23 Mart 2010 00:00

İş yasaları değişmeden demokratikleşme olmaz

TÜRK-İŞ bölge ve il temsilcileri, çalışma hayatındaki gelişmelerindeğerlendirileceği seminer için Abant’ta bir araya geldi.

Paylaş

TÜRK-İŞ bölge ve il temsilcileri, çalışma hayatındaki gelişmelerin
değerlendirileceği seminer için Abant’ta bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Atalay, bu toplantı için geç kalındığını; ülkenin,
sendikaların sorunları olduğunu dile getirerek, “Anayasa ve yasalar değişmeden ne örgütlenme ne de demokratikleşme konusunda ilerleme sağlanabilir” dedi.
Türk-İş’in içerisinde bulunmadığı hiçbir mücadelenin başarılı olma şansı bulunmadığını söyleyen Atalay, Türk-İş’in örgütlü kesimin yaklaşık yüzde 80’ini temsil ettiğini kaydetti.
Siyasilerin sendikalara ve çalışanlara yönelik tutumunu eleştiren Atalay, “Bizim bizden başka dostumuz yok. A partisi, B partisi fark etmiyor, aynı sıkıntıları yaşamaya devam ediyoruz” dedi.
ATALAY’DAN UYARI
Türk-İş olarak bugüne kadar başka bir sendikanın örgütlü olduğu bir işyerine girmediklerini, saldırmadıklarını belirten Atalay, “Birileri ise
siyasetçilerin arkasına sığınıp başka yollara başvuruyor. Bunun çıkmaz yol olduğunu söylüyoruz. Ama birileri film çevirmeye, tuzak kurmaya devam ediyor” diye konuştu.
Endüstri ilişkileri konusunda sunum yapan Türk-İş Genel Sekreter
Yardımcısı Naci Önsal da dünyada yoksulluğun diz boyu olduğunu, 6.5 milyar insandan 3 milyarının günlük 2 doların altında gelire sahip olduğunu söyledi. Önsal, dünyada toplam gelirlerin yüzde 70’ini yüzde 10’luk bir kesimin kazanıp harcadığını, bunun yanında açlıktan ölümlerin sürdüğünü ifade etti.
ZENGİN DE FAKİR DE AYNI VERGİYİ ÖDÜYOR
Naci Önsal, Türkiye’de vergi yasasının bozuk olduğunu, toplumun en zengin ve fakir kesimlerinin aynı vergileri ödediğini, dolaylı vergilerin oranının yüzde 65 seviyesinde bulunduğunu kaydetti.
Bozuk vergi yapısı nedeniyle işçilerin eline geçen ücretlerin de azaldığını kaydeden Önsal, “İşçi evine gittiğinde eşi ‘Yüzde 5 zam aldın, eve getirdiğin para azaldı’ diyor. Doğru... İşçi zam alıyor ancak vergi nedeniyle eline geçen para azalıyor. Böyle bir garabet olamaz” diye konuştu.
Önsal, kabul edilebilir kayıt dışı oranının yüzde 5 olduğunu, ancak bu
oranın Türkiye’de yüzde 50’yi bulduğunu ifade ederek, ekonominin yarısıbilinmeden bir ekonomi yönetiminin söz konusu olamayacağını kaydetti. Naci Önsal, Türkiye’nin kayıt dışı sorununa mutlaka çözüm üretmesi gerektiğini ifade etti. (BOLU)
ÖNCEKİ HABER

Sigara yaradı, sırada benzine zam var

SONRAKİ HABER

İşsizlik korkusunun diktası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...