19 Mart 2010 00:00

Anayasa değişikliğinde 15. madde tartışması

ANAYASA değişikliğini kendisinin önünü açacak maddelerle sınırlı tutmakla ....

Paylaş

ANAYASA değişikliğini kendisinin önünü açacak maddelerle sınırlı tutmakla eleştirilen AKP Hükümeti’nin, daha önce CHP’nin gündeme getirdiği ve kamuoyunda da kabul gören 15. madde değişikliğini de gündeme alması, dün Ankara gündemine damgasını vurdu.
Başbakan Erdoğan’ın hukukçu kurmaylarıyla yaptığı toplantının ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Anayasa değişikliği paketinin mart sonuna kadar Meclis’e geleceğini dile getirdi. CNN Türk’ün sorularını yanıtlayan Atalay, “Pakette bir iki sürpriz var, sonra öğrenirsiniz. Konu referanduma gidecekse çok da yaza taşımamak lazım. Yazdan önce referandum olabilir” dedi.
PAKETTE NELER DEĞİŞİYOR?
Hazırlanan 12 maddelik, dar kapsamlı paketin içinde dikkat çeken maddeler şöyle:
* HSYK’nın yapısı değiştirilecek, cumhurbaşkanının yanında, üye seçimini Meclis de yapacak ve üye sayısı artarak 7’den 21’e çıkacak. Yargı, toplamda 13 üye seçecek.
* Anayasa’nın 145. maddesi değişerek askeri suçlar dışında askere sivil yargı yolunun açılması sağlanacak.
* Anayasa’nın 68. ve 69. maddeleri değiştirilerek, siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılacak. Venedik Kriterleri getirilecek.
* İdari uyuşmazlıkların mahkeme sürecine taşınmadan çözülebilmesi için oluşturulan ombudsmanlık kurumu anayasal zemine taşınacak.
* Kadınlara pozitif ayrımcılık verilmesine yönelik olarak, Türkiye’nin onayladığı, kadınlara her türlü ayırımcılığın önlenmesi sözleşmesi doğrultusunda düzenlemeye gidilecek.
* Anayasa’da, çocuklara daha çok hak imkanı verilecek.
* Yüksek Askeri Şûra’nın ihraç kararlarının yargı yoluna açılması sağlanacak.
* Kamu çalışanlarına, uyarı ve kınama cezalarında yargıya gidebilmelerinin önü açılacak.
Atalay’ın açıklamadığı sürpriz değişikliklerin neler olabileceği tartışılırken, dün Anayasa değişikliği paketine, 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasını içeren geçici 15. maddenin kaldırılmasının da eklendiği gündeme geldi. Ergenekon tartışmaları sırasında, “Yapılmış darbelerin sorumlularını neden yargılamıyorsunuz? Neden 15. maddeyi kaldırmıyorsunuz?” diyerek tepki gösteren ve böylesi bir değişikliği destekleyeceklerini açıklayan CHP, AKP’nin bu hamlesine tepki gösterdi.
CHP’DEN TEPKİ
CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, “AKP geçici 15. maddenin kaldırılmasında eğer samimi olsaydı, biz teklif ettiğimizde bir maddelik değişiklik getirirdi. Şimdiye kadar Meclis’ten 367’nin üstünde bir oyla geçer ve kanunlaşmış olurdu. O bakımdan bu aldatmacaya bizim gelmemiz, kabul etmemiz mümkün değil” dedi. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay , “Geçici 15’inci madde konusunda tek bir maddelik teklif getirsinler, hemen yarın çıkaralım” dedi. Okay ,Anayasa değişikliği paketi içinde yer alacak olan HSYK’nın yapısıyla ilgili düzenlemenin, ‘yüksek yargıyı AKP’lileştirme’ çabası olduğunu savundu. (HABER MERKEZİ)

ŞAHİN’DEN DESTEK
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de, Anayasa değişikliği paketi içinde yer alması beklenen geçici 15’inci maddeyle ilgili düzenleme konusunda, “Ben Türkiye’nin tam demokrasiye geçmesi, şeffaflaşması, tam bir hukuk devleti olması yolunda böyle bir teşebbüsü veya böyle bir Anayasa değişikliği yapılmasını, kişisel olarak doğru bulurum” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ergenekon’da yeni dalga; 9 ilde, 28 gözaltı

SONRAKİ HABER

Cizre’de 18 yıllık adalet arayışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...