18 Mart 2010 00:00

DEVLET TEŞViKLi KADIN CiNAYETLERi

Türkiye’de her gün 3 kadın, babası, eşi, sevgilisi, kardeşi ya da kendisinde bu hakkı gören herhangi bir erkek tarafından öldürülüyor.

Paylaş

Türkiye’de her gün 3 kadın, babası, eşi, sevgilisi, kardeşi ya da kendisinde bu hakkı gören herhangi bir erkek tarafından öldürülüyor. Devlet görevlileri, bu cinayetleri önlemek için adım atmıyor, hatta “teşvik” eden adımlar atıyor. Anaokulu Öğretmeni Saadet Ulus, ölüm tehditlerini savcılığa bildirmesine rağmen, sokak ortasında öldürüldü. Cinayeti önleyemeyen devlet, “katil”i bulan polise ödül vermekten çekinmedi.

İstanbul’da Ebubekir Şaşik, intihar eden abisinin eşini bıçaklayarak öldürdü. Yaralı halde uzun süre sokak ortasında kalan Zeynep Gökmen, polis gelene kadar kimse müdahale etmeyince can verdi. Urfa’da aile içi şiddet ihbarı üzerine bir eve baskın düzenleyen polis, büyük bir skandalı ortaya çıkardı. 12 yaşındaki Suriyeli kız çocuğunun, para karşılığı evlendirildiği ve işkence gördüğü ortaya çıktı.


CİNAYETİ ENGELLEME ÖDÜL AL!
ANAOKULU Öğretmeni Saadet Ulus’un cinayetindeki gelişmeler, devletin kadın cinayetleri konusundaki tutumuna önemli bir örnek. 24 yaşındaki Ulus, geçtiğimiz cuma günü görevli olduğu okula giderken, “aşkına karşılık vermediği” Muhasebeci Yalçın Algan tarafından sokak ortasında bıçaklandı. Saadet Ulus’un, Algan’ın kendisini ölümle tehdit ettiğine yönelik savcılığa başvurmasına rağmen korunamadığı ortaya çıktı. 6 yıldır cinayete teşebbüsten aranan Algan’ı cinayet işledikten sonra yakalayan polislere ise ödül verilmesi tepki gördü. Öte yandan, polislere ödül veren Ardahan Valisi Mustafa Tekmen’in, “Ulus, polise ya da jandarmaya başvurmadı” diyerek savunma yapması şok etkisi yarattı.
‘LÜTFETSEYDİ SAVCIYA SORSAYDI’
Tekmen’e cevap ise Saadet Ulus’un babası Ahmet Ulus’tan geldi: “Kızımla birlikte savcıya 3 sayfalık suç duyurusu dilekçesi verdik. Savcı bey bana, ‘Abi merak etme, ben bu konuyla bizzat ilgileneceğim’ dedi. Ben dilekçeyi verdikten sonra bu şahıs yakalanmış olsaydı polisleri ben ödüllendirirdim, çocuğumu 24 yaşında kara toprağa koymazdım.” Milliyet’in haberine göre acılı baba, polislere ödül veren Ardahan valisine tepki göstererek, “Valimiz lütfetselerdi de savcıyı arayıp ‘Böyle bir şikayet var mı’ diye sorsaydı, alırdı cevabını. Katili kızımı öldürmeden önce yakalasalardı, ben onlara ödülün en büyüğünü verirdim” dedi.

BÖYLE VALİYE BÖYLE BAKAN!

