23 Mart 2010 00:00

HANGiSi YALAN SÖYLÜYOR?

Başbakan’ın “Bir rüyayı gerçekleştirdik” diyerek açılışını yaptığı Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili üç yıl sonra bir itiraf geldi.

Paylaş

Başbakan’ın “Bir rüyayı gerçekleştirdik” diyerek açılışını yaptığı Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili üç yıl sonra bir itiraf geldi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım Başbakan Erdoğan’ın 20 yılın rüyası olarak nitelendirdiği Sahil Yolu için “Yanlış yaptık ama bitirmek zorundaydık” dedi.
Biri AKP Hükümetinin Başbakan’ı, diğeri ise 7 yıldır Ulaştırma Bakanlığı koltuğunda. Aynı Proje için biri ‘Yanlış bir projeydi’ diyor, diğeri yol ve suyun medeniyet olduğunu söyleyerek 20 yıllık bir rüyayı gerçekleştirdiklerini söylüyor.
KARADENİZLİ ALDATILDI
‘Nasılsa olan oldu’ rahatlığıyla söylenen bu sözler, AKP Hükümetinin Karadenizlileri aldattığını bir kez daha gösteriyor.
Sadece bununla da sınırlı değil. Yapım aşamasında sahil yolunu Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ‘namus belası’ ve ‘akılsız proje’ olarak nitelendirmiş, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ‘Aptalca mühendislik eseri’ itirafında bulunmuş, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ise ‘Yolu bu şekilde yapanın elleri kırılsın’ demişti. Bütün bunlara rağmen yol tamamlanmış ve Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı ve Karadenizlilerin ‘Karadeniz’in kara günü’ olarak nitelendirdiği 7-8 Nisan 2007’de açılışı yapılmıştı.
BAKAN YILDIRIM: YANLIŞ PROJEYDİ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen Türkiye’de Ulaşım Politikaları Semineri’nde Karadeniz Sahil Yolu için, “Yanlış bir projeydi ama bitirilmesi gerekiyordu” dedi.
Yıldırım, “Bunu şimdi rahatlıkla söyleyebiliyorum. Ciddi bir para harcanmıştı. 700 trilyonun üzerinde bir meblağ harcanmıştı. Bitirilmesi gerekiyordu” diye konuştu.
İlk büyük ihalesi 1987 yılında yapılan, birçok hükümet ve bakanın görev süresi boyunca yapımına devam edilen Karadeniz Sahil Yolu, Mart 2007’de Başbakan Erdoğan tarafından açılmıştı.
20 YILIN RÜYASI
Açılışta konuşan Erdoğan, hedeflerinin Karadeniz Sahil Yolu’nu sahilden İstanbul’a ulaştırmak olduğunu belirterek “Bunu yaptığımız zaman dünyanın en uzun sahil yoluna Türkiye kavuşmuş olacak” demişti. Erdoğan, açılışla birlikte 20 yıllık bir rüyanın gerçek olduğunu belirterek, göreve geldiklerinde yolun yüzde 35’inin tamamlandığını, ancak 4 yıl içerisinde yolu yüzde yüz bitirme noktasına getirdiklerini söylemişti. Söz verdiklerini ve bunu gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, yol ve suyun medeniyet olduğunu, yolun olmadığı yerde medeniyetten bahsetmenin mümkün olmadığını iddia etmişti. (İstanbul/EVRENSEL)

6 KENTi HARAP ETTi
Karadeniz Sahil Yolu’nda, 27 kilometre uzunluğunda 263 adet köprü, 41 kilometre uzunluğunda 12 adet tek tüp tünel, 18.5 kilometre uzunluğunda 20 adet çift tüp tünel yer alıyor. Karadeniz Sahil Yolu, Samsun’dan Sarp’a kadar, 6 il, 63 ilçe, 17 bucak merkezi, 9 liman, 2 havaalanı ve birçok yerleşim biriminden geçiyor.
Sayısız dava açılan, eylemler konu olan sahil yolu bir bakanın yüce divanda yargılanmasına neden olmuştu.
Yeterli etüt, çevresel değerlendirme ve sosyal fayda analizleri yapılmadan gerçekleştirilen proje ile yol Karadenizliler için kabusa dönüşmüştü. Öyle ki yolun denizle bağlantıyı kesmesi yüzünden bölgede sel ve su baskınları bile yaşanmıştı. Çevrecilerin ve bölge halkının “Dünyanın en çirkin kıyılarını yaratmak için kilometre başına on milyon dolar harcanarak büyük bir ‘başarıya’ imza atılmıştır” dediği yolu yargı da “Kamu yararına aykırı” bulmuştu. Ama bütün bunlara rağmen AKP Hükümeti bütün eleştirilere kulak tıkayarak yolu büyük bir hızla tamamlamıştı.
Sahil yoluyla ilgili Belgesel Sinemacılar Birliği, Son Kumsal adıyla bir belgesel çekerek otobanın Doğu Karadeniz sahillerine verdiği zararı anlatmış, ancak belgeselin gösterimi bazı yerlerde engellenmişti.
ÖNCEKİ HABER

İşler ve Eryiğit anıldı

SONRAKİ HABER

Skandal belge

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa