25 Mart 2010 00:00

Körfez mitinge hazırlanıyor

İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Erzin’de kurulması planlanan termik santralin tüm körfezi etkileyeceğini belirterek...

Paylaş

İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Erzin’de kurulması planlanan termik santralin tüm körfezi etkileyeceğini belirterek, bunun engellenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Erzin Termik Santral Karşıtı Platform’un, 28 Mart’ta Erzin’de yapacağı “Termik Santrallere Hayır” mitinginin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Platform bileşenleri, bu çalışmalar kapsamında İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek’i ziyaret etti. Termik santrallerin İskenderun Körfezi’nde yaratacağı tehlikeye dikkat çeken platform bileşenleri, aynı zamanda Körfez Belediyeler Birliği Başkanı olan Yusuf Civelek’ten, mitinge destek talebinde bulundu.
Yusuf Civelek, Erzin’de kurulmak istenen termik santralin sadece Erzin’i etkilemeyeceğini, tüm körfezi etkileyeceğini, dolayısıyla bu sorunun herkesin sorunu olduğunu belirtti. Civelek, bu tehlikenin engellenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ve mitinge destek de vereceklerini ifade etti.
Platform bileşenleri, ziyaretin ardından İskenderun Çevre Derneği’ne geçerek bir basın toplantısı düzenledi. Burada platform adına açıklama yapan Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Akif Özer, bölgede 16 adet termik santral yapılmasının planlandığını hatırlatarak, bu bölgede yaşayan bütün vatandaşları, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için birlik olmaya ve 28 Mart Pazar günü saat 14.00’te Erzin Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak olan mitinge katılmaya davet etti.
SATACAK BİR KARIŞ TOPRAĞIMIZ YOK
Basın toplantısında, bir gazetecinin, termik santral kuracak herhangi bir firmanın köylerden toprak satın alıp almadığını sorması üzerine söz alan Aşağı Burnaz Köyü Muhtarı Hasan Armut, termik santral kurulması düşünülen 1600 dönümlük arazinin kendi köylerine ait olduğunu belirterek, termikçilere hiç toprak satılmadığını ifade etti. Köylülerle toplantı yaptıklarını ve bu toplantıda kesinlikle toprak satmama kararı aldıklarını da kaydeden Hasan Armut, “Termikçilere satacak bir karış bile toprağımız yok” dedi.
TOPLANTI SALONU BULAMIYORLAR
Bütün Erzin halkının termik santrallerin kurulmasına karşı tek yumruk olduğunu ifade eden Termik Santral Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Mustafa Vural da, Erzin’de bulunan tüm siyasi parti, dernek, sendika, birlik, muhtar ve odaların, Termik Santral Karşıtı Platform içinde yer aldığını vurguladı. Mustafa Vural, Erzin halkının birlik ve beraberliği sonucu, termik santral kurmak isteyen şirketlerin Erzin’de yapmak zorunda oldukları ÇED raporu sunumu için salon bulamadıklarını vurgulayarak, “Hiçbir Erzinli şirketlere salonlarını vermiyor. Bu nedenle şirketler, ÇED raporu sunumunu yapamıyorlar” dedi.
(İskenderun/EVRENSEL)

‘AYNI TEHLiKELERLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
SİNOP Gerze’de bulunan siyasi parti, oda, birlik, dernek, sendika ve muhtarların oluşturduğu Yeşil Gerze Termik Santral Karşıtı Platform bileşenlerinden 40 kişilik bir heyet, Erzin’e gelerek buradaki Termik Santral Karşıtı Platform’la görüşmeler yaptı. Önce Afşin Elbistan’a uğrayan ve burada yaşayan köylülerle görüşmeler yapan heyet, daha sonra Erzin’e geldi.
Yeşil Gerze Termik Santral Karşıtı Platform Başkanı, Yüksek Ziraat Mühendisi Mustafa Kalafat, aynı sorunları yaşadıklarını ve aynı tehlikelerle karşı karşıya olduklarını belirterek, karşılıklı deneylerini birbirlerine aktarmak ve dayanışma içerisinde olmak için Erzin’e geldiklerini ifade etti. Ayancık ve Gerze’de beş termik santral kurulmak istendiğini kaydeden Mustafa Kalafat, sürdürdükleri mücadelenin, tüm Sinop halkı tarafından desteklendiğini vurguladı.
Karşılıklı deneylerin ve çalışmaların aktarıldığı toplantının ardından, köylere ziyaretler gerçekleştirildi. Heyet, termik santralin kurulmak istendiği Burnaz köylüleriyle görüştü. Burnaz köylüleri, Yumurtalık’taki termik santralin kurulmasından sonra, narenciyenin kalitesinin bozulduğunu ve hastalıkların arttığını, kısacası tarımın bitme noktasına geldiğini anlattılar. Daha sonra Yumurtalık’a geçen heyet, buradaki balıkçılarla görüştü. Balıkçılar da heyete, Yumurtalık Termik Santrali’nin faaliyete geçmesinden sonra balıkların tükendiğini, sadece göçmen balıkların arada sırada uğradığını, burada kalıcı olan çupra, levrek vb. türlerin tükendiğini anlattılar. Balıkçılar, Yumurtalık faaliyete geçtikten sonra deniz yüzeyini milyonlarca balık yavrusunun kapladığını da sözlerine eklediler. Yumurtalık’tan Sugözü köylüleriyle görüşmek üzere ayrılan heyet, buradan da, topladığı bilgileri Gerze ve Ayancık’ta köylülere ve halka anlatmak üzere Sinop’a dönecek. (Erzin/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘ACISI OLAN BiZi ANLAR’

SONRAKİ HABER

Vietnam günlerdir yabanmersini kokuyor …

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...