18 Mart 2010 00:00

Yüksekova’da Newroz coşkusu

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde on binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlandı. Bu yıl Newroz ateşinin ilk yakıldığı yer olan Yüksekova’da, Newroz kutlaması coşkulu geçti.

Paylaş

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde on binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlandı. Bu yıl Newroz ateşinin ilk yakıldığı yer olan Yüksekova’da, Newroz kutlaması coşkulu geçti.
Newroz kutlamasında konuşan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt halkının AKP’ye güvenmediğini belirterek, tasfiyeye karşı direneceklerini söyledi. Siyasi yasaklı Ahmet Türk de, Kürt halkının, bedeli ne olursa olsun beklediği özgürlüğü sağlayacağını vurguladı.
Yüksekova’da sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi, mahallede bir araya gelerek kitlesel yürüyüşlerle Newroz alanına akın etti. Esendere Mahallesi’nde bir araya gelen binlerce kişi, 6 kilometrelik yolu yürüyerek alana geldi. Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılırken, yöresel kıyafetlerle alana gelen kadın ve erkekler, alanda renk cümbüşü oluşturdu. Alana, başta Van, Hakkari, Muş, Bitlis, Kars, Ardahan, Ağrı ve ilçelerden kitlesel katılımlar oldu.
Yoğun ilgi ve yolların kapanmasından dolayı, alana gelmek isteyen BDP eş başkanlarının gelişi izdihama neden oldu.
‘ZULME BOYUN EĞMEYECEĞİZ’
Kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı eş başkanı Ahmet Türk, Kürt halkının hiçbir zaman baskılara boyun eğmediğini belirtti. Kürt halkının barış, demokrasi ve özgürlük için alanlarda olduğunu belirten Türk, “Barış taleplerimizi dile getirdiğimiz için partimiz kapatıldı. Siyasetçilerimiz cezaevlerine atıldı. Bizim için önemli olan milletvekilliği değildir. Biz hiçbir zaman zulme boyun eğmedik. Bundan sonra da eğmeyeceğiz” dedi. Kürt sorunu çözülmek isteniyorsa Kürt halkının muhatap alınması gerektiğini dile getiren Türk, Kürt halkı muhatap alınmadan Kürt sorununun çözülmeyeceğini vurguladı. Kürt halkının, bedeli ne olursa olsun beklediği özgürlüğü sağlayacağını vurgulayan Türk, “Evet, beraber yürüyeceğiz, özlemlerimizi beraber gerçekleştireceğiz. Biz her zaman, koşullar ne olursa olsun beraber olacağız ve asla zulme boyun eğmeyeceğiz” dedi.
KÜRTLER AKP’YE GÜVENMİYOR
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bugün herkesin bu alanı görmesi gerekiyor. Kürt halkı yine alanlara çıkarak barış elini uzatıyor. Eğer muhatap aranıyorsa, gelip bu alanda size sormaları gerekiyor. O zaman muhatabın kim olacağını öğrenecekler” diye belirtti.
İlk kez halkının karşısında Kürtçe konuştuğunu dile getiren Demirtaş, BDP ve Kürt halkı olarak, 2010 Newroz’unu demokratik çözüm Newroz’u ilan ettiklerini belirtti. Demirtaş, “Herkes şunu anlamalı ki, Kürt halkı eğer bu yılı çözüm yılı ilan etmişse, bu alanlardaki halka güvenerek bunu ilan etmiştir. Yoksa AKP’ye güvenerek bunu ilan etmemiştir. Kürt halkının zerre kadar AKP’ye güveni kalmamıştır” diye konuştu.
Sorunun çözümü için Abdullah Öcalan’ın muhatap alınmasını isteyen Demirtaş, “Eğer Kandil’i boşaltmak istiyorsanız, onları da bu sürece dahil etmek zorundasınız. Yoksa gelen gruplarla bu sorun çözülmez. Bu iki halkı kapılar açılarak kucaklaştırmalıyız” dedi.
DEMİRTAŞ’TAN ÇAĞRI
Başta korucular olmak üzere farklı yerlerde yer alan Kürtlere de seslenen Demirtaş, “Gelin halkınızla birlikte ortak mücadele edin!” çağrısında bulundu. Askeri ve siyasi operasyonlar sürdüğü sürece barış ve çözüm adına yapılanların sınırlı olacağını dile getiren Demirtaş, tasfiye sürecine karşı direneceklerini söyledi. 4 günlük kutlamalarda halkın taleplerini dile getireceklerini ifade eden Demirtaş, “Bu halk bu kadar hazır ise hükümetin de bu fırsatı artık heba etmemesi lazım. Bu sorun, farklı yerlerde değil Kürt halkının yarattığı değerler dikkate alınarak çözülür” dedi. Kürt basını üzerindeki baskılara da dikkat çeken Demirtaş, Roj TV üzerindeki baskıları Kürt halkının kabul etmeyeceğini söyledi.
Kutlamalar, Önder Bildirin, Çetin Oraner, Koma Agirê Jiyan, Rojda, Xemgîn Birhat, Koma Azad, Xêro Abbas ve Ferhat Tunç’un konseriyle sona erdi.
(HAKKARİ)

VAN’DA NEWROZ ATEŞİ YAKILDI
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi merkezi kafeteryada bir araya gelen yüzlerce öğrenci, polisin ve okul yönetiminin engellerine rağmen yürüyüş yaparak Newroz’u kutladı. Öğrenciler, dolmuş duraklarına kadar “Bıji Newroz” sloganıyla yürüyüş yaptı. Yakılan Newroz ateşi etrafında şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. Polisin, katılımı azaltmak için “Soruşturma açarız” tehditlerine, öğrenciler, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile tepki gösterdi. Kutlama, öğrencilerin Newroz ateşi üzerinden atlamaları ve zılgıtlarla son buldu.

ANTEP’TE NEWROZ’A ÇAĞRI

Gaziantep’te Newroz kutlamalarına ilişkin çalışmalar sürüyor. BDP, EMEP, KESK, TÜMTİS, İHD, MESOP, ESP ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin katılımıyla Newroz Tertip Komitesi oluşturuldu. Gaziantep’teki Newroz kutlaması, 21 Mart’ta İstasyon Meydanı’nda yapılacak. Yapılacak olan kutlamaya ilişkin, Tertip Komitesi, BDP il binasında bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Newroz Mitingi Tertip Komitesi Başkanı Abdullah Açar, Türkiye’de son otuz yıldır yaşanan çatışmalı sürecin, tüm toplumsal, kültürel, sosyal ve ekonomik dokuyu tahrip ettiğini belirtti. Halkların en önemli ortak beklentisinin toplumsal barış ve demokratik uzlaşı olduğunu dile getiren Açar, AKP’nin, yıllardır tek başına iktidar olmasına rağmen Kürt sorununu çözmek için gerçekçi bir yaklaşım sergilemediğini belirtti. Açar, Antep halkını Newroz kutlamalarına davet etti.
ÖNCEKİ HABER

Dersimspor pankartı astırılmadı

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...