25 Mart 2010 00:00

‘Yeni iş mahkemeleri açılsın’

DEMOKRASİ İçin Hukukçular, 2 ay içinde bitirilmesi gereken işe iade davalarının bir yılı bulduğuna dikkat çekerek, “Geciken adalet, adalet değildir” dediler.

Paylaş

DEMOKRASİ İçin Hukukçular, 2 ay içinde bitirilmesi gereken işe iade davalarının bir yılı bulduğuna dikkat çekerek, “Geciken adalet, adalet değildir” dediler. Davaların uzun sürmesiyle işsiz kalmış işçilerin daha da mağdur olduğunu vurgulayan hukukçular, yeni iş mahkemelerinin açılmasını istedi.
İş mahkemelerinin bulunduğu Sirkeci Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar adına açıklama yapan Yıldız İmrek, Anayasa’da belirtilen sosyal hukuk devleti ilkesinin gerçekleşmesi, ekonomik olarak daha güçsüz durumda bulunan işçinin adalet anlayışının ucuz, yargılamanın hızlı olması gerektiğini söyledi. TMSF’ye devredilen bankalar için davaların harçsız açıldığını, mağdur durumdaki işçiden yüksek harçlar istendiğini hatırlatan İmrek, şöyle konuştu: “Bugün on binlerce işçinin adalet arayışı, mahkemelerdeki dava yığılması nedeniyle fiilen ortadan kalkmış durumdadır. HYSK tarafından bu mahkemelerin bir yıl içinde baktığı ortalama dosya sayısı bin olarak belirtmişken, fiili olarak mahkemelerin dosya sayısı 2 binlere yaklaşmış, bazı yerlerde 3 binleri geçtiği de görülmüştür. AB üyesi ülkelerde ise dava sayısı 200’dür.”
‘HSYK VE BAKANLIK GÖREVİNİ YAPSIN’
Son olarak Sinter işçilerinin 14 aydır devam eden işe iade davalarının 6 ay sonrasına ertelendiğini dile getiren İmrek; işçinin hizmet tespiti, kıdem-ihbar tazminatları, fazla mesai, tatil ücretleri ve maaş gibi alacaklarına ilişkin davaların sonuçlanmasının ise 2 yılı geçtiğine dikkat çekti. “Mahkemelerin yükü bunca artmasına rağmen, çözüm üretmekten sorumlu olan kurumlar, bu soruna herhangi bir yaklaşım göstermemektedir” diyen İmrek, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Adalet Bakanlığı’nın bir an önce yeni iş mahkemeleri ve iş davalarını inceleyecek yeni Yargıtay daireleri kurmasını, bu kurumlara ilgili atamaları yapma görevini yerine getirmesini, baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin de konunun takipçisi olmasını istedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Berdan Tekstil’de ‘Muhteşem’ gasp

SONRAKİ HABER

SİNCAN’DA ‘SENDİKALI OL’ KAMPANYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...