24 Mart 2010 00:00

Naldökenliler Mart 9’u kutladı

BORNOVA’nın Naldöken köyü, yüzyıllardır olduğu gibi bu yıl da hicri takvime göre Mart 9’unu, yani 22 Mart’ı mezarlıklarda kutladı.

Paylaş

BORNOVA’nın Naldöken köyü, yüzyıllardır olduğu gibi bu yıl da hicri takvime göre Mart 9’unu, yani 22 Mart’ı mezarlıklarda kutladı. Naldöken halkı, her 22 Mart’ta olduğu gibi getirdikleri yiyecekleri misafirleriyle paylaştı ve kaybettiklerini andı. Bu geleneğin Türkmen Alevilerinde olduğunu söyleyen Naldökenliler, geleneklerini köylerine diğer illerden göçle gelen komşularına da benimsetmişler. Köydeki kadınlar, Mart 9’u için bir hafta önce hazırlıklara başlıyorlar, mezarlarını badanalayıp yıkıyorlar, börekler ve tatlılar hazırlıyorlar. Görüşlerini aldığımız köylüler, bu geleneğin tam olarak ne zamandan beri yaşatıldığını bilmiyorlar ve bu konuda farklı görüşlere sahipler ama hepsi de çocukluklarından beri bu geleneği sürdürmeye devam ediyor.
NİNEMİZDEN KALMA
Melahat Keskin, bu geleneğin kendilerine ninelerinden kaldığını belirterek, “Eskiden bu geleneği görmek için her 22 Mart’ta şehir dışından, hatta yurtdışından turistler gelirdi. Yine eskiden herkes, bu günde yöresel kıyafetler giyerdi. Başımızı özel bir şekilde bağlardık. Ama artık genç yaşta ölümlerin çok olması ve Mart 9’unun mezarlıkta kutlanmasından dolayı, kimse en güzel kıyafetlerini giyip gelmiyor” diyerek, geçirilen değişimleri anlatıyor. Çocukluklarında daha önce hiç yemedikleri meyvelerin getirilip önce mezarlıkta köylülere dağıtıldığını anlatan Keskin, “Sonra da kendimiz yerdik, ama artık her çeşit meyve neredeyse her zaman bulunabildiği için gelenek bu özelliğini yitirdi” diyor.
ÖLÜLERİMİZİ ANIYORUZ
Şükran Gül, geleneklerinin birçok kişinin ilgisini çektiğini dile getirerek, “Bazıları mezarlıkta yediğimiz için bize tuhaf gözle bakıyor. Bu geleneğin amacı; ölülerimizi anmak, onların anılarını tekrar canlandırmak. Pek çok yerde farklı şekilde kutlanıyor ama bizim köyümüzde bu gelenek, biraz farklı olarak kabristanda kutlanıyor” diyor. Bu geleneğin bir parçasının da o gün herkesin soğanla boyanmış yumurtaları küçük sepetler içinde birbirine ikram etmesi olduğunu sözlerine ekliyor. Naldökenliler, mezarlıkta kutlama yaptıktan sonra, Naldöken Düğün Salonu’nda Bornova Belediyesi’nin düzenlediği “Nevruz” konserine katıldılar. Konserde, önce Grup Üç Yürek, ardından da Tolga Çandar sahne aldı. (İzmir/EVRENSEL)
Deniz Çetin
ÖNCEKİ HABER

Munzur Baba devam ediyor

SONRAKİ HABER

Kendi evine taşınamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...