22 Mart 2010 00:00

ROJEV

Yüksekova’da başlayan ve dün Diyarbakır’da sona eren Newroz kutlamalarına milyonlarca Kürt katıldı.

Paylaş

Yüksekova’da başlayan ve dün Diyarbakır’da sona eren Newroz kutlamalarına milyonlarca Kürt katıldı. “Muhatap arıyoruz” diyen Başbakan Erdoğan ve ‘açılım’dan sorumlu Devlet Bakanı Atalay’a, Kürt halkı, milyonların birleşen iradesi ve ortak talepleriyle “Buradayız” demiştir. Bu bakımdan 2010 Newroz’u, halksız çözümü dayatanlara halkın yanıt verdiği bir gün olarak anlam kazanmıştır. DTP’yi kapatıp genel başkanının milletvekilliğini düşürerek, yüzlerce Kürt siyasetçiyi hapislere atarak, BDP’li belediye başkanlarını kelepçeleyerek Kürt halkının mücadelesini bölme hesabı yapanlar, 2010 Newroz’una bakarak bir kez daha düşünmelidir.
Başbakan Erdoğan ve Bakan Atalay, “Terör örgütünü ve terörist başını bize muhatap göstermesinler” ve “Bizi başka yere havale etmeyecek muhatap istiyoruz” açıklamalarıyla çözümün önünü BDP’nin kapattığını söylüyorlar. Erdoğan ve Atalay’ın söylediklerine bakarsanız, hükümet sorunu çözmek istiyor ama ortada bir muhatap bulamıyor. Oysa BDP daha önce, “Sorunun Meclis’teki muhatabı biziz ve çözüm için her türlü görüşmeye hazırız” demişti. Bunu da bir tarafa bırakalım; siz DTP ile değil görüşmek, yıllarca DTP’li milletvekillerinin ellerini bile sıkmadınız. DTP’ye yapılan operasyonların ve bu partinin kapatılmasının arkasında durdunuz. Niye “Muhatap biziz” demiyorlar diye eleştirdiğiniz partinin genel başkanının milletvekilliğini düşürdünüz. Aynı politikayı BDP’ye karşı da sürdürdünüz. Seçilmiş belediye başkanlarını bile “terör örgütü” bağlantılı oldukları gerekçesiyle hapislere attınız. Bunlar da yetmedi, dağdan inişlerin önünü daha ilk ‘barış grubu’nun gelişinden hemen sonra kapattınız. Öcalan’ın sorunun çözümü için önerdiği ‘yol haritası’nı görmezden geldiniz. PKK/KCK’den yapılan ateşkes çağrılarına kulaklarınızı kapattınız. Özetle, legal alanda siyaset yapanları “teröristlikle” suçlayıp siyaset yapmalarına imkan vermediniz. Ardından savaş politikalarında ısrar ederek çatışmaları tırmandırdınız. Şimdi de hiçbir şey olmamış gibi “Bize başkalarını muhatap göstermesinler” diyorsunuz. Yani Kürt halkı ve onun temsilcilerine “Sizi bölmek, zayıflatmak için yaptığımız her türlü baskıyı kabul edin” ve “Bizim dayatacağımız çözüme razı olun” diyorsunuz. İşte dün Newroz alanlarına akan yüz binler, bu politikalara “Hayır” demek için toplandılar.
Açıktır ki, hükümet yetkilileri, sorunu çözmeye değil, çözümsüzlük politikalarına kılıf aramaya çalışmaktadır. Düşünün ki, Kürt sorununun çözümünü içeride ve dışarıda yıllarca PKK’nin tasfiyesi sorunu olarak ele alıp bu anlayışla hareket edeceksiniz, sonra çıkıp “Bize terör örgütünü muhatap göstermeyin” diyeceksiniz. Sorunun en önemli parçası olarak gördüğünüzü, çözümün dışında bırakmaya çalışacaksınız. Bunun sosyolojik olarak mümkün olmadığı açıktır. Eğer Meclis’teki muhataplarla sorunu çözmek istiyorsanız, yapmanız gerekenler ortadadır: Her şeyden önce silahı devre dışı bırakmak için operasyonlar ve çatışmalar sona erdirilmeli. Ardından geri dönüşlerin önünü açacak siyasi genel af ilan edilmelidir. KCK, şubat başlarında operasyonların durdurulması ve tutuklanan siyasetçilerin serbest bırakılmasının ardından çözüm için müzakere sürecinin başlayabileceğini açıklamıştır. Yani Kürt ulusal hareketinin Meclis’teki ve dışarıdaki özneleri, çözüm için her adımı atmaya hazır olduklarını söylerken, “Muhatap bulamıyorum” demek, ipe un sermekten başka bir anlam taşımamaktadır.
Yaygın ve kitlesel Newroz kutlamaları ve Kürt halkının dillendirdiği talepler, halkı hesaba katmayan hiçbir “çözüm” arayışının başarılı olamayacağını bir kez daha göstermiştir. Kürt halkı “Ya demokratik çözüm, ya görkemli direniş” şiarıyla ülke egemenlerine mesajını vermiştir. Demokrasi, barış ve insanca yaşam, sadece Kürt halkının değil; Türk halkı ve her milliyetten emekçilerin ortak talebi olduğuna göre yapılması gereken, Kürt halkının Newroz’da ortaya koyduğu mücadele birikiminin bu güçlerle birleştirilmesidir. Demokratik çözümü yaratmanın, egemenleri barışa zorlamanın yolu da buradan geçmektedir.
ÖNCEKİ HABER

BU SESE KULAK VERiN

SONRAKİ HABER

Suriye’de Newroz’a saldırı: Bir çocuk öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...