24 Mart 2010 00:00

İngiltere ile İsrail arasında suikast gerilimi sürüyor

HAMAS yetkililerinden Mahmud El Mebhuh’un Dubai’de ocak ayı ortalarında öldürülmesiyle ilgili ...

Paylaş

HAMAS yetkililerinden Mahmud El Mebhuh’un Dubai’de ocak ayı ortalarında öldürülmesiyle ilgili olarak Londra’daki İsrail büyükelçisinin İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı bildirildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Ron Prosor’un çağrıldığını doğruladı, ancak ayrıntı vermedi.
Londra’daki İsrail büyükelçisinin, yapılan soruşturmanın sonucuna göre, operasyonda kullanılan bazı İngiliz pasaportlarının sahte olduğunun kesin olarak belirlenmesi üzerine çağrıldığı kaydedildi. Suikast zanlılarından çoğunun İngiliz pasaportu taşımaları nedeniyle, İngiliz belgelerinin nasıl kullanıldığını araştırmak amacıyla, İngiltere soruşturma başlatmıştı.
İngiltere’de yayımlanan British Telegraph gazetesi, İngiltere’nin Hamas Komutanı Mahmud El Mabhuh’un öldürülmesini resmen İsrail ile ilişkilendirmesinin beklendiğini yazdı.
İSRAİLLİ DİLOMAT SINIR DIŞI EDİLEBİLİR
Sky televizyonu ise, Dubai’de Hamas komutanlarından birine düzenlenen suikastta sahte İngiliz pasaportlarının kullanılmasına tepki olarak Londra’nın, bir İsrailli diplomatı sınır dışı edeceğini duyurdu.
Televizyon, haberinin kaynağını belirtmezken, İngiltere Dışişleri Bakanlığı haberle ilgili yorum yapmayı reddetti, ancak Bakan David Miliband’ın konuyla ilgili bir açıklama yapacağını bildirdi. Sky televizyonu haberinde, sınır dışı edilecek İsraillinin diplomatlık düzeyini bilmediklerini belirtti.
Hamas’ın askeri kanadının kurucularından Mahmud El Mabhuh, 20 Ocak’ta Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai’de bir otelde, İsrail ajanları tarafından düzenlenilen suikastla öldürülmüştü. Mabhuh, otel odasında elektrik verilerek ve boğularak öldürülmüş halde bulunmuştu.
Dubai polisi, uluslararası polis teşkilatı (İnterpol) tarafından kırmızı bültenle aranan 27 suikast zanlısının İngiltere, İrlanda, Fransa, Avustralya ve Almanya pasaportları taşıdığını belirlemişti.
LOBİ SKANDALI
Öte yandan, İngiltere’deki eski bakanlar Stephen Byers, Patricia Hewitt ve Geoff Hoon’un, para karşılığı hükümet politikalarını etkiledikleri ve lobi faaliyetlerinde bulundukları gerekçesiyle İşçi Partisi üyelikleri askıya alındı. Lobi skandalını ortaya çıkaran gizli görüntüler, önceki akşam İngiliz Channel 4 kanalında yayımlandı.
İşçi Partili eski Bakan Byers, gizli kayıtta, kendilerini ABD’li bir lobicilik şirketinin temsilcileri olarak tanıtan Sunday Times gazetesi ve Channel 4 televizyonu muhabirlerine, Ulaştırma Bakanı Lord Adonis ve İş Dünyasından Sorumlu Bakan Lord Mandelson nezdinde başarılı lobi faaliyetlerinde bulunduğunu anlatıyor. Byers, lobi faaliyetlerine örnek olarak da İngiltere’deki süpermarket zinciri Tesco için gıda ürünlerini etiketleme kurallarını yumuşattığını söylüyor. Görüntülerde, “Ben kiralık bir taksiyim” diyen Byers, hizmetleri için de günlük 3 ila 5 bin sterlin ücret istediğini belirtiyor.
BAKANLAR REDDETTİ
Üç eski bakan haklarındaki suçlamaları reddederken, Byers’ın nezdinde lobi faaliyetlerinde bulunduğunu söylediği Lord Adonis ve Lord Mandelson da Byers’la bahsettiği konularda herhangi bir görüşmede bulunmadıklarını söyledi.
Lobi skandalı üzerine ana muhalefetteki Muhafazakar Parti’nin lideri David Cameron soruşturma çağrısında bulundu. Mayıs ayının ilk haftası yapılması beklenen genel seçimden önce İşçi Partisi ile ilgili ortaya çıkan bu skandalın, Cameron’ın elini kuvvetlendirdiği yorumları yapılıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

’TEN KUDÜS İŞGALİNİ SAVUNMA KONFERANSI

SONRAKİ HABER

British Airways’te grev etkili oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...