25 Mart 2010 00:00

Berdan Tekstil’de ‘Muhteşem’ gasp

TARSUS’ta kurulu bulunan Berdan Tekstil’de çalışan 530 işçi, kriz bahane edilerek ücretsiz izne gönderildi.

Paylaş

TARSUS’ta kurulu bulunan Berdan Tekstil’de çalışan 530 işçi, kriz bahane edilerek ücretsiz izne gönderildi. İki dönem kısa çalışma ödeneğinden yararlanan ve üçüncüsü için başvuran Berdan patronu Muhteşem Ekenler, başvurudan olumsuz yanıt alınca işçilere mektup göndererek ücretsiz izin uygulamasına başlandığını bildirdi.
İşçilerse bu uygulamaya tepki gösterdi. Patronun kendilerine oyun oynayabileceğini söyleyen 300 işçi, fabrikaya gelerek işbaşı yapmaya hazır olduklarını bildirdi. İşçiler, bunun için noter de çağırdılar. Ancak Tarsus’ta bulunan altı farklı noter, işlemi yapamayacaklarını söyledi. İşçiler, noterlerin Berdan Tekstil patronu ile ters düşmemek istediğini belirttiler. Patrona “Ya işbaşı yaptır ya da haklarımız ver” diye seslenen işçiler, sendikaları TEKSİF’i de kendilerine sahip çıkmaya çağırdılar.
KİMİN NOTERİ?
Patronun gönderdiği mektuplar bazı işçilere gelirken, bazılarına henüz ulaşmadı. Fabrikanın giriş kapısına ise “Bütün çalışanlarımız ücretsiz izinlidir” yazısı asılmış. İşçiler, sabah saatlerinde işbaşı yapmak için geldikleri fabrikaya, noterlerle gelerek, işverenin işbaşı yaptırmadığını onaylatmak istediler. Ancak Tarsus’ta bulunan noterler, Muhteşem Ekenler ile karşı karşıya gelmemek için işçilere yardımcı olamayacaklarını söylediler. İşçilerden bir tanesi, “Benimle ölüme gelebilecek noter arkadaşım bile gelmedi” diyerek, işverenin etrafa korku saldığını ifade etti.
KİŞİSEL SERVET!
Kendilerini bir yıldır oyalayan işverenin av partisinde olduğunu belirten işçiler, “Ya işbaşı yaptırsınlar ya da haklarımızı versinler” dedi. İşverenin finans müdürü olduğu söylenen Emin Hız, fabrikaya gelerek işçilerden oluşan temsilcilerle görüştü. İşverenin durumdan üzüntü duyduğunu iddia eden Hız, paraların ne zaman verileceği konusundaki soruya ise muğlak cevaplar verdi. Hız, işçilerin parasını kredi almaları durumunda ya da gayrimenkulleri sattıklarında ödeyeceklerini savundu. Krizi bahane eden Muhteşem Ekenler’in, kriz döneminde sofrasında ne eksildi, yönündeki sorumuzu ise Hız, “Kişisel servetlerden bahsetmeyelim” diyerek geçiştirdi. Bunun üzerine işçiler, Hız’a tepki gösterdiler.
İŞÇİLER SENDİKAYA TEPKİLİ
Yapılan görüşmenin ardından toplanan işçiler, TEKSİF Tarsus Şube Başkanı Necdet İnanoğlu’nun, işçilerin yanına gelmek yerine işvereni aramasına tepki gösterdiler. Kendi aralarında yedi kişilik bir komite kuran işçiler, sendikayı harekete geçirmek için çabalayacaklarını belirttiler. İşçiler ayrıca, Tarsus’ta yapacakları eylemlerle Tarsus halkına kendilerini anlatacaklarını söylediler. (Tarsus/EVRENSEL)

İŞÇİLER KOMİTE KURDU

Hüseyin: Alacağımız 5 bin ila 60 bin lira arasında değişiyor. Burada muhatap bulamıyoruz. 1951 yılında kurulan bu fabrikaya babalarımız hizmet verdi. Şimdi biz hizmet veriyoruz. İşyerinin çalışması için şimdiye kadar çok fedakarlık yaptık. Ama şimdi bize kimse fedakarlık göstermiyor. Yıllardır bizden aidat alan sendikanın da yanımızda olmasını istiyoruz.
Bayram Şenbay: Sendika şimdiye kadar bize sahip çıkmadı. Ama işçiler olarak bunun sendikal bir harekete dönüşmesi için sendikayı da bu işe katmayı düşünüyoruz. Komite kurup organize bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz. Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne durumumuzu beyan edeceğiz.
Filiz: Karı koca burada çalışıyoruz. Ne kadar süre ücretsiz izne gönderildiğimiz belli değil. Bir yıldır kısa çalışma ödeneğinden maaş veriliyor. Sağlık hakkımızdan yararlanamıyoruz. Yaşadığımız sıkıntıdan dolayı evimizi sattık. Çıkışlar verilmediği için farklı bir iş de bulamıyoruz. Hakkımın arkasındayım.
Cennet Karadağ: Çocuğum rahatsız. Yürüme problemi yaşıyor. Sigortasız kaldığımız için tedavi sürecinde sıkıntı yaşıyoruz. Ya işe alsınlar ya da haklarımızı versinler. Eşim de sigortasız çalışıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık.
Necmiye Kale: İşçiler olarak çok fazla sıkıntılar yaşadık. İkramiyelerimiz verilmedi. Bir gün geldi fabrika kapanıyor dediler. 1 Nisan’da kısa çalışma ödeneği de bitiyor. Eşim rahatsız, nasıl tedavi ettireceğimi bilmiyorum. 530 işçi, aileleriyle birlikte binlerce insan mağdur olacak.
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

4-c Anayasa Mahkemesi’nde

SONRAKİ HABER

‘Yeni iş mahkemeleri açılsın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa