23 Mart 2010 00:00

Fransa’da sağ çöktü

FRANSA’da pazar günü yapılan bölgesel seçimlerin ikinci turunda da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi UMP hezimete uğradı.

Paylaş

FRANSA’da pazar günü yapılan bölgesel seçimlerin ikinci turunda da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi UMP hezimete uğradı. Sosyalist Parti, Yeşiller ve Sol Cehpe’nin kurduğu birlik ise seçimlerin asıl kazananı oldu. Fransa ve denizaşırı sömürgelerde yapılan yerel seçimlerde UMP çatışı altında bir araya gelen ve Sarkozy’nin desteklediği sağ liste oyların yüzde 35.5’ini aldı. Sol partilerin kurduğu birlik ise ülke genelinde yüzde 50.7 oy alarak açık fark attı.
Seçim sonuçlarına göre Fransa’daki 22 bölgenin 21’inde sol partiler belediye başkanlığını kazanmış oldu. Daha önce sol partiler 20 bölgenin yönetimini elinde bulunduruyordu. Daha önce UMP’nin elinde olan Korsika’da ise bu kez sol partiler kazandı. Fransa genelinde bir tek geleneksel olarak sağ potansiyeliyle bilinen Elsass’da UMP gücünü korumayı başardı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki yıl kala yapılan bölgesel seçimler, en büyük sınav olma özelliği taşıyor. Sarkozy ve Başbakan François Fillon, seçim mağlubiyetini ekonomik krize bağladı. Sarkozy seçimlerden kısa bir süre önce krizin faturasının emekçilere kesilmesi için başlatılan sürece ara verebileceklerinin mesajını vermiş, ancak bu açıklama geniş kesimler tarafından inandırıcı bulunmamıştı.
Sosyalist Parti, Yeşiller, Komünist Parti, Sol Parti gibi örgütlerin içinde olduğu “Sol Cephe” arasında bölgesel seçimler öncesinde sağlanan güç birliğinin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sürüp sürmeyeceği ise bugünden belli değil. Ancak son güç birliğinin getirmiş olduğu başarı, Fransa’da sol güçlerin yeniden toparlanma sürecine girdiği şeklinde değerlendirildi.
Faşist Le Pen’in Ulusal Cephesi ise 12 bölgede girdiği seçimlerde yüzde 9 oy aldı.
İKİ KİŞİDEN BİRİ SANDIĞA GİTMEDİ
Fransa’daki bölgesel seçimlerin ortaya çıkardığı en önemli olgu ise seçimlere katılım oranın çok düşük olması oldu. Pazar günkü seçimlere katılım oranı yüzde 49’da kaldı. Böylece Fransa’da her iki seçmenden birinin partilerden hoşnut olmadığı görülüyor. Uzmanlar, seçimlere katılım oranının bu denli düşük olmasının başlıca nedenleri arasında Sarkozy’nin izlemiş olduğu politikalara güvensizliğin artmasını gösteriyor.
Seçimlerin ortaya çıkardığı tablo üzerine Sarkozy’nin bakanlar kurulunda değişiklik yapması bekleniyor. UMP milletvekilleri bugün seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere toplanacak.
BUGÜN GREV VAR
Öte yandan Fransa’da Sarkozy’nin izlemiş olduğu ekonomi politikalarına karşı bugün ülke genelinde büyük bir grev gerçekleştirilecek. Sendikalar tarafından çağrısı yapılan ve muhalefet partileri tarafından da desteklenen grevin özellikle şehir içi ve şehirlerarası ulaşımda etkili olması bekleniyor. Sendikalar, krizin faturasını emekçilere ödetmek için hazırlanan yeni vergi planlarına karşı çıkıyor ve daha fazla sosyal haklar talep ediyor. (Paris/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ormana inen uçak, üç parça oldu

SONRAKİ HABER

Yunanistan mültecileri Türkiye’ye sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa