23 Mart 2010 00:00

ABD’ye sosyalizm mi geliyor?

ABD Başkanı Barack Obama’nın en büyük seçim vaatlerinden biri olan sağlık reform paketi, Temsilciler Meclisi’nden geçti.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama’nın en büyük seçim vaatlerinden biri olan sağlık reform paketi, Temsilciler Meclisi’nden geçti. Cumhuriyetçilerin lehte oylarına karşı Demokratların desteği ile sağlık reform paketi, 212 “hayır” oyuna karşı 219 “evet” oyuyla kabul edildi.
Reform paketiyle, hiçbir sağlık güvencesi bulunmayan 32 milyon ABD’liye sağlık sigortası sağlayacak olan değişiklik, sigorta şirketlerine de bazı düzenlemeler getiriyor. Sağlık sisteminde ciddi değişiklikler getirmesi beklenen reform paketinde, hastanelerin hasta ücretlendirmesinden, kişilerin farklı eyaletlerden bireysel sigorta edinebilmelerine kadar bir sürü yeni düzenleme getiriliyor.
Dünyanın en zengin ülkesi olan ABD, gelişmiş ülkeler içinde en kötü sağlık sistemine sahip. İşyeri sahiplerine her çalışanını sigortalamayı zorunlu kılan yeni tasarı, aynı şekilde bu kurala uymayanlara ağır yaptırımlar içeriyor. Çalışanlarını sigortalı yapan işyeri sahiplerine ise vergi indirimi başta olmak üzere kredi muslukları da açılacak. Yıllık geliri 200 bin dolardan fazla olanlara ekstra vergi getiren reform paketine, Cumhuriyetçiler ve sigorta şirketleri karşıydı.
Obama’nın sağlık sisteminde köklü değişim yapacak olan çalışmasından dolayı muhalifleri kimi zaman kendisini “komünist” kimi zaman ise “Hitler” olmakla eleştirmişti. Cumhuriyetçiler ile uzlaşı yolu arayan, ancak bu isteğinde başarısız olan Obama, sağlık reformunun her ne pahasına olursa olsun Kongre’den geçmesi için pakette büyük tavizler vermişti.
Temsilciler Meclisi’nde Senato’nun kabul ettiği şekilde onaylanan sağlık reformu yasa tasarısı, şimdi bir kez daha Kongre’nin üst kanadına taşındı. Senato’da tekrar oylanması gereken paket, burada kabul edilmesi durumunda Beyaz Saray’a gidecek.
KÜRTAJ TARTIŞMASI
Sağlık reformu tasarısına ilişkin oylamanın ardından, Demokrat Milletvekili Bart Stupak’ın konuşması sırasında Kongre içinden bir kişi, “Bebek katili” diye bağırdı.
Demokrat Parti içindeki kürtaj karşıtı isimlerin başını çeken ve tasarıda kürtaj konusundaki ifadelerden duyduğu çekince yüzünden tasarıya desteğini son ana kadar dile getirmeyen Michigan Milletvekili Stupak, Obama’nın federal fonların kürtajda kullanılması yasağını yeniden beyan etmesinin ardından tasarıyı destekleyeceğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

SIRADA GÖÇMEN PAKETİ VAR

Obama’nın, en büyük vaadinde atılan adımın ardından eğitim ve göçmen reformu paketini ele alacağı tahmin ediliyor. Obama, geçtiğimiz günlerde sağlık reformundan sonra eğitimde köklü değişimler için kolları sıvayacağını açıklamıştı. Ayrıca Obama, hem seçim vaatlerinde hem de göreve geldikten sonra var olan göçmen kanunu üzerinde değişikliğe gideceği sözünü vermişti.
Sağlık reformu paketinin görüşüldüğü günün erken saatlerinde Kongre dışında on binlerce kişi, göçmen reformunun bir an önce görüşülmesi için gösteri yaptı. Gösteriyi düzenleyenler 150 bin insanın eyleme katıldığını söylerken, Obama’nın göçmen reform paketini ne zaman Kongre’ye göndereceği henüz belli değil.

OBAMA: BÜYÜK BİR REFORM

Temsilciler Meclisi’nde sağlık reformunun kabul edilmesinin ardından ABD Başkanı Barack Obama, kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Obama, “Bu radikal bir reform değil, büyük bir reformdur” dedi.
Tasarının geçmesinde emek sarf edenlere teşekkür eden Obama, muhalif tutumlarından taviz vermeyen Cumhuriyetçilere karşı ayrımcı değil birleştirici üslup kullanmasıyla dikkat çekti. Obama, “Bu gece bir parti için zafer gecesi, diğeri için ise yenilgi değil. Bu tüm Amerikalıların zaferidir” dedi.
Reform paketinin Kongre’den geçmesi için büyük çaba sarf eden başta yardımcısı Joe Biden ile Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve emeği geçenlere teşekkür eden Obama, paketin ABD’liler için ne anlamına geldiğini ifade etti. Paketin büyük bir reform olduğunu savunan Obama, “İlk on yıl için 100 milyar dolardan fazla, ikinci on yılda ise 1.3 trilyon dolar ülkeye tasarruf sağlayacak. İşte bu büyük bir reformdur” ifadelerini kullandı.
Obama, sigortasından memnun olanların kendi özel sigortasına devam edebileceğini ve olmayanların da artık devletin sağlayacağı seçenekten istifade edebileceğini söyledi. “Bu an sizlerin sayesinde gerçekleşti” diyen Obama, değişimin tepeden değil halktan geldiğini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Obama’nın temsilcisi ‘itidal’ çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...