24 Mart 2010 00:00

Süt fiyatı düşüşe geçti

BURDUR’DA 2009 Aralık ayında Türkiye’nin en yüksek seviyesine çıkan süt fiyatları inişe geçti.

Paylaş

BURDUR’DA 2009 Aralık ayında Türkiye’nin en yüksek seviyesine çıkan süt fiyatları inişe geçti.
Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birlikleri (KÖY-KOOP) Burdur Birliği’nin kararına göre; aralıkta 86 kuruş olan sütün litresi mart sonuna kadar 74, takip eden üç ay içerisinde ise 73 kuruştan satılacak. Bu rakamın, toplu süt sağım merkezlerinin bulunduğu yerlerde 60 kuruşa kadar düşeceği belirtildi.
Sanayicilere göre, süt fiyatlarındaki aşırı düşüşün en büyük sebebi; daha önceden yapılan zamların süt ürünlerine olan talebi azaltması.
Geçiminin yüzde 70’ini tarım ve hayvancılıkla sağlayan Burdur’da son yapılan süt ihalesinde rakamlar yüz güldürmedi. Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birlikleri (KÖY-KOOP) Burdur Birliği, firmaların katılımıyla yeni süt fiyatlarını belirledi.
Buna göre, ocak ve şubat aylarında 86 kuruşa satılan süt, mart sonuna kadar 74 kuruş, nisan, mayıs ve haziran aylarında ise 73 kuruştan satılacak. Bu rakam toplu süt sağım merkezlerinin bulundu yerlerde ise daha da düşük olacak. Aynes Gıda Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, süt fiyatlarındaki aşırı artışla birlikte tüketicilerin süt ürünlerini daha az tercih etmeye başladığını bildirdi.
Serin, “Tüketici daha önceden bir kilogram peynir alacaksa artan fiyatlar yüzünden bunu 500 grama düşürdü. Bununla birlikte süt ürünleri sanayicinin stoklarında birikmeye başladı ve daha az ürün satar oldu” dedi.
Serin, fiyatların aşırı yükselmesi veya düşmemesi gerektiğini belirterek istikrarlı olması gerektiğine değindi.
Fiyatların istikrarlı olmadığında üretici, tüketici ve sanayici taraflarından yalnızca birinin yüzünün güldüğüne dikkat çeken Serin, şöyle devam etti: “Yatay seyreden bir fiyat herkese az da olsa bir şey kazandırır. Zikzak çizen fiyat her zaman birilerine kaybettirir birilerine kazandırır. Herkesin kazanması için istikrarlı bir fiyat şart.”
KÖY-KOOP Genel Başkan Yardımcısı ve Burdur Birlik Başkanı Yakup Yıldız ise ihaleden önce alıcı firmaların 86 kuruşluk fiyatı fazla bularak 72.5 kuruştan faturalarını kesmeye başladıklarını kaydetti.
Konya bölgesinde sütün 63 ile 70 kuruştan alıcı bulduğunu açıklayan Yıldız, Antalya, Uşak, Isparta, Denizli Mersin, Aksaray ile bazı illerin de süt fiyatlarında Burdur’u baz aldığını dile getirdi.
Bunun için bir önlem alınması gerektiğini düşünen Yıldız, “Sanayicilerin aralarında bir anlaşmazlık var. Bu anlaşmazlığın sonucunda tekrar alıcı ile satıcının bir araya gelip gelmeme riski de var. Biz bazı sıkıntıları gördüğümüz için Denizli ve Burdur’dan yaklaşık 150 kooperatif ile el sıkıştık” diye konuştu.
(Burdur/CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

Türkiye, Uzan’a 15 milyar kaptıracak mı?

SONRAKİ HABER

Giresun’da don fındığa zarar verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...