20 Mart 2010 00:00

IMF eleştirisinde intihal!

Milli Gazete yazarı Necmettin Çakmak, gazetedeki köşesinde IMF ile anlaşmaların sona ermesiyle dertlerin bitmediğini yazdı.

Paylaş

Milli Gazete yazarı Necmettin Çakmak, gazetedeki köşesinde IMF ile anlaşmaların sona ermesiyle dertlerin bitmediğini yazdı. Ama yazı, Özgür Müftüoğlu’nun birkaç gün önce Evrensel’de yayınlanan yazısına fazla benziyordu!
Önce Özgür Müftüoğlu’nun gazetemiz Evrensel’deki yazısı yayınlandı. 12 Mart’ta yayınlanan yazı, “IMF’siz yola devam ama nasıl?..” başlığını taşıyordu. IMF’nin kuruluşundan itibaren yaptığı faaliyetleri hatırlatarak yazıya başlayan Müftüoğlu, AKP hükümeti’nin IMF ile ilişkisini de özetliyordu. Arkasından IMF ile anlaşma yapılmamasına ilişkin yapılan yorumlara gelen Müftüoğlu, Devlet Bakanı Babacan’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’ın (OVP) IMF stand-by anlaşmalarına benzediğini ve emekçilere yeni yükler getirdiğini anlatıyordu.
İşte bu yazıdaki birçok görüş ve ifade, üç gün sonra, 15 Mart’ta Milli Gazete’nin sayfalarında Necmettin Çakmak imzasıyla yayınlanan yazıda kendine yer buldu. Yazının başlığı şöyleydi: “IMF gitti, dertler bitti mi?” Çakmak da yazısına IMF’nin tarihiyle başlayıp, AKP’nin IMF macerası yerine “İsmet İnönü” hatırlatması yaparak devam etti. Arkasından OVP ile ilgili kısımlara geldiğinde, artık Müftüoğlu’nun yazısından ayrılmaya gerek görmedi. Çakmak, örneğin şu paragrafı, aynen kopyaladı: “Eylül 2009’da açıklanan ve 2010-2012 yıllarını kapsayan OVP, muhtemel bir stand-by anlaşmasından pek de farklı değildir. OVP’nin hedeflerinin başında, kriz sonrasında artan bütçe açığının kapatılması için “mali disiplin” ve “küresel rekabete uyum” gelmektedir. OVP kapsamında 2010 bütçesine de yansıyan mali disiplin, bütçe gelirlerinin artırılmasını ve bütçe giderlerinin azaltılmasını öngörmektedir. Bütçe gelirlerinin artırılması için toplumdan alınan vergilerin ve özelleştirme gelirlerinin artırılması amaçlanmaktadır. Bütçe giderlerinin azaltılması için de personel giderlerinin (personel sayısı azaltılarak ve ücretler baskılanarak) ve başta sağlık olmak üzere (global sağlık bütçesi yoluyla sağlıkta tasarruf) kamu harcamalarının azaltılması öngörülmektedir. OVP’nin küresel rekabete uyuma yönelik hedefleriyse, esnek çalışmanın yaygınlaştırılması, eğitim sisteminin sermayenin taleplerine göre uyarlanması ve teşvik adı atında sermayeye kaynak aktarılmasından ibarettir.”
Araya kendi cümlelerini ekleyen Çakmak, arkasından yine Müftüoğlu’nun yazısındaki şu cümleleri aynen kullandı: “Özü itibariyle IMF’nin stand-by anlaşmalarından farklı olmayan OVP, AB’nin neoliberal politikalar çerçevesinde serbest piyasa ekonomisine uyumu şart koşan normları öncelik alınarak hazırlanmıştır. Dolayısıyla, ekonomi yönetiminin IMF’nin mi yoksa AB’nin mi güdümünde yürüdüğünün fazla bir önemi yoktur.” Yazar, ikinci cümleyi kalın yazarak, okurun daha da fazla dikkatini çekmek istedi.
Böylece, Müftüoğlu’nun Evrensel’de yayınlanan yazısını, Milli Gazete okurları da haberleri olmadan okumuş oldu. Ancak Müftüoğlu’nun son cümlesinin başına gelenler, en kötüsüydü. Çünkü, emekçilerin tepki göstermesinden söz eden cümle, Çakmak’ın elinde Milli Gazete sayfalarında öznesiz bir hal almıştı. Çakmak’ın arkasından eklediği cümlede ise ülkenin “asla” IMF boyunduruğundan kurtulamayacağı yorumu yapılarak, Müftüoğlu’nun sözleri tersine çevriliyordu!
Özgür Müftüoğlu’nun son cümlesi şuydu: “Sonuçta emekçiler yeterli tepki göstermediği sürece kapitalizmin hangi kurumu üzerinden gelirse gelsin, işsizlik, yoksulluk ve sömürü giderek derinleşecektir.”
Necmettin Çakmak’ın son cümleleri ise şöyle: “Sonuçta yeterli tepki gösterilmediği sürece, kapitalizmin hangi kurumu üzerinden gelirse gelsin işsizlik, yoksulluk ve sömürü giderek derinleşecektir. Bir vesayet/manda kurumu olan IMF’nin boyunduruğundan, ülkemiz asla kurtulamayacaktır.”
(MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Tuncelili gazeteciler karalamaya tepkili

SONRAKİ HABER

ABANT’IN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...