23 Mart 2010 00:00

KEY ödemelerinde dağ fare doğurdu

HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinin başlamasıyla ilgili olarak, “Bu listenin yayımlanması için 20 ay beklendi ama sonuç olarak dağ fare doğurdu diye düşünüyoruz” dedi.

Paylaş

HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinin başlamasıyla ilgili olarak, “Bu listenin yayımlanması için 20 ay beklendi ama sonuç olarak dağ fare doğurdu diye düşünüyoruz” dedi.
Çivi, HAKSEN Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, KEY ödemeleri için açıklanan ilk listede ismi çıkmayan ve itiraz eden hak sahiplerinin, bu listede de isimlerini göremediğini söyledi. İsmi açıklananlar için ise çok cüzi bir miktar ödeme öngörüldüğünü bildiren Çivi, 100 liraya kadar para alanların sayısının 350 bin olduğunu bildirdi. 1 milyon 600 bin kişinin KEY ödemesi alacağının açıklanarak umut yaratıldığını ifade eden Çivi,”350 bin kişinin alacağı rakam 1 TL ile 100 TL arasındadır. KEY’i tam olarak alacakların oranı ise yüzde 10’dur” diye konuştu.
HAYAL KIRIKLIĞI
Yayımlanan listenin vatandaşı hayal kırıklığına uğrattığını kaydeden Çivi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu listenin yayımlanması için 20 ay beklendi ama sonuç olarak dağ fare doğurdu diye düşünüyoruz. Aradan geçen sürede bir gecikme faizi uygulanması gerekiyordu. Devletin kamu alacaklarına uyguladığı faiz oranı, 2009 yılının Kasım ayına kadar yüzde 2.5’tir. Kasımdan itibaren aylık 1.95’tir. Ancak bu 20 ayda yüzde 10 gecikme faizi uygulanmıştır. Bizim hesabımıza göre eğer biz devlete borçlu olsaydık, devlet bizden yüzde 56 gecikme zammı alacaktı. Oysa bize yüzde 10 gecikme zammı vermiştir. Hak sahipleri, yüzde 46 civarında kayba uğramıştır. Yüzde 10’un, biz neye dayanılarak verildiğini araştırdık, parlamentodaki tartışmalar sırasında bunun enflasyona endekslendiğini gördük. O zaman devletin de bütün alacaklarına enflasyon oranında gecikme zammı uygulaması gerekiyor.”
İSPAT YÜKÜ VATANDAŞTA
Çivi, “Kaç kişi daha KEY ödemesi alacak” sorusu üzerine, “Son listede 1 milyon 600 bin kişi açıklandı. 1 milyon 900 bin kişinin ismi listelerde hiç çıkmadı. Zaten onların da bunu ispat etmesi mümkün değil. İlginç bir durum var; kesintiyi yapan, ibraz eden, kaydı tutan, ödeyen devlet ama vatandaştan bunun ispatı isteniyor. Vatandaşın, 20 yıl önceki kayıtları bulup bunu ispat etmesi mümkün değil. Bu sistem ödememek üzerine kurulu bir sistemdir” dedi.
“Açıklanan listeye itiraz hakkı olup olmadığı” sorusuna ise Çivi, şu yanıtı verdi: “İtiraz süresi 2008 yılının Ekim ayında bitti. Bu liste için herhangi bir itiraz imkanı yok. Listeler 3 ayda bir tekrar yayımlanacak. Bu listede adı olmayan ikinci listeyi bekleyecek ya da mahkemenin yolunu tutacak. Vatandaşı daha fazla üzmeye ve rencide etmeye bence gerek yok. Devletin, bir an önce hak sahiplerinin çalıştığı kurumları tespit edip, onların adına hak ettikleri miktarları Ziraat Bankası hesaplarına yatırması gerekiyor.” (ANKARA)

UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU

KEY ödemelerinin başlamasıyla birlikte Ziraat Bankası şubeleri önünde uzun kuyruklar oluştu. Vatandaşlar, 1986 ile 1996 yılları arasında Konut Edindirme Yardımı için maaşlarından kesilen paraları geri almak için sıraya girdi. Bankalardan TC kimlik numaralarının son rakamına göre hangi gün kimlere ödeme yapılacağı listelenerek, şubelerin camlarına ve kapılarına asıldı.
ÖNCEKİ HABER

İntihar ederken açlıktan bayıldı

SONRAKİ HABER

İlk adım 28 Mart mitingi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...