20 Mart 2010 00:00

Slikozizsli işçiler hastane kapısından döndü

Hükümetin kot işçileriyle ilgili duyurduğu uygulama hayata geçmedi. Slikozis hastaları hastanelerden ücretsiz yararlanamıyor.

Paylaş

Hükümetin kot işçileriyle ilgili duyurduğu uygulama hayata geçmedi. Slikozis hastaları hastanelerden ücretsiz yararlanamıyor. NTV’nin haberine göre hastaneye giden işçiler hayal kırıklığı yaşadı. Ücretsiz tedavi umuduyla hastanelere başvuran silikozis hastaları geri çevrildi.
Tekstil sektöründe kot kumlama işinde çalışan ama bu iş sonunda ölümcül slikozis hastalığına yakalanan işçiler için hükümetin ocak ayında aldığı karar sonucunda slikozsis hastalığına yakalanan kot kumlama işçileri, sosyal güvenceleri olmasa bile sağlık ve tedavi hizmetlerinden ücretsiz yararlanabileceklerdi ancak durum böyle olmadı.
HASTANENİN HABERİ YOKTU
Son 5 yıldır ise slikozis hastalığı ile mücadele eden Yılmaz Kartal hastalığını “Bazen buhar veriyorlar, oksijen veriyorlar. Zaten çoğu arkadaşımız evde yatalak, 10 metre yürüyemiyorlar. Oksijene bağlılar, hemen hemen 20 saat oksijen kullanıyorlar. Yavaş yavaş bizi etkiliyor tabii ki, çünkü akciğer yavaş yavaş gidiyor” sözleriyle anlatıyor.
Hükümetin ocak ayında aldığı yeni kararla, sosyal güvencesi olmasa bile o da ücretsiz sağlık hizmeti alabilecekti. Soğuk algınlığı şikayetiyle Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nin giden Kartal hastane kapısından geri döndü. Sağlık güvencesi olmadığını belirten Kartal “Biraz soğuk almıştım ve hastaneye gittim. Slikozis hastalarının artık ücretsiz tedavi olabileceği söylendi ve rahatsızlığımdan dolayı acil servise başvurdum. Fakat hastaneye herhangi bir bilginin gelmediğini gördüm. Ne hasta hakları birimine ne acildeki görevlilere, kimseye bu konuda bir bilgi verilmemiş” dedi.
RAPORA RAĞMEN
Uygulamadan mağdur olanlardan biri de Abdülhalim Demir. Elinde meslek hastalığı raporu olduğunu vurgulayan Demir “Meslek hastaları hastanesinin verdiği bir rapor bu ama hastanenin bundan haberi yok. Ben Yedikule Hastanesi’ne gittim, ‘Böyle bir şey var mı, bilginiz var mı?’ diye sordum, ‘Yok’ dediler” diye konuştu.
Türkiye’de beş bin kişi, tedavisi mümkün olmayan ölümcül slikozis hastalığıyla mücadele ediyor. Hastaların ortak isteği, hükümetin aldığı ücretsiz sağlık hizmeti kararının bir an önce hayata geçirilmesi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

TUTUKLU YAKINLARINDAN CEAZEVİ ÖNÜNDE PROTESTO

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...