20 Mart 2010 00:00

BASIN TURU

1000 gün öncesinde, dünyanın kapıları Gazze’ye kapandı ve kilitlendi. Bunlar benim sözlerim değil, insan haklarının en önde gelen isimlerinden John Holmes’in sözleri.

Paylaş

1000 gün öncesinde, dünyanın kapıları Gazze’ye kapandı ve kilitlendi. Bunlar benim sözlerim değil, insan haklarının en önde gelen isimlerinden John Holmes’in sözleri.
1000 gün önce, her gün bir Filistinli, tıbbi yetersizlik sonucu hayatını kaybetmeye başladı. Gazze’deki ablukayı kırmak için bir kampanya düzenleyen örgütün açıklamasına göre kuşatmadan sonra 500 insan hayatını kaybetti.
Sosyoekonomik göstergeleri sadece kendileri için konuşuyorlar. Gazze’de işsizlik sayısı yüzde 60 artarken, yüzde 80’i de gıda yardımı ya da uluslararası bağışlarla, açlık sınırının altında yaşamakta. Çocukların kötü beslenme sonucu, travmatik stres altında yetiştikleri araştırmalar sonucu kanıtlandı.
Elektrik kesintileri Gazze’nin günlük hayatının bir parçası haline geldi.
Bu göstergeleri unutun, insanları düşünün. Bireyleri düşünün... 1.5 milyon insana dair, her bir hikayede, her bir mücadelede, her bir rüyada başlı başına bir kabus yaşanıyor.
1000 gün önce yurtdışı eğitim haklarını talep etmekte olan, çalışkan üniversite öğrencileri vardı Gazze’de. Dünya çapındaki üniversitelere kabul edilmeleri için beklemekten başka yapacakları bir şey yoktu. Kayıt tarihlerini bekliyorlardı. Fakat bu gençlerin burs ve araştırma fırsatları mahvoldu.
1000 gün boyunca, Gazze’nin zengin tüccar sınıfı, coğrafi konumu ve kıtalar arasındaki antik ticaret yolları gerçekleştirmekte. Karanlık sanayi ticaretçileri, milyonlar kazanmak uğruna Filistin insanına gıda ve yaşamak için gerekli ihtiyaçlarını karşılamakta; fakat buna karşılık Filistinleri, Mısır ile sınır ötesi yasadışı tünellerde kaçakçılık yaptırarak kullanıyorlar.
1000 gündür çocuklar; annelerinin babalarının, gözleri önünde, İsrail savaşında, işgal altında ezilmelerine şahit oldular. Hastalara tıbbi yardım sağlanmıyor ve daha bir sürü ağır yaşam koşulları altında Gazze insanı yaşam savaşı veriyor. Tıbbi yardımlar yurtdışından geliyor. Gazze’nin hasta insanları tıbbi yardım için İsrail’e gitmek zorunda, bunun için de rüşvet vermek ya da İsrail için çalışmak zorunda bırakılıyorlar.
1000 gündür Filistin sınırları içerisinde, genellikle aynı aileden gelenler, politik örgütler adına birbirilerini öldürüyor. Bu nedenle, Filistin’in kimliği bozuldu ve dış ülkeler hedefledikleri rahatlığa kavuştu. Filistin, buna rağmen kendi aralarında uzlaşmayı hedefliyor, fakat dış ülkeler bu uzlaşmaya şiddetle müdahale etmekte.
Ve şimdi, 1000. günde Gazze halkı hâlâ ayakta duruyor. İnsanlık dışı bir hayat sürdürmek zorunda kalıyorlar.
Geçen 1000 gün, Gazze halkına 1000 yıl gibi gelmektedir, her sabah yeni bir gün doğduğunda uluslararası toplumun aklı başına geldiği ümidiyle uyanıyorlar. Ve 1000 gündür toplu cezalandırmanın son günü diye ümit ediyorlar. Yeni bir toplu özgürlük için yarın ilk gün olabilir.
Ayman Mohyeldin
ÖNCEKİ HABER

İnsan, emek ve yıkım

SONRAKİ HABER

Ukrayna - Rusya görüşmeleri başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...