20 Mart 2010 00:00

Evleri basıp maç izledik

İsrail askerleri, kurdukları “Sessizliği Bozmak” adlı örgütle işledikleri insanlık suçlarını kamuoyuna açıkladı.

Paylaş

İsrail askerleri, kurdukları “Sessizliği Bozmak” adlı örgütle işledikleri insanlık suçlarını kamuoyuna açıkladı. Bu suça ortak olan İsrailli askerler, artık barış için çalışıyor.
“Sessizliği Bozmak” adlı örgüt, son yüzyılın belki de en özeleştirel yaklaşımını simgeliyor. Bölgede gerilim sürerken, bu kez herkesin bildiği ve izlediği gerçekler İsrailli askerler tarafından yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.
İsrail ordusuna bağlı askerlerin kurduğu “Sessizliği Bozmak” adlı örgüt, faaliyet raporlarını açıkladı. Şahitlerin ifadeleri, çekilen video görüntüleri ve fotoğraflarla İsrailli askerler, Filistinlilere yapılan kötü muamele ve İsrail ordusunun yol açtığı tahribatı farklı bir açıdan gün ışığına çıkarttı. Zira, bu gerçekler şimdi bu ihlalleri gerçekleştirenler tarafından dile getirildi.
YARGILANMAYA HAZIRLAR
İsrailli askerler, bu itirafları sonucunda nelerle karşılaşabileceklerinin de bilincinde. Aralarında, insanlığa karşı işledikleri suçlardan yargılanmalarının doğru olduğunu ve yıllarca hapis yatmaları gerektiğini düşünenler de var. Bu örgütün kurucuları, tüm insanlık dışı şartların ortadan kalkması adına yargılanmanın gerekliliğini savunuyor.
Kudüs doğumlu 27 yaşındaki Yehuda Shaul, üç yıllık askerlik görevini 220 bin Filistinlinin yaşadığı El Halil’de, 600 radikal Yahudinin arasında tamamlamış.
Shaul, askerliğini tamamladıktan sonra da “Sessizliği Bozmak” organizasyonuyla El Halil’de Filistinlilere yaptıkları işkence ve kötü muameleleri fotoğraf ve videolarla tüm dünyaya açıklayanlardan.
Shaul, “Hemen duruma alışıyorsunuz. Örneğin; bir futbol maçını seyretmek istediğimizde, uydu anteni olan bir evi gasp edip, aileyi de odaya kilitledikten sonra maçı seyrediyorduk. Buna benzer şeyleri her asker yaptı” şeklinde konuştu.
‘VUR EMRİ ALDIK’
Geçen yılki Gazze savaşı sonrasında amirleriyle yaptıkları görüşmeler neticesinde, işin bir operasyondan ibaret olmadığını ve artık bir savaşın ortasında olduklarını anlayan İsrailli askerler, sivillere dokunulmayacak uyarısının kaldırılıp, herhangi bir sorun karşısında vur emri aldıklarını dile getirdiler.
Yehuda Shaul ayrıca, ilk kez insan hakları yetkililerine ve yabancı temsilcilerin bulunduğu bir heyete yaptıklarını açıkça anlatan bir kişi. “Sessizliği Bozmak” örgütüne bağlı askerler, ilk kez Avrupa ve Amerika’da görüşmelere katıldı.
Ortadoğu’daki barışın sağlanıp, insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması için bir araya gelen ve Avrupa’da görüşmeler yapan İsrailli askerlerden Yahav Zohar, Almanya’da görüşlerini, “Gazze’de yaşanan insan hakları ihlallerine karşı önlem alınması gerekiyor.
Alman yasalarının koruyucu önlemleri mevcut. Sivillere karşı kullanılma ihtimali olan bölgelere silah satışı yapılmıyor. Bu politikanın birçok ülke tarafından benimsenmesi gerekiyor” şeklinde ifade etti.
Ortadoğu’da barış ve huzur ortamı isteyen, insan hakları ihlallerinin son bulması için başlatılan hareket büyüyor. Ancak bu hareketin Almanya’da destek bulmaması yüzünden Avrupa Birliği’nin İsrail politikasında değişiklik yapılamadığı ve İsrail’den devletler hukukuna uymasının talep edilemediği dile getiriliyor. (Deutsche Welle)

ORTADOĞU DÖRTLÜSÜ:YERLEŞİM İNŞAATLARI DURDURULSUN

Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelen Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD ve Rusya, İsrail’in yerleşim birimi inşaatlarını derhal durdurması çağrısında bulundu. Ortadoğu Dörtlüsü, İsrail’in son anda açıkladığı Doğu Kudüs’e 1600 yeni konut projesini de kınadı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından okunan açıklamada, dörtlünün İsrail’e tüm yerleşim birimi inşaatlarıyla ilgili eylemleri durdurması, Filistinlilere ait evlerin yıkılması ve tahliye edilmesine de son verilmesi çağrısında bulunduğu vurgulandı. Toplantıya, Ban’ın yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, AB Dış Politika Komiseri Catherine Ashton ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katıldı.
CLINTON-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ
Toplantı öncesi İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda görüşen Clinton, Filistin-İsrail görüşmeleri konusunda atılacak adımları konuştu. Netanyahu’nun sözcüsü Nir Chefetz, Netanyahu’nun Clinton’a, Filistin-İsrail görüşmelerinin yeniden başlaması için karşılıklı güvenin yeniden tesisi konusunda atılabilecek bazı adımlar önerdiğini belirtti.
Başkanlığını İngiltere eski başbakanlarından Tony Blair’in yaptığı dörtlü, 2002 yılında İspanya’da oluşturulmuştu. Dörtlünün amacı, Ortadoğu barış sürecini sürdürmek ve tansiyonu düşürmek olarak belirtiliyor.

Joe Biden: İsrail provokasyon yapıyor

KUDÜS’te bulunduğu sırada İsrail’in açıkladığı Doğu Kudüs’e 1600 yeni konut projesine yeterince tepki göstermediği için eleştirilen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail’in provokasyon yaptığını söyledi. “Nightline” programına konuk olan Biden, temsilcileri George Mitchell tarafından sürdürülen barış sürecinin de İsrail’deki bazı kesimler tarafından dinamitlenmeye çalışıldığını vurguladı.
ABD’nin klasik “İsrail’in güvenliği bizim güvenliğimizdir” açıklamasını da tekrarlayan Biden, ABD ve İsrail arasında baş gösterdiği öne sürülen krizin, bir an önce sona erdirilmesi çağrısında bulundu.
Biden’in Kudüs’te olduğu saatlerde duyurulan 1600 yeni konut projesi, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından kınanmış; ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, bunu “tahkir edici” olarak adlandırmıştı.
Ancak başta Obama ve Clinton olmak üzere ABD’li yetkililer, iki ülke arasında kriz olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İSRAİL UÇAKLARI TÜRKİYE’DEN GEÇEREK SUİKAST YAPMIŞ

SONRAKİ HABER

Genel-İş Sendikası: 4-c’yi asla kabul etmeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...