı liste yarışmıştı. Seçimi kazanan Rıdvan Budak, kürsüye çıkarak karşısında genel başkan adayı olan ve 5 oyla seçimi kaybeden Recep Türkyılmaz ve ekibini kutlamış ve “Onlarla birlikte çalışacağız” demişti.
BİRLİK MESAJI KISA SÜRDÜ
Birlik mesajının verildiği kongrenin ardından birçok bölge ve şubede muhalefet oldukları için sendika yöneticisi ve işyeri temsilcileri görevden alındı. Bursa Şube Başkanı Muammer Çifçiler, Bursa Şube Sekreteri Osman Gümüş, Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Üyesi Selim Bayraktar, tedbirli olarak ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildi. Söke VF Ege Tekstil işyeri temsilcileri Pınar Çaylar ve Elbey Yüksel ile Bursa BFTC işyeri baştemsilcisi ve diğer temsilciler ile Akteks İşyeri Disiplin Kurulu Üyesi Mustafa Vanlıoğlu da görevden alınanlar arasında. Delege olmayan ve oy kullanmayan Tekstil İç Anadolu Temsilcisi Yakup Aslandoğan’ın da görevine son verildi.
Bursa’da BFTC işyeri temsilcilerinin görevden alınmalarından dolayı işçilerle birlikte TEKSİF’e geçtiği, Durak Tekstil işçilerinin de olanlardan dolayı Tekstil’den istifa ettikleri iddia edildi.
SUÇU DÜŞÜNCESİNİ AÇIKLAMAK
Söke VF Ege Tekstil İşyeri Temsilcisi Pınar Çaylar, genel kurulda düşüncesini açıkladığı için görevden alındığını söyledi. Herkesin genel kurulda fikrini söyleme hakkına sahip olduğunu belirten Çaylar, sendika tüzüğünün 9. maddesi gerekçe gösterilerek görevine son verildiğini belirtti. 9. maddenin sendika içi sorun yaratma, sendikaya zarar verme anlamına geldiğini belirten Çaylar, “Sendika içi bir sorun yaratmadım, kimse hakkında bir dedikodu yapmadım. Ben sadece demokratik hakkım olanı yaptım. Rıdvan Budak ve Muzzafer Subaşı ile ilgili düşüncelerimi genel kurulda ifade ettim. Kimseye küfür, hakaret etmedim. Sendikamın genel kurulunda düşüncemi söylemeyeceksem nerede söyleyeceğim? Her muhalefet olanın başına bu gelirse, o sendikada nasıl demokrasiden bahsedilebilir?” dedi.
SEÇİMLE GELDİ MERKEZ GÖREVDEN ALDI
29 Nisan 2008’de, Söke Bölge Temsilciliği’ne bağlı VF Ege Giyim’de temsilci seçimi yapıldığını söyleyen Çaylar, “Ben 324 oy alarak seçildim. Sendika genel merkezimizin sitesinde yayınlandı. O zaman demokrasiden, seçimden bahsedenler, bugün beni görevden aldılar. Bu uygulama, işçinin iradesini yok saymak ve sendikanın demokratik işleyişini sekteye uğratmaktır. Tekstil genel merkezini, bu yanlış uygulamadan vazgeçmeye çağırıyorum. Görevden alınmamla ilgili gerekli girişimlerde bulunacağım” diye konuştu.
İSTİFA ETMESİNİ İSTEDİLER
Tekstil Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Üyesi Selim Bayraktar, görevinin genel merkez tarafından 9. madde gerekçe gösterilerek askıya alındığını söyledi. DİSK/Tekstil’de iki yıldır sorun yaşadığını ve daha önce de disipline verildiğini hatırlatan Bayraktar, Rıdvan Budak ve Muzzafer Subaşı listesine karşı aday olarak çıktığı için disipline verildiğini söyledi. Sendikada ikilik yaratıldığını, sendika içi demokrasinin olmadığını söyleyen Bayraktar, şöyle devam etti: “Bana ‘Sendika yönetiminden istifa et, üyeliğin kalsın’ dediler. Daha önce de böyle teklifler getirmişlerdi. O zaman da disipline verilmiştim ama aklanıp çıktım. Ben görevimden istifa etmeyeceğimi, seçimle geldiğimi söyledim. İşçilerin sendikası bu sorunlarla uğraşıyorsa, Allah örgütsüz işçi sınıfına yardımcı olsun.”
‘MUHALİF OLDUĞUM İÇİN…’
Antep İşyeri Temsilcisi Mustafa Vanlıoğlu ise görevden alınması ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Ben muhalefet olduğum için görevden alındım. Niye şimdiye kadar benimle ilgili bir sorun yoktu? Rıdvan Budak ve Muzzafer Subaşı listesini desteklemediğim, karşı tarafa hareket ettiğim için beni görevden aldılar. Bu yanlış bir uygulama. Eğer genel kurulda iki ayrı liste varsa; bir işçi, bir delege hangi listeyi destekleyeceğine karar veremez mi? Her seçimi kazanan kendisini desteklemeyeni görevden alırsa, bu sendikanın hali nice olur?” (Adana/EVRENSEL)

SENDİKANIN TASARRUFU!

Görevden almalar ile ilgili görüşmek istediğimiz DİSK/Tekstil Genel Merkez Yöneticisi Nihat Yıldırım, Muzzafer Subaşı ve Rıdvan Budak ile görüşülmesini istedi.
Yeni girdiği yönetim kurulunda ayrı bir açıklama yapmasının doğru olmayacağını söyleyen Yıldırım, basına açıklama yapma konusunda Muzzafer Subaşı’nın yetkili olduğunu belirtti.
Tekstil Genel Sekreteri Muzzafer Subaşı ise sendikanın kimsenin görevine son vermediğini savundu.
Sadece disiplin kuruluna sevk edilenler olduğunu belirten Subaşı, Bursa’daki istifalarla ilgili kendilerine bir bilgi ulaşmadığını söyledi.
TEKSTİL Genel Merkez Yöneticisi Erol Atmaca da görevden almanın sendikanın tasarrufunda olduğunu savundu.
Her fabrikanın, her işletme veya sendikanın, görevini yeterince yapmayanların görevine son verebilme hakkı olduğunu ileri süren Atmaca, “Kürsüye çıktım konuştum diye kimse görevden alınmaz, illa ki başka gerekçeler vardır. Ben yönetim kurulundaki diğer arkadaşlarla konuşmadan bir açıklama yapamam” dedi.
Halil İmrek
ÖNCEKİ HABER

Sendikalı işçi avı sürüyor

SONRAKİ HABER

Mersin Limanı’nda işçiler vince çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...