22 Mart 2010 00:00

Kanlı Newroz’un belgeseli Cizre’de gösterimde

ŞIRNAK’ın Cizre ilçesinde 1992 yılında yaşanan Newroz, belgesel oldu.

Paylaş

ŞIRNAK’ın Cizre ilçesinde 1992 yılında yaşanan Newroz, belgesel oldu. Özel harekat timlerinin açtığı ateş sonucu aralarında Sabah gazetesi muhabiri İzzet Kezer’in de bulunduğu 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan Newroz olayları belgeselinin galası, Cizre’de yapıldı.
“Destaneke Serhildanê: Bêrîvan” belgeselinin galası, önceki akşam Şırnak’ın Cizre ilçesi Mem û Zin Kültür Sanat Merkezi’nde yapıldı. Galayı izlemeye çok sayıda vatandaş ve BDP yöneticileri ile 21 Mart 1992 Newroz’unda yaşamını yitiren Hüseyin Ertene’nin eşi ve çocukları da katıldı. Zaman zaman duygulu anların yaşanmasına neden olan belgesel, izleyicileri 1992 olaylarına götürdü.
Daha sonra belgeseli hazırlayan Tiyatrocu Aydın Orak, bu belgeselin galasının Cizre’de yapılmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, “Olaylarda 17 yaşındaki Bêrîvan Cizre adında genç bir kadın, başından hiç çıkarmadığı kefiyesiyle özel timlerin müdahalesine karşı direnen halka öncülük ederek 1992 Newroz kutlamalarının simgesi haline gelmişti. 4-5 gün süren olaylar sırasında Bêrîvan da ağır yaralanmıştı. Belgeselde hem 1992 Newroz direnişine öncülük eden Bêrîvan Cizre’nin yaşam öyküsünü, hem de yaşanan ayaklanma günlerinin bilinmeyen yönlerini anlatıyoruz” diye konuştu.
BDP İlçe Başkanı Selahattin Cıvıldak ise “Belgeseli izlediğimde kendimi adeta o olayların içinde hissetim ve duygulandım” dedi. (Şırnak/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

SCHİNDLER’İN LİSTESİ CNBC-e 22.00

SONRAKİ HABER

Mersin’de tiyatrocu olmak zor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...