19 Mart 2010 00:00

Newroz ateşi yanıyor

Kars, Güroymak, Suruç, Kozluk, Kocaköy, Beytüşşebap, Hani ve Dicle’de yapılan Newroz kutlamalarına binlerce kişi katıldı.

Paylaş

Kars, Güroymak, Suruç, Kozluk, Kocaköy, Beytüşşebap, Hani ve Dicle’de yapılan Newroz kutlamalarına binlerce kişi katıldı.
Kars’ta Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan kutlamalara BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Eş Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, BDP PM Üyesi Hatice Çoban, belediye başkanları ve binlerce kişi katıldı.
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasına Çanakkale Savaşı’nda yaşamını yitirenleri anarak başladı. “Bugün bunun kıymetini anlamayanlar, orada koyun koyuna yatanları bugün inkar edenler utansın” diyen Demirtaş, Türkiye’de barış ve kardeşlik adına toplumsal bir model yaratmak isteyenlerin, öncellikle Kars’a bakmak zorunda olduğunu belirtti.
Türkiye’nin temel problemi olan demokrasi sorunu, Kürt sorunu, Alevi sorunu, başörtüsü sorunu; açlık, yoksulluk, işsizlik, bütün bu sorunların çözümünün demokratik mücadele ve demokratik direnişte olduğunu ifade eden Demirtaş, bu nedenle 30 yıldır coşkuyla, kararlılıkla yürüttükleri mücadelenin, 2010 yılında artık bir çözüme, demokratik bir zafere kavuşmasını istediklerini belirtti.
BAŞBAKAN’A ELEŞTİRİ
Konuşmasında Anayasa değişikliği tartışmalarına da değinen Demirtaş, AKP’nin yeni bir anayasa yerine kısmi değişikliklerle yetindiğine dikkat çekerek, herkesi kucaklayacak eşit bir anayasanın gerekliliğine değindi. Başbakan’ın son yaptığı açıklamaya da değinen Demirtaş, “Bu ülkede halen bu ülkenin başbakanı ‘Ben yüz bin Ermeniyi sınır dışı ederim’ diyorsa, Ankara’da halen demokratik bir zihniyet oluşmamış demektir. Bu bir utançtır, işte bu 1915 zihniyetidir. Öncellikle bu zihniyetin değişmesi gerekiyor, yoksa yasa maddelerini değiştirmek kolaydır” dedi.
İLÇELERDE KUTLAMALAR
Bitlis’in Güroymak (Norşîn) ilçesinde, Newroz kutlaması belediye arkasında bulan arazide gerçekleştirildi. Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde Atatürk Meydanı’nda yapılan Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Soğuk ve kara rağmen alanı dolduran binlerce kişi, şal û şapik giyerken, kadınlar fistanlarıyla soğuk havaya rağmen Newroz alanını renk cümbüşüne çevirdi. BDP Şırnak milletvekilleri Sevahir Bayındır, Hasip Kaplan ve BDP Şırnak İl Başkanı Abit İk ile Beytüşşebap İlçe Başkanı Yusuf Temel, Newroz ateşini yaktı. BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Çanakkale Savaşı’nın yıl dönümünü hatırlatarak, “Kürtler Çanakkale”de kardeşlik için savaştı ama Kürtler sonra inkar edildi. Baykal ve Erdoğan tüm inkar tecrübelerini kullansalar da Kürtlerin iradesini kıramazlar” dedi. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, partilerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlara da dikkat çekti. Diyarbakır’ın Hani, Dicle, Kocaköy ilçelerinde de Newroz ateşleri yakıldı.
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde BDP ilçe binasının önünde toplanan binlerce kişi, Buğday Pazarı Meydanı’nda kutlama yaptı. Batman’ın Kozluk ilçesinde Newroz kutlandı.
(HABER MERKEZİ)

