23 Mart 2010 00:00

Yunanistan mültecileri Türkiye’ye sürüyor

ULUSLARARASI Af Örgütü, Yunanistan’ı, deniz yoluyla gelen mültecileri zorla Türkiye’ye sürmekle ve havayoluyla gelenleri kötü koşullarda hapsetmekle suçladı.

Paylaş

ULUSLARARASI Af Örgütü, Yunanistan’ı, deniz yoluyla gelen mültecileri zorla Türkiye’ye sürmekle ve havayoluyla gelenleri kötü koşullarda hapsetmekle suçladı.
İnsan hakları örgütünün mülteciler raporunda, Avrupa Birliği’nin (AB) iltica politikasını düzenleyen Dublin II yönetmeliğindeki boşluklar nedeniyle, mültecilerin “Yunanistan’da tuzağa düşerek himayesiz kaldığı” belirtildi. Dublin II yönetmeliğinin tüm AB üyelerinin mültecilere eşit standartta koruma sunacağı öngörüsüne dayanmasına rağmen, Yunanistan’a gelen mültecilerin güvenliklerinin tehdit altında olduğu ve insan haklarının ihlal edildiği anlatılan raporda, AB’ye Yunanistan’a mülteci transferini derhal durdurması çağrısı yapıldı.
Af Örgütü, Yunan sahil güvenliğinin mülteci teknelerini Türkiye’ye yönelmeleri için zorlaması ve ülkeye karadan ulaşan mültecilerin zorla sınır dışı edilmesinin, İnsan Hakları İzleme Örgütü, merkezi Almanya’da bulunan mültecilerle dayanışma örgütü Pro Asyl ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nce de rapor edildiğini hatırlattı.
Örgüt, Yunanistan’ın 2007 yılındaki 20 bin 684 iltica başvurusundan sadece 8’ini kabul ettiğini ve temyize giden 6 bin 448 kişiden 132’sine mülteci statüsü verdiğini, 2008 yılında 29 bin 573 başvurudan sadece 14’ünü onayladığını ve temyizle birlikte bu sayının 344’e yükseldiğini, 2009 yılının ilk 7 ayında ise yaklaşık 20 bin başvurudan sadece 20’sini kabul ettiğini, bu oranların can sıkıcı derecede düşük olduğunu belirtti.
AB’nin Dublin II yönetmeliğine göre mültecilerin başvurularını ilk ayak bastıkları ülkelerde yapmaları gerektiği için, Yunanistan’daki ihlaller nedeniyle, diğer AB üyelerine yönelen mülteciler yönetmeliğe dayanılarak sınır dışı ediliyor.
GÖÇMEN OPERASYONU
Bu arada, Yunanistan sahil güvenlik ekiplerinin son 48 saat içinde Eğriboz ve Bulamaç adaları açıklarında düzenledikleri operasyonlarda toplam 92 göçmenin yakalandığı bildirildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Fransa’da sağ çöktü

SONRAKİ HABER

Obama’nın temsilcisi ‘itidal’ çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...