22 Mart 2010 00:00

‘BAŞBUĞ SUÇ İŞLİYOR’

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Erzincan davasının bir numaralı sanığı 3’üncü Ordu Komutanı Saldıray Berk’in arksında olduğunu yineledi.

Paylaş

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Erzincan davasının bir numaralı sanığı 3’üncü Ordu Komutanı Saldıray Berk’in arksında olduğunu yineledi. Başbuğ ,yargı sürecinin sürmesine rağmen “Berk suçsuz” dedi. Hukukçular ise bu açıklamaların yargıya müdahale anlamına geldiğini ve suç olduğunu belirttiler.
3 SUÇLAMA 3 İTİRAZ!
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Saldıray Berk’e neden destek verdiklerini Vatan gazetesine anlattı. Başbuğ, 61 sayfalık iddianamede, Orgeneral Berk’le ilgili iddiaların sadece 1 sayfa tuttuğuna dikkat çekti ve 3 suçlama olduğunu hatırlattı. Başbuğ, bir avukat gibi tek tek suçlamaları çürütmeye çalıştı.
Başbuğ, “Birincisi, plan seminerinde konuların dışına çıktığı suçlaması... Bu kesinlikle doğru değil” dedi. İkinci suçlama olarak, Alevi köylerine ziyaretin yer aldığını belirten Başbuğ, “Bu aslında çok çirkin, bunu nereye koyacağız?” diye konuştu.
Orgeneral Başbuğ, “Diğer suçlama ise 28 Ocak günü ordu komutanının emriyle Erzincan-Üzümlü arasında araçlar yürütülmüş. Kayseri İl Jandarma alay komutanının (adı faili meçhullerle anılan Cemal Temizöz ) tutuklandığı gün. Tamamen tesadüf. Baktık, bu yürüyüşün emrini ordu komutanı 15 Ocak’ta vermiş. Herhalde ordu komutanı müneccim değildi, yani bu kadar olmaz” dedi.
DAHA ÖNCE DE SAVUNMUŞTU
Başbuğ ve Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner, daha önce de Hürriyet gazetesinde yer alan röportajda, Erzincan iddianamesinin bir numaralı şüphelisi Saldıray Berk’in arkasında olduklarını açıklamışlardı.
HUKUKÇULAR: YARGIYA MÜDAHALE
Hukukçular, komutanların sözlerini doğrudan yargıya müdahale olarak değerlendirdi. Emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş, Başbuğ’un “Berk’in arkasındayız” açıklamasını, Şemdinli olayında Yaşar Büyükanıt’ın, Astsubay Ali Kaya için sarf ettiği “Tanırım, iyi çocuktur” sözlerine benzetti. Kardaş, “Berk, şu an bir sanık. ‘Arkasındayız’ demek, yargıyı etkilemek adına suçtur” dedi.

GÖZDAĞI
Açıklamaları uygun bulmayan emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel, açıklamaların soruşturmayı etkileyeceğini belirterek, “Hukuka aykırı” dedi. Gündel, “Genelkurmay başkanının yapması gereken, Berk’i görevden alarak kamuoyunu rahatlatmaktır” dedi. Emekli Hakim Albay Ahmet Cengiz Tangören ise açıklamaların yargıya gözdağı vermek anlamına geldiğini belirtti. (POLİTİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

GÜNAYDIN KİBARİYE!..

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...