ANKARA’DA NEWROZ ATEŞİ KOLEJ MEYDANI’NDA

Newroz coşkusu Ankara’da 21 Mart’ta Kolej Meydanı’nda yapılacak mitingle yaşanacak.
Aralarında BDP, EMEP, Halkevleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, İHD Ankara Şubesi, Ankara Dersimliler Derneği gibi çeşitli siyasi parti ve dernekler, Ankara’daki Newroz kutlamaları için bir araya geldiler. Dün İHD Ankara Şubesi’nde yapılan basın toplantısıyla Newroz ateşinin Ankara’da Toros Sokak’tan Kolej Meydanı’na yapılan yürüyüşün ardından yakılacağı bildirildi. Kurumlar adına açıklamayı yapan 78’liler Girişimi’nden Hüseyin Gevher, Kürt sorununda imha ve inkara dayanan politikaların, sorunları çözmek bir yana, derinleştirdiğini vurguladı. Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini belirten Gevher, sorunun çözümsüz kalmasının ülkenin dışa bağımlılığını artırdığını söyledi.
Farklılıkları bir arada tutanın, baskı değil saygı olduğunu belirten Gevher, “İnkar ve imha politikaları yerine, özgürlük ve eşitlik esasında eşit yurttaşlık ilişkilerinin tesisi için yeni, demokratik anayasanın gerekli olduğuna inanıyoruz” dedi.
Gevher, Ankaralıları, 21 Mart’ta saat 11.00’de Toros Sokak’tan başlayacak yürüyüşe ve saat 12.30’da Kolej Meydanı’nda gerçekleşecek mitinge davet etti.
(Ankara/EVRENSEL)



ADANA’DA NEWROZ’A DAVET
Adana Newroz Tertip Komitesi, 20 Mart günü yapılacak olan Newroz şölenine Adana halkını davet etti.
İnönü Parkı’nda Newroz Tertip Komitesi adına basın açıklamasını okuyan BDP Adana İl Başkanı Hasan Beliren, 2010 Newroz’unun barışın ve kardeşliğin günü olması gerektiğini söyledi. Savaş rantçılarına, halkların birbirlerine düşürülmesinden medet umanlara karşı Türk, Kürt ve Arap emekçilerinin el ele vermesi gerektiğini söyleyen Beliren, Newroz’un zalimlere karşı birleşen emekçilerin zaferi olması gerektiğini ifade etti. “BDP yöneticilerinden belediye başkanlarına, üniversite öğrencilerinden küçük çocuklara kadar binlercesi hapiste olan, televizyonları kapatılmaya çalışılan Kürt halkı ile dayanışmanın, TEKEL işçilerinin soluğuyla barış mücadelesinin bir şenliği olarak Newroz’u kutlayalım” diyen Beliren, Adana halkını, 20 Mart Cumartesi günü saat 10.00’da Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu’nda yapılacak Newroz şenliğine davet etti. Açıklamanın ardından halkı Newroz’a çağıran bildiriler dağıtıldı. (Adana/EVRENSEL)

İZMİR’DE NEWROZ BUCA’DA KUTLANACAK

İzmir’de Newroz Tertip Komitesi’nin Gündoğdu ve Bornova için yaptığı miting başvurusu, İzmir Valiliği tarafından hiçbir makul gerekçe gösterilmeksizin geri çevrildi. Newroz kutlaması için miting alanları içinde bulunmayan Buca Hipodrom Alanı gösterildi.
Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Tertip Komitesi Başkanı Avukat Mehmet Bayraktar, 2010 yılı Newroz’unun barış, özgürlük ve demokratik çözüm Newroz’u olacağını belirtti. Newroz şenliklerini kutlama yeri olarak kent merkezi dışında çöplük bir alanın gösterildiğini belirten Bayraktar, valiliğin kararını üzüntü ile karşıladıklarını söyledi. Gündoğdu Meydanı’nın Newroz’a ve halklara kapatıldığını dile getiren Bayraktar, İzmir’de halkın demokratik istemlerini görmezden gelen yasakçı zihniyeti protesto ettiklerini ve kınadıklarını belirtti. İzmir’de Newroz, 21 Mart’ta Buca Hipodrom Alanı’nda kutlanacak. (İzmir/EVRENSEL)

DİCLE’DE NEWROZ ATEŞİ

Dicle Üniversitesi Spor Sahası’nda yapılan Newroz etkinliğinde, yüzlerce genç bir araya gelerek Newroz ateşi yaktı. Dicle Üniversitesi öğrencileri, Kandil’den gelen barış grubu üyeleriyle beraber yaktıkları Newroz ateşinin etrafında halaylar çektiler. Newroz’un kutlandığı alana asılan Newroz mesajlarının yanı sıra polis kurşunu ile öldürülen Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem’in fotoğrafları da alanın birçok yerine asıldı. Barış Grubu Üyesi Elif Uludağ, üniversitede yakılan Newroz ateşinin kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Gençlerin özgürlük ve barış mücadelelerinde kendilerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor” dedi. Uludağ’ın konuşmasının ardından gençler, davul ve zurna eşliğinde halaylar çektiler. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Cizre’de 18 yıllık adalet arayışı

SONRAKİ HABER

TEKEL işçilerine destek ziyaretleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...