20 Mart 2010 00:00

TEKEL işçileri de öğrencilerin yanında

Adana’da TEKEL işçileri, kendilerine destek oldukları gerekçesiyle İstanbul Çekmeköy Mehmetçik Lisesi’nden 24 öğrencinin okuldan atılmasını protesto etti.

Paylaş

Adana’da TEKEL işçileri, kendilerine destek oldukları gerekçesiyle İstanbul Çekmeköy Mehmetçik Lisesi’nden 24 öğrencinin okuldan atılmasını protesto etti. Yapılan basın açıklamasında, ülkenin geleceği olan gençlerin demokratik tepkilerini ortaya koymasının engellenmesinin kabul edilemez olduğuna dikkat çekildi.
Tek Gıda-İş Sendikası önünde bir araya gelen TEKEL işçilerine, Adana Emek Gençliği ve Emek Partisi Adana İl Örgütü de kitlesel bir şekilde destek verdi. ‘Öğrenciye uzanan eller kırılsın’, ‘Gençlik emeğin saflarına’, ‘AKP 4-c’ni al başına çal’ sloganları atarak İnönü Parkı’na kadar yüründü. Burada TEKEL işçileri adına basın açıklamasını okuyan Tek Gıda-İş Adana Şube Başkanı Cafer Yaşar, TEKEL işçilerine destek olduğu gerekçesiyle okullarından atılan 24 öğrencinin okula geri alınmasını istedi. Liseli, üniversiteli, işçi, işsiz gençlerin TEKEL işçilerinin mücadelesine destek verdiğini hatırlatan Yaşar, en anlamlı desteğin, yarın yetişkinleri olan gençlerden geldiğini söyledi. Verilen cezalarla gençlere, ‘Özgürlüğünüzü aramayın, hakkınızı aramayın, adaletsizliğe boyun eğin, susun, tepki göstermeyin’ dendiğini belirten Yaşar, verilen cezanın Anayasa ve demokrasiye aykırı olduğunu ifade etti. Öğrencilerin eğitim haklarının geri verilmesi gerektiğinin altını çizen Yaşar, Tek Gıda-İş Sendikası ve TEKEL işçilerinin öğrenciler için mücadeleye hazır olduklarını vurguladı.
ONLAR KARDEŞLERİMİZ
24 lise öğrencisi için Kocaeli Emek Gençliği de basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Emek Gençliği Kocaeli İl Sekreteri ve MYK Üyesi Vedat Yalvaç, “Lise öğrencisi olan kardeşlerimizin suçu neydi” diye sordu. Memleketin dört bir yanında yüzlerce eylem, basın açıklaması oldu, bizler de katıldık bunlara, çünkü biz onuruyla namusuyla direnen TEKEL işçilerinin haklı olduğuna inanıyoruz. Biz Emek Gençliği olarak kendimizi ihbar ediyoruz” diyen Yalvaç, lisede, üniversitede, mahallelerde TEKEL işçileriyle omuz omuza olacaklarını söyledi.
GENÇLİĞE SALDIRI
Kayseri Emek Gençliği adına açıklama yapan Emek Gençliği MYK Üyesi Ümit Kartal, bunun işçi çocuklarına ve emeğin gençliğine yapılmış bir saldırı olduğunu ve kabul edilemeyeceğini söyledi. “Kayseri’de de işten atmalar devam ediyor. Son olarak Ergül Mobilya’da işçiler, sendikalaştıkları için işten atıldı, bu işçilere destek olan çocukları ve gençler de babalarının işten atıldığı yetmezmiş gibi okuldan mı atılacak?” diyen Kartal, “AKP’nin yeni anayasasında bunlar mı olacak” diye sordu. Kartal, tüm Türkiye gençliğini, emeğin saflarına mücadele etmeye ve Mehmetçik Lisesi öğrencileriyle dayanışmaya çağırdı.
(HABER MERKEZİ)

CEZALAR GERi ALINSIN

TEKEL işçileriyle dayanışma gösterdikleri için İstanbul Çekmeköy Mehmetçik Lisesi’nden atılan öğrencilere, bir destek de Türk-İş Yönetim Kurulu’ndan geldi. Türk-İş yaptığı yazılı açıklamada, öğrencilere verilen cezanın geri alınması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, cezanın maksadını aştığı ve toplum vicdanını rahatsız ettiği belirtildi. “Toplumsal olaylara duyarlılık göstermek, okuldan atılma nedeni olamaz” denilen açıklamada, öğrencilerin aynı okulda öğrenimlerine devam etmesinin sağlanması talep edildi.
BU ZULMÜ DURDURUN
Türkiye, Tütün, Müskirat, Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (Tek Gıda-İş) Genel Yönetim Kurulu, İstanbul Çekmeköy Mehmetçik Lisesi’nde 24 lise öğrencisinin TEKEL eylemine destek verdiği gerekçesiyle okuldan atılmasını kınadıklarını açıklayarak, okul müdürünü “bu haksızlığı, bu zulmü, bu hoşgörüsüzlüğü” durdurmaya çağırdı.
Sendikanın yaptığı yazılı açıklamada, tasdiknamesi verilen 24 lise öğrencinin haklarını savunmak için “mücadeleye” hazır olduklarını ifade edilerek, sendika ve TEKEL işçilerinin Türkiye’nin her tarafında “onlar için” ayakta ve nöbette olduğu belirtildi.
Açıklamada, liseli öğrencilerin eğitim hakkının geri verilmesi gerektiği belirtilerek, öğrencilerin okudukları lisede eğitime devam etmelerinin sağlanması istendi. Açıklamada, eylem sürecine ve “mücadele” hedefine öğrencilerin ellerinden alınan eğitim hakkını da kattıkları ifade edildi.
DİSK: İLK DEĞİL
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise eğitim sistemini eleştirerek, acil çözüm istedi. Görgün, “Toplumsal hafızamızda ‘Manisalı Gençler’i akla getiren bu olay, ilk değil ve eğitim sistemindeki temel parametreler değiştirilmeden, gerici-ırkçı kadrolaşmalar dağıtılmadan son da olmayacaktır” dedi. Görgün, “AKP, eğitim işkolu sendikalarının, öğrencilerin, öğrenci ve veli örgütlerinin taleplerine kulaklarını tıkayarak, kendi bildiğini okumayı temel politika edinen bir anlayışla, eğitim sisteminin sorunlarının çözümünün demokratik, bilimsel eğitimde değil gerici-faşizan bir eğitim sisteminde olduğunu göstermektedir” dedi.
TMMOB: BASKI ÖĞRENCİLERE YÖNELDİ
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı da, “AKP Hükümeti, baskısını şimdi de öğrencilere yöneltti” dedi. Balıkesir Üniversitesi’nde yemek fiyatları zammını protesto etmek amacıyla yemek boykotu yapan 15 öğrencinin yaralandığını, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde 37 öğrencinin gözaltına alındığını hatırlattı. İstanbul’da TEKEL işçileri için okulda destek etkinliği düzenleyen 24 lise öğrencisinin okullarıyla ilişkisinin kesildiğini, en son Ankara’daki ulaşım zamları indiriminin iptalini protesto eden 127 öğrencinin gözaltına alındığı bildiren Soğancı, AKP Hükümeti’nin, en basit hak arayışlarını bile şiddetle, gözaltılarla bastırmaya çalıştığını söyledi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

POLiS iŞBAŞINDA

SONRAKİ HABER

KUŞATILAN ÇEVREMİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...