20 Mart 2010 00:00

Newroz ateşi ısıtıyor

Newroz ateşi Mardin ve ilçeleri olmak üzere birçok yerde kutlandı. Medeniyetler ve dinler beşiği Mardin’de Newroz ateşi Yeniyol’da yandı.

Paylaş

Newroz ateşi Mardin ve ilçeleri olmak üzere birçok yerde kutlandı.
Medeniyetler ve dinler beşiği Mardin’de Newroz ateşi Yeniyol’da yandı.
Newroz’un açılış konuşmasını yapan BDP Mardin Merkez İlçe Başkanı İbrahim Binici, Newroz’un dirilişin ve zulme başkaldırışının günü olduğunu belirtti.
Newroz’un ilk kez kutlandığı Ömerli ilçesinde ise, sabahın erken saatlerinde yüzlerce kişi BDP ilçe binası önünde toplanmaya başladı. Sarı, kırmızı, yeşil renklerin hakim olduğu alanda katılımcıların giydiği ulusal kıyafetler, Newroz alanını renk cümbüşüne çevirdi. Kutlamada konuşan BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Kürtlere yönelik sürdürülen imha ve inkar politikalarını eleştirdi. Newroz’un coşkuyla kutlandığı merkezlerden biri olan Dargeçit’te, Newroz ateşi Miradekine Meydanı’nda yüzlerce kişinin katılımıyla yakıldı. Newroz’un başlamasıyla sivil polislerin platformdan kamara çekimi yapması üzerine tepki gösteren gençler ile polisler arasında gerginlik yaşandı. Derik’te Newroz binlerce kişi tarafından Newroz Alanı’nda coşkuyla kutlandı. Newroz ateşini Mardin Milletvekili Emine Ayna’nın yaktığı kutlamaların açılış konuşmasını yapan Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel, Newroz’un Kürtler için direniş olduğunu belirtti. Emine Ayna da, Newroz’un Kürtler için direniş olduğunu belirterek “Bizler yasaklı da olsak, yasaksız da olsak gerekirse canımız pahasına bu Newroz’u alanlarda binlerle, milyonlarla kutlamaya devam edeceğiz” diye konuştu. 2 sivil polisin platform üzerinde çekim yaptığını gören Ayna, polislere dönerek, “Bizden korkmayın. Nedir bizden bu kadar korkmanıza neden olan. Siz bunu yapsanız bile Kürtler özgürlüğünü arayacaktır” dedi. Avrupa’da Roj Tv ve Kürt kurumlarına düzenlenen operasyonları kınadığını belirten Ayna, operosyanları kınadı. Midyat ilçesinde Newroz kutlamaları ilçe otogarında kurulan Newroz meydanında gerçekleştirildi.
URFA İLÇELERİNDE KUTLAMA
Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesindeki Newroz kutlaması binlerce kişinin katılımıyla Hayvan Pazarı’nın yanındaki Newroz alanında yapıldı. İlçedeki kutlamalara BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Ayhan, partili yöneticiler ve beş bini aşkın kişi katıldı. Viranşehir Şırnak Mahallesi’nde düzenlenen Newroz kutlamalarına kadınlar damgasını vurdu. 40 bin kişinin katıldığı kutlamalar Viranşehir Belediye Başkan Yardımcısı Naif Aslan kutlamaların açılış konuşmasını yaptı. Newroz ateşi Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Viranşehir belediye başkan vekili Mehmet Burun, Leyla Güven’in kızı Sabiha Güven, BDP ilçe Başkanı Mehmet Ali Türk birlikte yaktı.
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Newroz kutlamaları, Festival Alanı’nda gerçekleştirildi.
Siirt’in Kurtalan ilçesinde Newroz kutlamaları, Newroz alanı Sümer Mahallesi Tren İstasyonu yanında bulunan kömür sahasında gerçekleştirildi. Kutlamalar dolayısıyla ilçeye Siirt, Batman ve Gercüş’ten ek polis gücü getirilirken kitle iki ayrı noktada üst aramasından geçirildikten sonra meydana alındı
ATEŞLER YAKILDI
Şırnak’ın İdil ilçesinde bütün mahallelerden Newroz alanına ulusal kıyafetleriyle akın etti. Yöresel kıyafetlerle alana gelen kadın ve erkekler alanda renkli bir görüntü oluşturdu. Kutlamaya BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu, Cizre Belediye Başkanvekili Mehmet Saçi ile 9 kişiden oluşan İtalyan delegasyonun da aralarında bulunduğu 15 bin kişi katıldı. Alana Enes Ata, Uğur Kaymaz ile Ceylan Önkol’un fotoğrafları da asıldı.
Van’ın Çaldıran ilçesinde Newroz kutlaması Eski Meydanda yapıldı. Kutlamalara BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ve Alman Sol Parti Milletvekilleri ile yüzlerce kişi katıldı.
Ağrı’nın Patnos ilçesinde Beylerbeyi Caddesi’nde kutlanan Newroz Bayramı’na yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Kutlamaya BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, BDP yöneticileri ile belediye başkanları katıldı. Kutlamada konuşan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da, tutuklanan Kürt çocuklarının durumuna dikkat çekerek, “Berivan’ın çığlığını kimse duymuyor, yaşı kadar olan cezasını kimse görmüyor. Baykal, Bahçeli, Erdoğan; sizin çocuğunuz olsaydı ne yapardınız?, onun için gelin sayın başbakan yasa değişikliğini beraber yapalım, korkmayın” dedi. Anayasa tartışmaları ile genel Af tartışmalara da dikkat çeken Sakık, Türkiye’nin geleceği için demokratik bir anayasanın ortak bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti.
Tutak ilçesinde ilk kez Newroz kutlaması yapıldı. Cumhuriyet Meydanında yapılan kutlamaya BDP Eşbaşkan Yardımcısı Demir Çelik, Muş Milletvekili Sırrı Sakık da katıldı.
Erzurum’un Karayazı ilçesinde kutlama ilçe girişinde bulunan boş alanda yapıldı. (HABER MERKEZİ)

