20 Mart 2010 00:00

12 Eylül maddesi makyajdan ibaret

ÖNÜMÜZDEKİ günlerde Meclis’e gelmesi, olmazsa referanduma sunulması planlanan Anayasa paketinde geçici 15. maddenin kaldırılması da var.

Paylaş

ÖNÜMÜZDEKİ günlerde Meclis’e gelmesi, olmazsa referanduma sunulması planlanan Anayasa paketinde geçici 15. maddenin kaldırılması da var. Peki 12 Eylül darbecileri yargılanabilir mi? Bu sorunun cevabı, hukukçulara göre ‘hayır’. Bu nedenle değişikliğin pakete girmesi makyaj olarak yorumlandı.
15. maddenin pakette yer alacağı açıklamasının ardından, AKP Hükümeti’ne yakın gazetelerde;
*“Geçici 15’inci madde kaldırılınca, Kenan Evren başta olmak üzere 12 Eylül döneminin hayatta kalan Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, başbakanı ve bakanları ile Danışma Meclisi üyeleri yargı önüne çıkarılacak.
*12 Eylül 1980 ile, ilk seçimin yapıldığı 6 Kasım 1983 tarihleri arasında ülke yönetiminde söz sahibi olan kim varsa, mahkemede hesap verecek” yorumları yer aldı.
Ancak hukukçular bu görüşte değil. Ceza ve Anayasa hukukçuları, “Geçici 15. madde kalkacak ve darbe davası açılacak. Bu kadar kolay değil” dediler.
ZAMANAŞIMI İMDADA YETİŞTİ
Hukukçular bunun nedenini şöyle açıkladılar:
1- 12 Eylül 1980’de, bugün yürürlükte olmayan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu vardı. Bu yasanın 102’nci maddesi de ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasını gerektiren suçlarda, zamanaşımını 20 yıl olarak öngörüyordu. Darbe suçu da bu kapsama giriyor. Yani o dönemi yargı önüne çıkarma süresi, 12 Eylül 2000 tarihinde sona erdi
2- Bazı hukukçularsa yeni TCK’yı ve eski TCK’daki zamanaşımını kesip, 10 yıl ek getiren süreyi hatırlatıyor. Bugünkü TCK’nın 66’ncı maddesi, ağırlaştırılmış müebbet hapsi gerektiren suçlarda zamanaşımını 30 yıla çıkardı. Bu durumda 12 Eylül 2010 tarihine kadar süre var.
3- Yeni TCK ya da ek süre dikkate alınsa bile, Anayasa değişikliği en erken bu ayın sonunda kabul edilebilir. Ardından 60 gün beklenecek, nisan ve mayıs geçecek. Haziranda referanduma gidilecek. Evet oyu çıksa da, 12 Eylül 2010’a, en iyimser tahminle 3 aylık bir zaman kalıyor. Bu süre içinde, değil yargılamanın başlaması, iddianame bile hazırlanamaz.
AKP ZATEN MÜMKÜN GÖRMÜYOR
İşte bu nedenlerle geçici 15’inci maddeyi kaldırmak, 12 Eylül yöneticilerine yargı yolunu kolaylıkla açmıyor. “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımı işlemez” görüşünü savunanlar da var ama, Anayasa paketinin mimarlarından Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ bile, henüz 10 gün önce “Geçici 15. maddeyi kaldırsak da, zamanaşımı süresi dolduğu için yargılama yapılması mümkün değil” dedi.
HUKUKÇULAR: YARGILANAMAZ
*Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden: Darbecilere yönelik yeniden yargı yolunun açılması hukuken pek mümkün görülmüyor.
*Ceza Hukukçusu Yılmaz Yazıcıoğlu: Değişiklik siyasi anlamda heyecan verse de, fiili olarak bir anlam taşımaz. Zamanaşımı 20 yıl. 20 yıl geçeli çok oldu.
*Prof. Dr. Ergun Özbudun: 15. maddenin kaldırılması halinde bile 12 Eylül dönemi yargılanamaz.
*Prof. Dr. Ülkü Azrak: Yargılanmaları mümkün değil. Zamanaşımı da işlemez denilemez. Çünkü sonradan konulan aleyhe hükümler geriye işlemez. Bunun yapılması da mümkün değil.
(Ankara/EVRENSEL)


MEMURA GREV HAKKI PAKETTE YOK

AKP Anayasa değişikliği paketine koyma kararı aldığı önemli maddelerde ‘geri adım’ attı. Muhalefetin eleştirileri üzerine Meclis’in Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) 3 üye seçmesine ilişkin düzenlemeden vazgeçildi. Ancak büyük destek alan ve kimsenin karşı çıkmadığı paketin en demokratik maddesi olan memurlara grev hakkı veren düzenleme de taslaktan çıkarıldı. Gerekçe ise bildirilmedi.
Önceki akşam belli olan değişiklik öncesinde taslağa yüksek yargıdan tepki vardı. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, teklife sert çıkarak, “Öyle sanıyorum ki sis bulutları dağılıyor. Birinci hedefin HSYK olduğu görüldü’’ demişti.
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise “Anayasa’da kuvvetler ayrılığı ilkesi benimsenmiş. Düzenleme bu ilkelere aykırı olmalı’’ dedi.
PARTİLER NE DEDİ?
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, AKP’nin muhalefetin görüşüne sunmaya hazırlandığı Anayasa değişikliği paketine hiçbir şekilde destek vermeyeceklerini söyledi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Çakır “AKP Anayasa değişikliğinde samimi değildir. Güvenilir değildir. Değerlendireceğiz dedi” diye konuştu.
BDP Hakkari milletvekili Hamit Geylani, 15. maddenin pakete eklenmenin olumlu olduğunu belirtti. Geylani ancak bu hali ile paketin yetersiz ve eksik olduğunu kaydetti. BDP “seçim barajı, hazine yardımı, anadilde eğitim, örgütlenme özgürlüğü” istiyor.
ÖNCEKİ HABER

Kafes kabul edildi

SONRAKİ HABER

MEĞER VİCDANSIZMIŞ!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...