25 Mart 2010 00:00

Irkçılığı protestoya polis saldırısı

İNGİLTERE’de Liverpool yakınlarındaki Bolton kentinde hafta sonunda ırkçıların şehir merkezinde yapacakları yürüyüşü protesto eden gruba, polis saldırdı.

Paylaş

İNGİLTERE’de Liverpool yakınlarındaki Bolton kentinde hafta sonunda ırkçıların şehir merkezinde yapacakları yürüyüşü protesto eden gruba, polis saldırdı. Saldırıda yaralananların yanı sıra çok sayıda kişi gözaltına alındı. İngiliz Savunma Birliği (EDL) tarafından organize edilen ırkçı, anti-İslamcı yürüyüş, polisin koruması altında gerçekleşti. Anti-faşistlerin düzenlediği karşı gösteriye, polisin orantısız güç kullanması dikkat çekti.
Yürüyüşün yasaklanması için yerel meclis üyeleri ve milletvekillerinin tüm çabalarına rağmen İçişleri Bakanlığı, “ifade özgürlüğü” bahanesiyle yapılmasına olanak sağladı. Bunun üzerine yerel din adamları ve belediye başkanı, yürüyüş günü halkı olaylardan uzak durması konusunda uyardı. Polis ise özellikle Müslüman ve Asyalıların gösterilerden uzak durmasını istedi. Şehirde taksiciler çalışmadı. Alışveriş merkezleri kapandı, dükkanların camları tahtalarla kapatıldı ve şehrin merkezi polis ablukası altına alındı.
Şehri ikiye ayıran polis, bir tarafta otobüslerle gelen “anti-cihatçı” olduklarını savunan EDL destekçilerini, diğer tarafta anti-faşist Faşizme Karşı Birleş (UAF) yanlılarını tuttu. Manchester polis teşkilatına bağlı binden fazla polisin, anti-faşistleri etkisiz hale getirmek için gösterdiği tutum, büyük eleştirilere neden oldu.
ÇİFTE STANDART
Yaklaşık 2 bin anti-faşistin toplandığı Victoria Square çelik bariyerler, çevik kuvvet, polis köpekleri ve atları tarafından ablukaya alındı. Bin civarında gösterici de alana polis tarafından alınmadı. Hiçbir neden göstermeden kitleye saldıran polis, insanları yerlerde sürükleyerek, coplayarak, yaklaşık 70 kişiyi göz altına aldı. Gözaltına alınanlar arasında UAF sekreterlerinden Weyman Bennett ve Dr Rhetta Moran da vardı. Polis saldırısında kafasından ciddi şekilde yaralanan Sam Chambers, “Sakin bir şekilde dururken polis üzerime çullandı ve kafama copla vurdu” dedi.
Bir taraftan sürekli anti-faşistlere katı davranan polisin, diğer taraftan ırkçı-faşist EDL yanlıları ile şakalaşıp, gözaltına aldığı birkaç faşisti ise kulaklarından tutup tembihler gibi azarlaması, bölgede oturan halk tarafından çifte standart olarak değerlendirildi.
Sabah erken saatlerde şehre gelen EDL yanlıları, açık olan birkaç birahanede içtikten sonra kısa bir yürüyüş yaptı. Victoria Square’i çelik bariyerlerle ikiye ayıran polis, EDL yanlılarının kısa bir yürüyüş yapıp alana gelmesini sağladı. Aralarında C18 ve BNP gibi ırkçı-faşist parti ve örgüt yanlılarının da olduğu göstericiler, yol boyunca ırkçı sloganlar attılar. İki tarafı da birbiriyle karşı karşıya getiren polis, ırkçıların anti-faşistlere bazı maddeler atmasını izlemekle yetindi. İngiliz, İsrail, Polonya, Amerika, Hollanda bayrakları taşıyan ırkçıların, daha sonra geniş polis ablukası altında alandan ayrılması sağlandı ve bu esnada polisin eğitim yapıyormuşçasına bazı taktiksel gösterileri de dikkat çekiciydi.
EDL yanlılarının 3 Nisan’da Dudley’de yapacağı bir diğer yürüyüşe karşı yerel sendikacılar, inanç liderleri, ortak bir açıklama yaparak tüm Dudley halkının, ırkçı EDL’ye karşı durmalarını istedi.
(Bolton/EVRENSEL)
Sinan Ersoy
ÖNCEKİ HABER

İNGİLTERE MOSSAD AJANINI SINIR DIŞI ETTİ

SONRAKİ HABER

Sağlık reformu mahkemelik oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...