EGE’DE NEWROZ ATEŞİ YANACAK
Ege Bölgesi’nde, İzmir başta olmak üzere Aydın, Manisa, Muğla, Denizli, Balıkesir ve Antalya’da kutlanacak olan Newroz Bayramı programları belli oldu.
İzmir Newroz Tertip Komitesi’nin Gündoğdu Meydanı’nda kutlama talebi, valiliğin “güvenlik” engeline takılırken, bu yılki kutlama, 21 Mart’ta Buca Hipodrom yanındaki alanda gerçekleştirilecek. BDP Eş Başkan Yardımcısı Emine Ayna ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı’nın konuşmacı olarak katılacağı kutlamada, Rojda, Koma Rewşen, Çetin Oraner, Koma Zerdeş, MKM folklor ve semah ekibi sahne alacak.
Aydın’da Newroz, Osman Yozgatlı Telekom yanındaki alanda yapılacak. Tüm ilçelerden Aydın’daki merkezi kutlamaya katılım sağlanacak. Kutlama bugün yapılacak. Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal konuşmacı olarak katılacak. Nazilli ilçesinde 21 Mart’ta kutlama yapılacak.
BDP Manisa İl Örgütü’nün organize ettiği Newroz kutlaması, Horozköy Mahallesi’nde gerçekleşecek. Kutlama pazar günü yapılacak.
Antalya’da Newroz kutlaması, Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu’nda olacak. Bugün yapılacak kutlamaya BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman konuşmacı olarak katılacak. Denizli’de Newroz kutlaması pazar günü Esentepe semt pazarında yapılacak. Muğla merkez ve Milas’ta da Newroz kutlaması yapılacak. Pazar günü yapılacak kutlama, stadyum yanındaki alanda gerçekleşecek. Balıkesir’deki Newroz kutlaması, pazar günü Burhaniye ilçesinde pancar toplama alanında yapılacak.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Newroz ateşleri bugün yanacak

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...