20 Mart 2010 00:00

MEĞER VİCDANSIZMIŞ!

Ermenilere ikinci tehciri savunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerinin arkasında.

Paylaş

Ermenilere ikinci tehciri savunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerinin arkasında. Başbakan dün sözlerinin çarpıtıldığın öne sürerek hem dış basını, hem de Cengiz Çandar’a suçladı. Dış basının açıklamalarını çarpıttığını ileri süren Erdoğan, yazınları ‘anlamamış’ olacak ki ‘çarpıtıyorlar ben kaçakları söyledim. Kaçağı yazmıyorlar” dedi. Oysa ilk günden itibaren ‘kaçak Ermeniler’ basın tarafından yazılmıştı. Erdoğan bö sözleriyle tehcir sözlerinin arkasında olduğunu da yinelemiş oldu.
ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK
Başbakan Erdoğan dün yaptığı açıklamada, dış basına yaptığı açıklamasındaki sözlerinin ‘kaçak’ Ermenilerle ilgili olduğunu, ancak dış basının ifadelerini çarpıttığını ve ‘kaçak’ kelimesini yansıtmadığını söyledi.
“Vatandaşımız olan Ermenilerle ilgili konuşmadım” diyen Erdoğan, böylece ‘kaçak’ statüsünde olan Ermenilerin sınır dışı edilmesi sözünün arkasında durduğunu gösterdi. Kendisine özür dileme çağrısı yapanları da eleştiren Erdoğan, “Ermenilerle ilgili sözlerimi saptırmak isteyenler, bana ‘özür dilemeli’ tavsiyesinde bulunanlara sesleniyorum; biz kimden özür dileyeceğimizi çok iyi biliriz. Sen kimi avukatısın? Dürüst ol” ifadelerini kullandı.
BAKANLAR KONUŞAMADI!
Başbakanın tepkiyle karşılanan sözlerine destek veremeyen hükümet üyeleri, Erdoğan’la karşı karşıya gelmemek için ‘suskun’ kalmayı seçti. AKP’lilere göre Başbakanın söylemi ‘ırkçılık ve tehcir’ değil, ‘baskı unsuru’ olarak değerlendirilmeli.
CHP’li Canan Arıtman’ın ardından Erdoğan’ın da soykırım tasarılarına karşı böyle bir öneriyi gündeme taşıması ise tartışma yarattı.
Başbakanın sözleri sorulan Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ soruları yanıtlamak istemedi. Bakanlar, soruları “daha sonra değerlendiririz”, “ayak üstü olmaz” gibi gerekçelerle geri çevirdi.
ERMENİLER TEDİRGİN
Tasarı onaylandıktan sonra tehdit mesajları aldıklarını belirten Agos Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aris Nalcı, bundan sonra tehditlerin artmasından endişeli. “Türkiye Ermeni politikasında değişen pek bir şey yok. Önceki hükümetlerde de böyleydi” diyen Nalcı, Ermenilerin açıklamalar sonrasında tedirgin olduğu ifade etti.
RUMLAR DA SINIR DIŞI EDİLMİŞTİ
“Ermeniler bu açıklamanın ardından çok tedirgin oldu” diyen tarihçi Artak Sakaryan ise, savunmasız olan Ermenilerin hedef haline getirildiğini belirtti. Sakaryan, “Ermenistan’daki insanlar ‘Türkiye eğer bize barış öneriyorsa neden tehdit ediyor’ diye soruyor” diye konuştu.
Açıklamaları “Bu bir şantaj” diye yorumlayan Rum gazeteci Mihail Vasiliadis ise, “1965 yılında da İsmet İnönü hükümeti ‘sorunları çözerim’ diye Yunan vatandaşı olanları, Rum cemaati mensuplarını sınır dışı etti. Ondan bir hayır gelmedi Türkiye’ye. Bu Ermenilerin sınır dışı edilmesinden de nasıl bir yarar gelir anlamıyorum” dedi.
AGOS MANŞETEN CEVAP VERDİ
AGOS gazetesi dün yayımlanan sayısında, ‘İttihatçı çok terakki yok’ başlığını kullandı. Manşetin spotunda, “Ermeniler söz konusu olduğunda iktidarla muhalefet aynı telden çalıyor. Başbakan Erdoğan İngiltere’de CHP’den Öymen ve Arıtman Türkiye’de gürledi: Türkiye’de yaşayan Ermenileri sınır dışı ederiz” diyen gazete, devlet kademesinde görev alanların Ermeniler hakkındaki ayrımcı söylemlerini resimlerle yayımladı. Yine 1. sayfadaki ‘Şaşırmayız’ başlıklı yazıda ise şöyle denildi: “... Başbakan da kendini dizginleyemeyince, bir anda bazı CHP’li milletvekilleriyle aynı konumum düşüverdi.”
KANIMIZ DONDU
ABD’de yayımlanan haftalık The Armenian Weekly’de yer alan bir makalede şu görüşlere yer verildi: “Erdoğan 100 bin Ermeni’yi sınır dışı etme tehdidiyle Osmanlı atalarının lügatından bir sayfa açtı. 100 bin Ermeni evlerinden toplanıp araçlara mı doldurulacak? Yoksa sürgüne yürüyerek mi gitmelerini isterler? Erdoğan kanımızı dondurdu.”
(HABER MERKEZİ)

