24 Mart 2010 00:00

YA BENİM İSTEDİĞİM GİBİ YA HİÇ

SİYASET gündeminin 1 numaralı maddesi dün grup toplantılarının da ilk maddesiydi. Gün boyu yapılan açıklamalarda...

Paylaş

SİYASET gündeminin 1 numaralı maddesi dün grup toplantılarının da ilk maddesiydi. Gün boyu yapılan açıklamalarda AKP’ye mutabakat ve önerileri dikkate alma çağrısı yapıldı. Ancak grup toplantısında partililerine seslenen Başbakan esti gürledi. AKP’yi eleştirenlere çatan Başbakan’ın hedefinde yargı da vardı siyasilerde. Erdoğan anayasa paketi için süre vererek “Ya benim istediğim gibi ya hiç” dedi.
Başbakan, “Yüksek yargıyla dalga geçiyorlar” açıklamasını yapan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Kadir Özbek’e tepki gösterdi ve “Nezaketten uzak” dedi. Yargıya yüklenen Erdoğan “Yalnızca biz diyorlar” dedi. Pakette daha önce önerilen pek çok madde yer almazken Başbakan “Gelin uzlaşalım, gelin katkınızı verin diyoruz. Kapıları çalan yine biziz” dedi.
REFERANDUM RESTİ
Başbakan “Ben bir referanduma gerek kalmadan TBMM’nin bu değişiklikleri gerçekleştirmesini umut ediyorum. Yok eğer bu gerçekleşmezse, karar sahibi millettir der ve aziz milletimizin takdirine meseleyi sunarız” şeklinde konuştu.
“Biz her türlü eleştiriye, katkıya, ilavelere hafta sonuna kadar açığız ve hazırız” diyen Erdoğan ardından öneriler için kısıtlı süre olduğunu söyledi.
'HEPSİ OYLANIR' ŞARTI
AKP'nin açıkladığı Anayasa değişiklik paketinin son maddesi, tartışma yaratan bir düzenleme ile referanduma ayrıldı. Tartışmalı düzenlemede, "Halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır" deniliyor. Oysa cumhurbaşkanının referanduma sunarken maddeleri ayırma yetkisi var.
Anayasa paketi ile ilgili MHP'den de CHP'den de geri adım yok. Yani ufukta referandum var. Meclis'teki dağılım bunu gösteriyor. Çünkü referandumsuz bir düzenleme için ihtiyaç olan oy, 367. Anayasa değişikliklerinde 330 ile 367 arasında oy alan düzenleme referanduma gidiyor.
AKP'nin milletvekili sayısı 337. Referandum seçeneği için hiç fire vermemesi lazım. 20 milletvekili olan BDP destek verse de, referandumsuz rakama ulaşılamıyor. Yani AKP içinde referanduma kesin gözüyle bakılıyor.
HALK NASIL OY VERECEK?
Meclis’teki sandalye sayısına göre, değişikliğin referanduma tek paket olarak gitmesi büyük olasılık. Hukukçu Ergin Cinmen “Bu sorunlu. Evet diyeceğim ve hayır diyeceğim ayrı ayrı değişiklikler olabilir. Halk nasıl oy verecek” diye soruyor.
(ANKARA)

PARTİLER NE DEDİ?
Dün partilerin grup toplantıları vardı. Partilerden AKP’ye ve paketine tepkiler vardı.
BDP: Yapıcı muhalefet yolu izleyeceklerini açıklayan BDP, Anayasa değişikliğine destek için gündeme getirecekleri önerilerin kabul edilmesini şart koştu. BDP lideri seçim, siyasi partiler ve Türk Ceza Kanunu'na ilişkin bir yasa paketinin Anayasa değişikliğine eklenmesini istediklerini belirtti. Demirtaş, "Eğer bu haliyle genel kurula gelirse AK Parti'nin önerisidir. Onların bileceği iş" dedi.
MHP: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, anayasa değişikliğinin 24. hükümette yapılması talebini yineledi. “Taslakları dosyaya koyup gezmekle istişare olamayacağı gibi, 'acele cevap verin' demek de müzakere değildir” diyen Bahçeli, “Referandumu meydan meydan gezerek anlatmaya hazırız” diye konuştu. Bahçeli, “Referandum seçeneği yasal olmakla beraber üzerinde kumar oynanacak düello alanı da değildir” dedi.
CHP: CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında AK Parti’nin hazırladığı anayasa değişiklik paketiyle anayasal sistemin temel dayanağının değiştirilmeye çalışıldığını söyledi ve ekledi: Bu bir tertip. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Ergenekon hakimlerine ve savcılarına inceleme

SONRAKİ HABER

Aldatmaca değil demokratik anayasa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...