19 Mart 2010 00:00

Merkel: Kurallara uymayanı atalım

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, kurallara uymayan ülkelerin avro kullanan 16 ülkeden oluşan birlikten çıkarılması gerektiğini söyledi.

Paylaş

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, kurallara uymayan ülkelerin avro kullanan 16 ülkeden oluşan birlikten çıkarılması gerektiğini söyledi.
Merkel, Almanya Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Yunanistan’ın bütçe açığının yarattığı kriz karşısında, Euro bölgesinin yeni bir anlaşmaya ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Almanya başbakanı, bu yeni anlaşmanın, üyelerden birinin kuralları uzun süre ve sıklıkla ihlal etmesi durumunda, son çare olarak üyelikten çıkarılmasını da öngörmesi gerektiğini belirtti.
Yunanistan’ın bütçe açığının avroya olumsuz etkisini, para biriminin şimdiye kadar karşılaştığı en büyük sorun olarak nitelendiren Merkel, çözümün, bir ülkenin yardımına acilen koşulması değil sorunun kökenlerine inilmesi olduğunu savundu.
Ancak Merkel, hiçbir ülkenin Yunanistan’ın karşılaştığına benzer sorunlar karşısında yalnız bırakılmaması gerektiğine de dikkat çekti. Merkel’in bu sözleri, “Avrupa’yı ve avroyu koruma” adına her şeyi yapmaya hazır olduğunun göstergesi olarak yorumlandı.
Avrupa Birliği içinde avro kullanan ülkelerin maliye bakanları, önceki gün Yunanistan’a içinde bulunduğu finansal krizden çıkması için nasıl yardım edecekleri konusunda anlaşmaya varmıştı. Anlaşmanın detayları açıklanmazken, 16 ülkenin maliye bakanı, Yunanistan ekonomisinin kurtarılmasına gitmeyeceklerini belirtti.
Ancak uzmanlar, Yunanistan ekonomisindeki bir iflasın, avro için bir felaket olacağını ve Almanya ile Fransa’nın isteksizliğine rağmen, Avrupa Birliği’nin bu ülkeyi kurtarmak için devreye girmesi gerekebileceğini söylüyor.
Bu arada, Yunanistan’ın, Avrupa Birliği’nden (AB) gelecek hafta net bir destek alamaması halinde, IMF’den yardım isteyebileceği belirtildi.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou, gazetecilere yaptığı açıklamada, mali destek konusunda, Avrupa merkezli bir çözümü tercih edeceklerini, ancak tüm mümkün olan tercihlere de açık olduklarını kaydetti.
-AB kaynaklı bir yardım konusunda ümidi azalan Yunanistan’ın, gelecek ay IMF’ye başvurabileceğini ifade ediliyor.
AB ülkelerinin liderleri, 25-26 Mart’ta yapacakları toplantıda, Yunanistan’a mali yardım yapılıp yapılmamasını da tartışacaklar. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sudan’da ikinci ateşkes imzalandı

SONRAKİ HABER

İncirlik’in işgalciler için önemi büyük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa