25 Mart 2010 00:00

Sağlık reformu mahkemelik oldu

ABD’de sağlık reformu paketi üzerindeki tartışmalar yeni bir safhaya taşındı. ABD Başkanı Barack Obama...

Paylaş

ABD’de sağlık reformu paketi üzerindeki tartışmalar yeni bir safhaya taşındı. ABD Başkanı Barack Obama, önceki akşam paketi yasalaştıran imzayı attı. Ancak tasarının imzalanarak yürürlüğe girmesine rağmen cumhuriyetçilerin muhalefeti devam ediyor. Cumhuriyetçi vekiller Kongre’de sağlık reformuna karşı mücadele yürütecekleri konusunda açıklamada bulunurken, Obama’nın imza töreninin 7 dakika sonrasında 13 eyaletin başsavcısı paket aleyhine Yüksek Mahkeme’de dava açtı.
Başsavcılar düzenlemenin anayasal olmadığını öne sürerek, durdurulması istemiyle federal hükümete dava açtı. Davalar, Obama’nın tasarıyı imzalamasının hemen ardından açıldı. Bu konuda öncülük ettiği belirtilen Florida Eyaleti Başsavcısı Bill McCollum ile birlikte, Güney Carolina, Nebraska, Texas, Michigan, Utah, Pennsylvania, Alabama, Güney Dakota, Louisiana, Idaho, Washington ve Colorado eyaleti başsavcıları da dava açanlar arasında yer aldı.
Uzmanlar, ABD anayasasına göre federal yasaların eyalet yasalarının üstünde olduğuna dikkat çekiyor. Bu çabaların büyük ihtimalle başarısız olacağı, ancak kasım ayındaki Kongre seçimlerine kadar konunun canlılığını koruyacağı belirtiliyor. Dava açanların biri hariç tümü cumhuriyetçilerden oluşuyor. (DIŞ HABERLER)

OBAMA: ANNEM ADINA İMZALIYORUM

ABD Başkanı Barack Obama, “Sağlık reformunun, yüzyıl süren uğraşlar, son bir yıldır devam eden tartışmalar ve tarihi oylamanın ardından, artık yerine getirilmemiş bir söz değil, ülkenin bir yasası haline geldiğini” söyledi.
Obama, törende sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında, “Böylesine zor, karmaşık bir işi yerine getirme yeteneğimiz, başarabileceklerimizin sınırları olup olmadığı zaman zaman sorgulanmakta. Ancak biz isteklerimizi azaltmayan bir ulusuz. Biz şüphe, güvensizlik ve korkunun tutsağı olan bir ulus değil, zor, doğru ve gerekli olanı yapan bir ulusuz. Tasarı şunu gösteriyor ki, ABD, konu sağlık olunca herkesin bazı temel güvencelere sahip olması gerektiği yönündeki temel ilkeye inanıyor” dedi.
Beyaz Saray’daki imza törenine katılan kalabalık topluluk arasında, sağlık reformunun güçlü savunucularından olan ve geçen yıl hayatını kaybeden Senatör Ted Kennedy’nin eşi Vicky Kennedy de vardı. Salonda, sağlık sigortalarını kaybeden ya da sigorta edinememelerinden
ötürü yaşadıkları sıkıntıları geçen bir yıl içinde Obama’ya yazdıkları mektuplarla dile getiren bir grup da hazır bulundu.
Obama konuşmasında, “Bu reform tasarısını, hayatının son günlerinde kanserle savaşırken bile sigorta şirketleriyle tartışan annem adına imzalıyorum” ifadesini kullandı.
ÖNCEKİ HABER

Irkçılığı protestoya polis saldırısı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa