22 Mart 2010 00:00

Mersin’de tiyatrocu olmak zor!

MERSİN Sinema Derneği (MERSİNEMA) Tiyatro Atölyesi’nin Mersin’deki ...

Paylaş

MERSİN Sinema Derneği (MERSİNEMA) Tiyatro Atölyesi’nin Mersin’deki tiyatrocuların sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren Mersin’de Tiyatrocu Olmak belgesel-röportajı izleyiciyle buluştu. Akdeniz Belediyesi konferans salonunda ilk gösterimi yapılan film, sanat çevrelerinden yoğun bir ilgi gördü. Etkinlik, tiyatrocuların örgütlenmeleri anlamında önemli bir adım olarak nitelendirildi.
Farklı tarzlarda tiyatro yapan 6 grupla yapılan çekimlerde, Mersin’de tiyatro yapmanın zorlukları, sanata ilgisizlik, izleyici bulamama, karşılaştıkları sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerilerine değinildi.
35 dakikalık çalışmada, Politik Tiyatro, Kadın Tiyatrosu, Kürt Tiyatrosu, Doğaçlama Tiyatrosu ve Kukla Gölge Tiyatrosu alanlarındaki tiyatrocuların röportajları ve deneyimleri yer aldı. Bu nedenle, Merhaba Sanat Tiyatrosu, Tiyatro Agon, Arslanköylü Kadınlar Tiyatro Topluluğu, Mersin Şehir Tiyatrosu, Hayalicinas Tiyatrosu, Tiyatro Arzeba ve Mersin İmpro Doğaçlama Tiyatrosu’ndan yönetici ve oyuncuların görüşleri alındı.
Röportajlarda, tiyatrocuların tümü, Mersin ve Türkiye’de bu sanat dalına yeterli desteğin verilmediğini söylüyor. Oyunlarını sahneleme ve salon bulma konusunda aynı sorunları yaşayan tiyatrocular, insanların tiyatroya yeterli ilgiyi göstermemesini ise bilet fiyatlarının pahalı oluşuna bağlıyor.
MERSİNEMA adına konuşarak belgeseli sunan müzisyen Melike Korkmaz, tarihin her döneminde, yaşananları yeniden yorumlayarak anlaşılır kılan tiyatrocuların, bu yüzyılda ise sanatlarını yapabilmek için ekonomik sorunlarla mücadele etmek zorunda olduklarını vurguladı. Korkmaz, “Umuyoruz ki bu gece, tiyatrocuların, sorunlarını çözmek için bir araya gelmelerine yardımcı olur” dedi.
Film gösteriminin bitiminde konuşan MERSİNEMA Başkanı Tiyatrocu Erhan Sönmez, tiyatrocuların yaşadığı sorunların çözümü için birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirterek, TEKEL işçilerinin mücadelesini örnek gösterdi:
“Hepinizin bildiği bir slogan var: Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz.”
(Mersin/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kanlı Newroz’un belgeseli Cizre’de gösterimde

SONRAKİ HABER

MEDYATİK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...