22 Mart 2010 00:00

ANKARA NEWROZ ATEŞiYLE ISINDI!

ANKARA, Newroz’la birlikte ilk bahar gününü de yaşadı.

Paylaş

ANKARA, Newroz’la birlikte ilk bahar gününü de yaşadı. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin birlikte düzenlediği Newroz kutlaması, geçmiş yıllara göre daha kitleseldi. Mitingde, ‘demokratik anayasa’ talebi öne çıktı.
Ankara, dün bahara uyandı. Gün boyu sıcak ve güneşli bir hava hakim olurken, Newroz kutlamaları için toplanma yeri Toros Sokak’tı. Burada toplanan BDP, EMEP, SDP, ESP, ÖDP, KESK, İHD, Halkevleri ve PSAKD üyeleri, barış, kardeşlik ve demokrasi talepli sloganlar atarak, mitingin yapılacağı Kolej Meydanı’na yürüdü. Polis, miting nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri aldı.
KİTLESEL KUTLAMA
Geçmiş yıllara göre daha kitlesel geçen mitingde, çocuk ve gençlerin kitlesel katılımı dikkat çekerken, Kürt kadınlar da ulusal kıyafetleriyle mitinge katıldılar. KESK üyeleri de, geçtiğimiz hafta 7 yıl hapis cezasına çarptırılan SES Ankara Şube Yöneticisi Seher Tümer’in maskesini yüzlerine takarak, serbest bırakılmasını talep ettiler.
BDP’nin “Demokratik vatan, demokratik ulus, demokratik anayasa” pankartıyla kitlesel bir şekilde yer aldığı mitingde, Emek Partisi üyeleri de “Kontrgerilla ve koruculuğun dağıtılması”, “Demokratik bir anayasa için kurucu meclis oluşturulması” taleplerini alana taşıdı.
‘DEMOKRATİK ANAYASA VURGUSU’
Newroz ateşini yakan BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, kitleye Kürtçe ve Türkçe seslendiği konuşmasında, demokratik anayasa istedi. Hükümeti Kürt halkının Newroz alanlarından gösterdiği iradeye kulak vermeye çağıran Yaman, BDP’nin sorunun çözümünde muhatap olduğunu kaydetti. Miting Tertip Komitesi adına konuşan Hüseyin Gevher de Kürt halkının taleplerine baskıyla karşılık veren zihniyetin, TEKEL işçilerinin mücadelesine karşı takındığı tutumun da benzer yönde olduğunu belirtti.
RESMİ KUTLAMALAR
Ankara’daki ‘resmi Nevruz’ kutlamaları ise saat 11’de başladı. Gençlik Parkı’nda yapılan kutlamalarda da konserler ve dans gösterileri gerçekleşti. ‘Nevruz’ ateşini Devlet Bakanı Faruk Çelik yaktı. Diğer illerde de yüzü kişiyi bulmayan katılımlarla resmi ‘Nevruz’ kutlamaları yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Coşku alanlara sığmadı

SONRAKİ HABER

İzmir’de 70 binlik renk cümbüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...