ERDOĞAN’DAN ROMANLARA ÖZÜR
Başbakan Erdoğan tehciri savunduğu partisinin İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşma muhalefet partilerinden Ermeni soykırımını tanıyanlara pek çok kesime mesajlar ve eleştiriler içeriyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, devlet adına Romanlardan özür diledi. AKP Genel Merkezi’nde ‘Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Başbakan Erdoğan, “Roman vatandaşım, benim vatandaşlarımdır. Bu ülkede on yıllardır, vatandaşlık hukukundan dahi onlar istifade edememişlerdir. Eğer özür dilenmesi gereken varsa, benim Roman vatandaşlarımdır ve ben onlardan devletim adına özür dilerim.’’ dedi. Başbakan Erdoğan Roman Çalıştayından dönüşte bir otobüsün dinlenme tesisine alınmamasının devletle ilgisi olmadığını Romanların yıllardır karşılaştıkları uygulamalardan biri olduğunu iddia etti. Erdoğan konuşmasında Kürtlerin ve Romanların azınlık olarak tanımlanmasına karşı çıkarak “Onlar bu ülkenin asli unsurudur.”diye konuştu. Nevroz kutlamalarına da değinen Erdoğan, BDP’yi açılımla ilgili PKK ve Öcalan’ı muhatap göstermekten vazgeçmeye çağırdı.


ViCDANINA SESLENDi
“Tayyip Erdoğan’ın ‘özür borcu’ var” Radikaldeki köşesinde Cengiz Çandar başbakana bu başlıkla seslendi. Erdoğan’ın ‘vicdanına güvenen’ Çandar özetle şunları yazdı: Vicdansız bir adam olsa, ‘ayıp etti’ demeye gerek olmazdı.... Bu sözleri söylemeden 48 saat önce Roman Açılımı’nda yüzünde o insani, sevecen ifadesiyle eğlenen Başbakan’ın vicdanından kuşkulanamayız... Dolapdere birbirine bitişiktir, Romanlara ilişkin kavrayışını çocukluğundan beri içselleştirmiş olmalıdır Tayyip Erdoğan; peki yine o Dolapdere’de, az üzerindeki Kurtuluş’ta Pangaltı’da hiç mi gariban Ermeni ile teması olmamıştır, vicdanı Dolapdere’nin ötesine uzanamamış mıdır?
Gazze’de insanların yaşadığı dram karşısında gözyaşlarını engelleyemeyen Tayyip Erdoğan’ın vicdandan nasibini almadığını, ‘selektif vicdan’a sahip olduğunu söyleyemeyiz.
Binlerce Ermeniyi ‘geldikleri yere’ toplayıp göndermek ‘2010 Tehciri’ görüntüsü yaratmayacak mı? Tayyip Erdoğan’a yakışacak mı bu görüntü?
... öncelikle ‘özeleştiri’ ve ‘özür borcu’ var.




Her konuda karşı karşıya gelen CHP ile Erdoğan, bu sefer aynı konuda anlaştı. Erdoğan’ın Ermenilerle ilgili sözleri her kesimden tepki görürken Erdoğan’a hiç de sürpriz olmayan bir destek geldi. İsim pek yabancı değil. Kim mi? Erdoğan’ın sözlerinin patentli sahibi, CHP Milletvekili Canan Arıtman. Bu öneriyi Erdoğan’dan önce komisyonda Canan Arıtman dile getirmiş, ancak komisyon başkanı tarafından öneri olumlu karşılanmamıştı. Hal böyle olunca Başbakan Erdoğan’ın “100 bin Ermeni’yi sınır dışı edebiliriz” açıklamasına CHP’li Canan Arıtman tam destek verdi.
BAŞBAKAN KABUL ETTİ
Erdoğan’ın Londra’da tehcir tehdidinde bulunmasından sonra da Arıtman şu yorumu yaptı: “Bunu ilk olarak Meclis Dışişleri Komisyonu’nda sayın Öymen ile gündeme getirmiştik. Ama Bakan olumlu karşılamadı. Şu anlaşılıyor ki Bakan ve Başbakan önleyici tedbirlerle ilgili görüşmemişler veya sayın Davutoğlu Başbakan’a aktardıktan sonra aklına yattı. CHP grubunun önerisini Başbakan kabul etti.”
DAVUTOĞLU’NA ÖNERMİŞLERDİ
CHP’nin Dışişleri Komisyonu Üyeleri Onur Öymen, Şükrü Elekdağ ve Canan Arıtman, Ermeni meselesinin görüşüldüğü Meclis Dışişleri Komisyonu’nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na, Ermenistan’a yaptırım olarak ‘Türkiye’de kaçak çalışan Ermenileri sınır dışı etmeyi’ önermişlerdi.
Öymen ve Elekdağ ortak bir basın toplantısında da Ermenistan’a yaptırım uygulanmasını istemişlerdi.




ÖNCEKİ HABER

12 Eylül maddesi makyajdan ibaret

SONRAKİ HABER

SUÇLU DEĞiL YÜZ AKI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...