AĞRI’da 12 yaşındaki Meryem Sökmen’in ölümüne ilişkin verilen soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, basına yansıyan iddialarla ilgili herhangi bir işlem yapmadıklarını kaydetti.
Küçük Meryem’in, arkadaşına yazdığı “Seni seviyorum” notunun ailesinin eline geçmesi üzerine alnından vurulmuş bir şekilde bulunması üzerine, konuya ilişkin verilen soru önergesi yanıtlandı. Bakan Çubukçu, “Yapılan inceleme sonucu düzenlenen raporda; Ağrı’da ilköğretim öğrencisi Meryem’in, bir arkadaşına yazdığı ve öğretmenin eline geçen ‘Seni seviyorum’ notunun babasının eline verilmesi üzerine, ‘korkudan intihar ettiği’ yönünde basında çıkan haberlerle ilgili iddiaların sübuta ermediği ve konuyla ilgili herhangi bir işlem yapılmasına mahal olmadığı yönünde görüş belirtilmiştir” iddiasında bulundu. Konuya ilişkin Kurtulan, Bakan Çubukçu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan Selma Aliye Kavaf’ın cevaplaması talebiyle ayrı ayrı soru önergeleri vermişti. 8 Ocak 2010 tarihinde Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi Sonkaya (Zorava) köyünde meydana gelen olay üzerine Kurtulan, “Seni seviyorum” yazılı notun öğretmeni tarafından alınıp okul müdürlüğü tarafından Meryem Sökmen’in babasına verildiğini ve aynı gün Meryem Sökmen’in, alnında üç kurşunla ölü bulunduğunu kaydetmişti. Kurtulan, Meryem Sökmen’in korucu olan babasının silahının da daha sonra köye gelen rütbeli bir asker tarafından değiştirildiğini kaydetmişti.

KAYINÇO ÖLDÜRDÜ HERKES SEYRETTİ

HÜKÜMETLER gerekli yaptırımları uygulamaya koymadıkça kadınlar her gün öldürülmeye devam ediyor.
EŞİNİN kendisini aldattığı yönünde çıkan dedikodular yüzünden intihar eden bir adamın kardeşi, yengesini öldürdü. İstanbul’da yaşanan olayda Ebubekir Şaşik, eski yengesi 24 yaşındaki Zeynep Gökmen’i, sokak ortasında bıçaklayarak öldürdü.
Yaralı kadına yardım etmek isteyen vatandaşlara engel olan ve cesedin başında bekleyen Şaşik, olay yerine gelen polis ekiplerine teslim oldu.
Cinayet, İstanbul Başakşehir 5. Etap Abdülhamithan Caddesi’nde önceki gece meydana geldi. İddialara göre Ebubekir Şaşik’in ağabeyi, bir yıl önce eşi Zeynep Gökmen tarafından aldatıldığı gerekçesiyle intihar etti. Ebubekir Şaşik’in, önceki gün Zeynep Gökmen ile konuşmak için buluştuğu, ikili arasında tartışma başladığı ileri sürüldü. Tartışma sırasında Şaşik, bıçağını çıkartarak Gökmen’e saldırdı ve Gökmen olay yerinde yaşamını yitirdi. Cinayette dikati çeken bir başka nokta ise olayı gören vatandaşların tutumu. Görgü tanıklarının, ilk etapta yaralı kadına yardım etmek istediklerini, ancak kadının cesedinin başında bekleyen adamın reddetmesi üzerine bu girişimlerinden vazgeçtiklerini söylemesi ise dikkat çekti.

URFA’DA ÇOCUK GELİN TİCARETİNİ KİMSE GÖRMÜYOR MU?
TÜRKİYE’de çocuk yaşta kızların zorla evlendirilmesi ile ilgili yeni bir olay ortaya çıktı. 12 yaşındaki Suriyeli bir kız çocuğunun, başlık parasıyla evlendirildiği kocasından işkence gördüğü ihbarından sonra, Şanlıurfa’daki Suriyeli kız çocuklarıyla ilgili yeni iddialar gündeme geldi.
Şanlıurfa’da 18 suçtan sabıkası bulunan 35 yaşındaki Abdülhakim Tapan’ın, 32 bin TL başlık parasıyla aldığı 12 yaşındaki Suriyeli Bedia Amori’nin, işkenceye uğradığı ortaya çıkmıştı.
Şanlıurfa’da başlık parası olarak 5 ila 35 bin liraya evlendirilmiş onlarca küçük yaşta kız çocuğu olduğu ileri sürülüyor. Bölgede, parası olan birçok kişi, imam nikahıyla 2’nci, hatta 3’üncü eş olarak Suriyeli kızlarla evleniyor. Şanlıurfa’da kadınların yaşadıkları sorunlar herkes tarafından bilinirken bu konuda devletin bir çalışması görünmüyor.
ÖNCEKİ HABER

Polis tacizine suç duyurusu

SONRAKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...