22 Mart 2010 00:00

Diyarbakır halkı: Muhatap biziz

Şafağın sökmesiyle birlikte sokağa çıkan Diyarbakırlılar, Newroz Miting Meydanı’na doğru akın etti.

Paylaş

Şafağın sökmesiyle birlikte sokağa çıkan Diyarbakırlılar, Newroz Miting Meydanı’na doğru akın etti. Sarı, kırmızı, yeşil renklere bürünen kentin değişik mahallelerinden hareket eden yüz binlerce kişi sloganlar, türküler ve marşlar eşliğinde miting meydanına ulaştı.
Diyarbakır’da bir haftadır yaşanan Newroz coşkusu, sabah saatleriyle birlikte doruk noktasına ulaştı. Şafağın sökmesiyle birlikte Ben u Sen, Mardinkapı, Bağlar, Huzurevleri, Kayapınar, Suriçi başta olmak üzere, kentin birçok noktasında toplanan kitle, Türkçe ve Kürtçe “Newroz pîroz be” yazılı araçlarla gruplar halinde Newroz Miting Alanı’na taşınmaya başlandı. Yer yer ateşlerin yakıldığı kentte kadın, çocuk, yaşlı yediden yetmişe herkes ulusal kıyafetlerle Diyarbakır sokaklarına renk kattı. Otobüs, traktör, kamyon, bisiklet gibi araçlarla yola çıkan kalabalık gruplar, araçlarını yeşil, sarı, kırmızı renklerle süsledi.
Yoğunluk nedeniyle Newroz Parkı’na giden yol trafiğe kapanırken, araçlardan inenler kortejler halinde alana giriş yaptı. Newroz alanına binlerce kişinin akını sürerken, tamamen boşalan kent sessizliğe büründü. Miting dolayısıyla Urfa yolu trafiğe kapandı, araçlar uzun süre trafikte kaldı, Havaalanı Caddesi, Kantar Kavşağı’nda da trafik sıkıştı. Bismil’den yüzlerce kişi, trenle Kuruçeşme’ye geldikten sonra miting alanına hareket etti.
‘KARANFİL UZATMA ZAMANI’
17 ayrı kontrol noktasında miting için gelenler üst aramasından geçirildi. Alanın 2 kilometre dışında çok sayıda polis görevlendirilirken, bir helikopter, sabahın erken saatlerinde alanın üzerinden uçmaya başladı. Helikopterin bazen alçak uçuş yapması tepkilere yol açtı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürt halkının birliğine dikkat çekerek, tarihi bir yılın içinden geçtiklerini ifade etti. “21. yüzyılda bir kez daha Kürdün Türke, Türkün Kürde kurşun sıkması haramdır” diyen Baydemir, artık tarafların birbirine karanfil vermeleri gerektiğine dikkat çekti. Baydemir, “Artık birbirimize karanfil uzatmanın vakti gelmiştir. Gerilladan askere kurşun değil karanfil. Askerden gerillaya operasyon ve kurşun değil, karanfil uzatmanın vakti gelmiştir. Türk ve Kürt annelerinin kucaklaşmasının vakti gelmiştir. Daha fazla zaman kaybetmek yazıktır, günahtır. Bu coşku, inanıyorum ki barışı da özgürlüğü de hem Türke hem Kürde getirecektir” dedi.
MUHATAP BU MEYDANDIR
Kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı eş başkanı Ahmet Türk, Kürt sorununda muhatabı meydanların gösterdiğini belirterek, “Kürt halkı için muhatap arıyoruz diyorlar. İşte meydan, işte Kürt halkı. İşte 30 yıldan beri Kürt halkının mücadelesini yapan insanlar. Kürt halkının sesini kısamazlar, bu mücadele sürecek” dedi. Türk, yaşanan baskılara dikkat çekerek, baskılara karşı mücadelenin süreceğini söyledi. DEP eski Milletvekili Leyla Zana, Kürtçe yaptığı konuşmasında, Kürtler üzerindeki yaşanan baskılara dikkat çekti.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

KATILIMCILAR

Diyarbakır Newroz’una Almanya, Hollanda, İngiltere, İsviçre, ABD ve Fransa gibi birçok ülkeden onlarca parlamenter, kitle örgütü temsilcisi katıldı. Siyasi yasaklı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Leyla Zana, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Osman Baydemir, BDP’li yöneticiler, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek de Newroz kutlamasına katıldı. Ayrıca Diyarbakır’da bulunan kitle örgütü ve sendikacılar da kutlamaya katıldı.

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI

Yüz binlerce kişinin katıldığı Diyarbakır Newroz’unda, Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde Newroz gecesi bedenini ateşe veren Mazlum Doğan, Abdullah Öcalan, Mahsum Korkmaz ve Ferhat Kurtay’ın kardeşleri ile siyasi yasaklı Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP Eş Başkanı Selehattin Demirtaş ve Leyla Zana yaktı.

ÖNCEKİ HABER

Antep’te işçi rengi

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...