20 Mart 2010 00:00

‘Değişim’in ilk adımı sahnede

14 yıldır Akhisar’da tiyatroyu tanıtmak, televizyonun hakim olduğu bir zamanda tiyatroyu daha geniş kesimlere sevdirmek...

Paylaş

14 yıldır Akhisar’da tiyatroyu tanıtmak, televizyonun hakim olduğu bir zamanda tiyatroyu daha geniş kesimlere sevdirmek, popüler kültürün ve onun getirdiği yozlaşmanın etkilerini kırmak, başta gençler olmak üzere herkesin tiyatro oyununda yer alabileceğini göstermek misyonunu üstlendi Akhisar Değişim Tiyatrosu. Tiyatro bu kez, Orhan Kemal’in ‘Eskici ve Oğulları’ adlı eserini sahnelemek üzere çalışmalarını sürdürüyor.
‘Eskici ve Oğulları’ ilk kez bugün Gölmarmara’da, daha sonra Dünya Tiyatrolar Günü’nde 27 Mart’ta Akhisar’da izleyicilerle buluşacak.
‘Eskici ve Oğulları’nda 60 yaşında kamyon şoförlüğü yapan da var, sanayide çalışan usta da, öğrenci de var, çocuk da...
‘KENDİMİZİ İFADE EDİYORUZ’
Dört çocuğu ve beş torunu olan Ali Akbaş, kamyon şoförü. Kendisini alkol ve sigaradan uzaklaştıran bir etken olarak gördüğü tiyatro ile hayatının bir anlam kazandığını söyleyen Akbaş, “Ömrüm yettiğince tiyatro yapacağım” diyor.
Yakup Ağsay, öğrenci. Ağabeyi sayesinde tiyatroya başlayan Ağsay, tiyatro sayesinde kendini daha kolay ifade edebildiğini ve bu sayede çevreyle iletişiminin arttığını söylüyor.
Doğukan Ağdırlıoğlu, ekibin en küçüğü. Henüz 12 yaşında. Tiyatroyu bir meslek olarak değil kendini sosyal anlamda geliştirmek amacıyla yaptığını belirtiyor.
BİRLİKTE BAŞARMAK
Ekipte yer alan Özden Çevik, Ozan Kaya, Özde Şentürk, Gülşah Akman, Mert Alper öğrenci. Öğrenci gençler, tiyatroyu toplumsal gelişimin bir aracı olarak görüyorlar ve içlerinden kimisi profesyonel olarak yapmayı düşünüyor. Özde, tiyatroyu ‘özgürlük’ olarak tanımlarken, Gülşah ve Mert, tiyatroyu profesyonel olarak yapmak istediklerini söylüyorlar. Özden ile Ozan ise tiyatronun toplumsal yanına dikkat çekerek, paylaşımın, birlikte başarmanın gücünü tiyatro yaparak gördüklerini ve sanatın toplumdaki ilerlemede önemli rol oynayabileceğini ifade ediyorlar.
EMEKÇİLER SAHNEDE!
Akhisar Değişim Tiyatrosu ekibinde yer alan Şuayip Aslan sıcak demirci, Kerim Çalayır garson, Ekrem Dizmaç operatör, Hüseyin Avkal kahveci, Kezban Çakmak ise muhasebeci. Emeğiyle geçinenlerin, sadece iş hayatında değil sosyal yaşamda da var olması gerektiğini düşünerek yer almışlar bu tiyatroda. Belki de ‘değişim’in ilk adımlarını, herkesle sahnede paylaşarak atıyorlar.
(Akhisar/EVRENSEL)
Arda Armutlu
ÖNCEKİ HABER

Nihayet Bob Dylan...

SONRAKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...