19 Mart 2010 00:00

İncirlik’in işgalciler için önemi büyük

ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Duncan McNabb, İncirlik Hava Üssü’nün, kendileri için ...

Paylaş

ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Duncan McNabb, İncirlik Hava Üssü’nün, kendileri için Irak ve Afganistan’a ikmaller açısından merkezi önemde bir üs olduğunu söyledi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraeus da, “Türkiye Afganistan’da büyük kabiliyetle çok etkileyici çalışmalar yürütüyor” dedi.
ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’nde bütçe konulu oturumda Türkiye de gündeme geldi. ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral McNabb, İncirlik’in, kendileri
için Irak ve Afganistan’a ikmaller açısından merkezi önemde bir üs olduğuna dikkat çekti.
McNabb, ABD’nin bölgedeki hava desteğinin yüzde 46’sının İncirlik üzerinden sağlandığını; Türkiye’nin, Afganistan rotasında yer alan üssün kargo taşımacılığı ve uçakların yakıt ikmali konularında kendileri tarafından kullanımına izin verdiğini hatırlattı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraeus da, bir soru üzerine, Türkiye’nin Afganistan’da büyük bir kabiliyetle çok etkileyici çalışmalar yürüttüğünü belirtti. PKK’ye karşı mücadelede Türkiye ile iş birliği yaptıklarını söyleyen Petraeus, Irak’ın tüm komşularıyla ilişki kurmasını desteklediklerini ifade etti. Türkiye’nin Irak’la olan ilişkilerinin önemine ve ülkedeki yatırımlarına da değinen Petraeus, Türkiye’nin yalnızca Irak’ın kuzeyinde 10 milyar civarında yatırımı bulunduğunu belirtti.
EL KAİDE LİDERİ ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI
Öter yandan, Afganistan’daki bir CIA merkezine, saldırıyı planladığı düşünülen El Kaide’nin üst düzey bir komutanının, Amerikan insansız saldırı uçağından atılan bir füze ile öldürüldüğü iddia edildi.
ABD yetkilileri, El Kaide’nin planlayıcılarından Hüseyin el Yemeni’nin, Pakistan’ın Kuzey Veziristan bölgesindeki Miranşah kentinde öldürüldüğünü öne sürdü. Washington, el Yemeni’nin, Afganistan’ın Host kentinde aralık ayında yedi ajanın öldürüldüğü CIA merkezi saldırısının yönlendiricisi olduğuna inanıyor.
CIA Direktörü Leon Panetta, Pakistan’daki El Kaide’nin kargaşa içinde olduğunu da ileri sürdü. 20’li yaşların sonunda ya da 30’lu yaşların başında olduğu tahmin edilen Yemeni’nin, bomba yapımı ve intihar saldırıları üzerine uzmanlaştığı söyleniyor. El Kaide komutanının, Arap Yarımadası’ndaki El Kaide militanlarıyla, ayrıca Afgan ve Pakistan Talibanı’yla bağlantıları olduğu düşünülüyor.
30 Aralık’ta Afganistan’daki CIA merkezlerinden birine düzenlenen ve 7 ajanın öldüğü saldırı, ABD istihbaratının 1983 yılında Beyrut’taki ABD Elçiliği’nin bombalanmasından bugüne yediği en büyük darbe olarak görülüyor.
Saldırıda ölenlerin bir kısmı CIA ajanıyken, bir kısmı ise eski adı Blackwater olan Xe güvenlik şirketinin çalışanlarıydı.
Washington Post gazetesiyle bir mülakat yapan CIA Direktörü Leon Panetta, El Kaide’ye karşı düzenlenen operasyonların, örgütü karmaşık operasyonlar yapamayacak hale getirdiğini iddia etti. Panetta, “Elimizdeki istihbarat, El Kaide’nin, herhangi bir komuta kontrol mekanizması oluşturmakta zorlandığını gösteriyor” dedi.
Panetta, orta düzey bir El Kaide komutanının, Usame Bin Ladin’e bir mesajını izleyebildiklerini, bu mesajda Bin Ladin’e örgüte liderlik etmek için bir şeyler yapması çağrısının yapıldığını söyledi.
Pakistan yetkilileri daha önce sık sık, insansız hava uçaklarıyla yapılan saldırılara karşı olduklarını, saldırıların egemenliklerinin ihlali anlamına geldiğini söylemişlerdi.
ABD yönetimi ise saldırıların Pakistan’la varılan anlaşmaya uygun olarak düzenlendiğini, anlaşma uyarınca Pakistan yetkililerinin kamuoyu önünde saldırıları kınadıklarını belirtiyor. (DIŞ HABERLER)



ÖNCEKİ HABER

Merkel: Kurallara uymayanı atalım

SONRAKİ HABER

‘ABD ile İsrail arasında kriz yok’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...