25 Mart 2010 00:00

‘HES’ler sularımızı yutacak’

DERELERİN Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Doğu Karadeniz bölgesinde yapılması...

Paylaş

DERELERİN Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Doğu Karadeniz bölgesinde yapılması planlanan Hidroelektrik Santralleri (HES) projelerinin hayata geçirilmesi ile bölgedeki suyun ve endemik türlerin yok olacağı uyarısında bulundu.
Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği’nde konuya ilişkin bir basın açıklamasında bulunan Şan, HES’lerle ilgili bölge insanının ciddi sorunları ve kaygıları olduğunu, sorunların üzerinin bir takım nedenlerle örtülmeye çalışıldığını belirtti. Bölgede yer alan suların HES tünelleri içerisine alınarak yok edildiğini ifade eden Şan, ‘‘Rize’nin Çayeli ilçesinde 2, İkizdere ilçesinde 3 köyün içme suları HES çalışmalarının ardından kaybolmuştur. Köylüler farklı arayışlara girmek zorunda bırakılmıştır. Tünel içerisine alınan suların nasıl kullanılacağı bizlere ürkütücü ve endişe verici gelmektedir’’ dedi.
Devlet Su İşleri’nin (DSİ) tehlikeli durumu görerek birtakım önlemler alması gerektiğini vurgulayan Şan şöyle konuştu: “Sularımız asıl sahipleri köylülerin elinden alınarak 49 yıllığına çok uluslu şirketlerin eline verilmektedir. Enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulmaya çalışılırken HES’leri çok uluslu şirketlere yaptırmak inandırıcı olmaktan uzaktır. 49 yıllığına su kullanım hakkını yabancı şirketlere vermek demek, satılmak anlamına gelmiyorsa da tamamen onların kontrolüne verilmesi anlamını taşıyor. Su kullanım hakkı ile birlikte bölge insanının suya erişim hakkı ellerinden alınmaktadır.” (RİZE)
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

GDO için rüşvet iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...