19 Mart 2010 00:00

Cizre’de 18 yıllık adalet arayışı

EN kanlı Newroz olarak tarih sayfalarında yerini alan 1992 yılı Cizre Newroz’unun üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen, yaşanan acılar hafızalardaki yerini koruyor.

Paylaş

EN kanlı Newroz olarak tarih sayfalarında yerini alan 1992 yılı Cizre Newroz’unun üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen, yaşanan acılar hafızalardaki yerini koruyor.
1992’de Şırnak’ın Cizre ilçesinde gerçekleştirilen Newroz kutlamalarına yapılan silahlı müdahalede eşini kaybeden Ayşe Ertene, 18 yıldır öldürülen eşi Hüseyin Ertene için adalet arıyor.
AİHM’E BAŞVURACAK
Eşinin öldürülmesinin ardından yıllarca adalet aradığını belirten Ertene, uzun süre korktuğu için dava açamadığını söyledi. 1997’de eşinin faillerinin bulunması için iki defa ilçe kaymakamlığına dilekçe ile başvurduğunu dile getiren Ertene, yaptığı başvurulara, “Eşin silahlı teröristti” cevabı aldı. Dilekçelerinin reddedildiğini ifade eden Ertene, “Eşimin kimler tarafından öldürüldüğü bilinmesine rağmen sonuç alamadık” dedi. Ertene, AİHM’e başvuracağını söyledi. Ertene’nin avukatı Rüya Elçi ise o dönemde tutulan tutanakların dönemin koşullarına göre tutulduğunu, hukuka uygun olmadığını, bu nedenle müvekkillinin bir türlü sonuç alamadığını belirtti.
OLAY GÜNÜ
Cizre ilçesinde 1992 yılında Newroz’u kutlamaya kararlı olan Cizreliler, sabahın erken saatlerinde çocuk, genç ve kadın hep beraber kutlamanın yapılacağı Dörtyol ve Nusaybin Caddesi’ne doğru yürüyüş yapar. Yürüyüşe geçen kitleyi, Cudi ve Sur Mahallesi’nden gelen kalabalık bir kitle karşılar ve mezarlık ziyaretine gitmek için büyük bir kortejle yürüyüşe devam ederken, kitle üzerine cami minarelerinden ve panzerden silahlarla ateş açılır. Bir anda savaş alanına dönen Cizre’de, 17 gün boyunca kabus gibi günler yaşanır. Cizre’nin her yerine yayılan 3 günlük çatışma sonucunda Sabah gazetesi Muhabiri İzzet Kezer’inde aralarında olduğu toplam 57 kişi hayatını kaybetti. (ŞIRNAK)
ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişikliğinde 15. madde tartışması

SONRAKİ HABER

Newroz ateşi yanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...