18 Mart 2010 00:00

BM: İsrail’in yerleşim kararı yasadışı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Doğu Kudüs’teki İsrail yerleşimlerinin uluslararası hukuk kurallarına göre yasa dışı olduğunu belirtti.

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Doğu Kudüs’teki İsrail yerleşimlerinin uluslararası hukuk kurallarına göre yasa dışı olduğunu belirtti. Ban, yarın Moskova’da düzenlenecek Ortadoğu Dörtlüsü toplantısına katılmak üzere New York’tan ayrılmadan önce basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.
Genel Sekreter Ban, BM, AB, ABD ve Rusya’nın oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü’nün geçen hafta ortak bir bildiri yayımlayarak bölgedeki gelişmelerden endişeli olduklarını ve İsrail hükümetinin Doğu Kudüs’te yerleşimciler için yeni konutlar yapılması konusundaki kararını kınadıklarını hatırlattı. “Doğu Kudüs’teki İsrail yerleşimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı” diyen Ban, Doğu Kudüs’te yaşanan olaylarla ilgili olarak da “Herkese hatırlatmak isterim ki Kudüs’ün statüsü konusu nihai müzakerelerde ele alınacaktır, taraflara itidal çağrısında bulunuyorum” dedi. Ban, bir soru üzerine Kudüs’ün Müslümanlar ve Hıristiyanlar için kutsal olduğunu vurgulayarak, İsrail başbakanının bu konuda hassas davranma sözü verdiğini söyledi.
Ban, Moskova’daki toplantı sırasında İsrail-Filistin sorununun adil bir şekilde çözülmesi amacıyla iki taraf arasında müzakerelerin yeniden başlaması için bir yol bulmaya çalışacaklarını ve bu kapsamda kendisinin Rus yetkilerle de ayrı görüşmelerde bulunacağını bildirdi.
‘İSRAİL UMUTLARI YIKTI’
Gazze’deki durumdan dolayı da son derece endişeli olduğunu açıklayan Ban, İsrail’in Gazze’ye yönelik politikasının “umutları yıktığını ve verimsiz” olduğunu belirtti.
Ban, İsrail’in Gazze’ye geçişleri kapatma politikasının Filistinliler arasında ılımlıları zayıflattığını, aşırıların işine yaradığını, yasa dışı ticarete neden olduğunu ve iki taraf için barışçıl bir geleceğin önünü tıkadığını ifade etti. (DIŞ HABERLER)

CLINTON: İSRAİL’LE ARAMIZDA SARSILMAZ BAĞLAR VAR

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail’in OrtaDoğu barışına bağlı olduğunu eylemleriyle kanıtlaması gerektiğini belirtti, ancak ABD-İsrail ilişkilerinin krizde olduğu iddialarını reddetti.
Clinton, ABD’li ve İsrailli yetkililerin, geçen hafta ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyareti sırasında, İsrail’in Doğu Kudüs’teki yeni konut projelerini ilan etmesinin yol açtığı hasarı tamir etmek için yoğun görüşmeler içinde olduklarını söyledi.
Ülkesini ziyaret eden İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin ile ortak basın toplantısı düzenleyen Clinton, amaçlarının çıkmaza giren İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlatılması olduğunu bildirdi.
“Barış süreci konusunda elzem olan taahhütleri göstereceğini düşündüğümüz adımlar konusunda, İsraillilerle yoğun görüşmeler içinde bulunuyoruz” diyen Clinton, sözlerini, “Bu, bizim açımızdan olduğu kadar onlar açısından da çok önemli” diye sürdürdü.
Yeni konut projesi ilanından duydukları hayal kırıklığını da dile getiren Clinton, bununla birlikte İsrail ile ABD arasında “sarsılmaz bir bağ” bulunduğunu, İsrail’in güvenliği konusunda mutlak bir yükümlülükleri olduğunu ifade etti.

DOĞU KUDÜS’TE GERGİNLİK YATIŞIYOR

Doğu Kudüs, önceki günkü çatışmaların aksine dün sakin bir gün geçirdi ve kentte hayat normale döndü. Doğu Kudüs’te hayatın normale dönmesinde, son 5 gündür hem Haremüşşerif’te hem de Batı Şeria’da uygulanan kısıtlamaların kaldırılması büyük rol oynadı.
İsrail polisi, sün sabah namazından itibaren kısıtlamaları kaldırarak Haremüşşerif’i tümüyle ibadete yeniden açtı. El Aksa Camisi’ne giden kapıların hepsi açılırken, 50 yaş altında erkeklere uygulanan yasaklama uygulamasına da son verildi. Polis ayrıca, geçen pazar gününden bu yana Haremüşşerif’e turist ziyareti yasağını da kaldırdı.
İsrail ordusu, Batı Şeria’ya tam kapatma uygulamasını da kaldırarak, geçişleri normale döndürdü. Bu, İsrail’e giriş, çalışma izni bulunan tüm Filistinlilerin İsrail tarafına geçebilmeleri anlamına geliyor. Ancak İsrail polisi, cuma akşamına kadar kentte olağanüstü güvenlik önlemlerini sürdürecek. Polislerin özellikle önceki gün çatışmaların olduğu yerlerde kontrollerini sürdürmesi bekleniyor. Çatışmalarda 91 Filistinli ile 14 İsrail polisi yaralanmıştı.
Doğu Kudüs’te gözlenen sakinliğe rağmen, Batı Şeria’daki Filistin kentlerinden Nablus’un güneyinde, dün sabah saatlerinde İsrail askerleri ile yüzlerce Filistinli öğrenci arasında, askeri kontrol noktası yakınında çatışma çıktığı bildirildi. Çatışmalarda yaralanan olmadığı kaydedildi.

Af Örgütü: AB ülkeleri işkence aleti satıyor

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Birliği (AB) üyelerini, yasaklanan işkence aletleri ticaretini yasal boşluklardan faydalanarak devam ettirmekle suçladı.
Örgütün raporunda, 2006 yılında çıkardığı yönetmelikle işkence ve kötü muamelede kullanılan güvenlik ve polis ekipmanının ve işkencede kullanılan aletlerin ticaretini yasaklayan AB’nin hâlâ metal parmak kelepçeleri, elektroşoklar, ayak zincirleri ve duvara sabitleme aletleri gibi ekipmanı işkencenin yaygın olduğu ülkelere ihraç ettiği belirtildi.
Rapora göre, işkence aletleri ticaretine birçok AB üyesi dahil olurken, parmak ya da cinsel organdan 50 bin volt elektrik şoku veren cihazlar İtalya ve İspanya tarafından ihraç edildi.
Çek Cumhuriyeti elektroşok, kimyasal sprey ve çeşitli kelepçeler satarken, Almanya’nın güvenlik güçlerinin daha önce bu tür aletlerle işkence ve kötü muamele yaptığı tespit edilen 9 ülkeye ayak prangası ve kimyasal spreyler ihraç ettiği kaydedildi.
Raporda, tüm AB üyelerinin polis ve güvelik ekipmanı ihracatını beyan etmek zorunda olmasına rağmen sadece 7’sinin bu yönetmeliğe uyduğu, bazı AB üyelerinin bu yönetmeliğin varlığından bile habersiz olduğu ifade edildi.
ÖNCEKİ HABER

Ukrayna, NATO üyeliğini yasaklıyor

SONRAKİ HABER

Kaybolan kemikler bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...