25 Mart 2010 00:00

ESKİKENT YAZILARI

Kentlerin de bir kimliği var.

Paylaş

Kentlerin de bir kimliği var.
‘Kimlik’ dediysem, doğum tarihleri yazılı değil üstlerinde; bakıldığında onu çağrıştıran, andıran şeyler…
Bu kimliğin elle tutulması, gözle görülmesi, kısaca bir şekilde hissedilmesi gerekiyor.
Tarihi kentlerde, eğer korunabildiyse eski bir yapı o kentin sembolü olabiliyor.
Budapeşte’nin zincirli köprüsü, Şam’ın Emeviye Camii, Viyana’nın Stefan Kilisesi, Moskova’nın Kremlin’i, Ürdün’ün Lut Gölü ve hatta Petra’sı, Berlin’in ayısı…
Kentler işte o kimliği oluşturan ‘değerlerle’ anılıyorlar; bazı kentlerin birden fazla sembolü de olabiliyor tabii…
BU DEFA ŞİİR
Sadece tarihi yapılar, hayvanlar değil, bir sanat etkinliği de ‘kent kimliğini’ oluşturan önemli bir temel taşına dönüşebilir.
Örneğin Antalya, denizi, tarihi ve turistik yerleri kadar şiir etkinlikleriyle de öne çıkıyor. O etkinliklerle de kimliğini belirginleştiriyor. İşte Altın Portakal Şiir Sempozyumu…
Bu kapsamda her yıl bir şairin yapıtına ‘Altın Portakal Şiir Ödülü’ veriliyor, bir yıl sonra da o şairin şiiriyle ilgili sempozyum düzenleniyor.
‘İkinci Yeni’ diye adlandırılan bir akımın içinde şiirler üretmiş, sonraları ‘toplumcu gerçekçi’ ürünler vermiş Kemal Özer, 13. Altın Portakal Şiir Ödülü’nü ‘Temmuz İçin Yaralı Semah’ adlı yapıtıyla almıştı; o yangına dönüşen temmuz, Madımak Oteli’yle anılan Sivas’ı bir daha gündeme taşımıştı…
Özer, yaşamını yitirdiği için ödülünü ailesi aldı. Özer’in şiirine ilişkin konuşmalar yapıldı. Kalıcı olsun diye bu konuşmalar her sempozyumdan sonra kitaplaşacak.
Doğan Hızlan, Cevat Çapan, Orhan Koçak, Ahmet İnam ve Şeref Bilsel’den oluşan seçiciler kurulu Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) toplandı ve her yıl olduğu gibi
2009 yılı içinde yayımlanmış şiir kitapları arasından – ödüle başvurulmaksızın- seçilen bir kitabı ödüllendirdi.
Önümüzdeki yıl 14.sü gerçekleştirilecek sempozyumun yeni ödüllü şairi Myndos Geçişi’ adlı kitabıyla Emirhan Oğuz oldu. Oğuz, yıllar önce çıkardığı ‘Ateş Hırsızları Söylencesi’nden sonra güzel bir dönüş yapmış oldu bu ödülle. Gelecek sempozyumda Oğuz’un şiiri tartışılacak, daha doğrusu 12 Eylül süreci gelip oturacak sempozyumun ana eksenine.
‘12 EYLÜL FAŞİZMİ’
Emirhan Oğuz, adına verilen ödülü almaya rahatsızlığı nedeniyle gidememişti. Kardeşi Levent Sergin’e adadığı kitaba verilen ödülü, yine kardeşi Levent Sergin aldı ve konuşmasında, Emirhan Oğuz’un kitabını, kendine ithaf edildiği için değil, ‘Farklı türden bir kardeşliğe yazılmış bir ağıt ve unutturulmaya karşı yapılmış güçlü bir itiraz’ olduğu için değerli bulduğunu söyledi. Şunu ekledi: Ödülü, Emirhan Oğuz adına, 12 Eylül faşizminin karanlığında yok edilen ve sonrasında uğradıkları şiddete rağmen ayakta kalabilmiş tüm kardeşlerim adına kabul ediyorum.
SEMPOZYUM
KİTAPLAŞIYOR
Antalya’da Altın Portakal Şiir Sempozyumu ve Ödülü’nü ayakta tutan Antalya Kültür Sanat Vakfı ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ile, bu işe emek verenlerin yaptığı kalıcı bir şey var: Şairlerle ilgili konuşmalar ayrıca birer bildiri olarak kitap haline getiriliyor.
Sempozyuma katılamayanlar da yazı, araştırma, inceleme için bu kitaplardan yararlanabiliyorlar, ödüllü şairin kitabı ve genel olarak şiirine ilişkin bir toplu bilgiye sahip oluyor.
13 ALTIN ŞAİR
Altın Portakal’da daha önce ödül almış şairlerin fotoğraf ve şiirinden oluşan ‘13 Altın Şair Sergisi’ şiir severlerle buluşturuldu. Sergiyi, Hüseyin Çimrin ve Hüseyin Cahit Kerse hazırlamış; sergi bir zenginlik kazandırmış sempozyuma… Kim bu şairler? Anımsayalım: Enis Batur, Haydar Ergülen, Gülten Akın, Mehmet Taner, Hüseyin Ferhad, Ahmet Oktay, Necmi Zekâ, Güven Turan, Yücel Kayıran, Birhan Keskin, Lale Müldür, Cevat Çapan, Kemal Özer.
‘Antalya Şiirleri Sergisi’nde, Antalya’yı dizelerine taşımış, aralarında Adnan Yücel, Ahmet Erhan, Ahmet Oktay, Ali Püsküllüoğlu, Güven Turan, Hasan Hüseyin, Mehmet Başaran, Şükrü Erbaş, Ümit Yaşar Oğuzcan gibi pek çok şair de, birer görüntü ve şiirleriyle dahil olmuşlardı Altın Portakal’a…
13. Altın Portakal Şiir Sempozyumu, ödülü alan Kemal Özer’in ‘Temmuz İçin Yaralı Semah’ın işlediği ‘Sivas Katliamı’nı bir kez daha yüzleşme masasına yatırdı. Emirhan Oğuz’la, bir başka ‘yangın’ sempozyumun gündemine gelecek önümüzdeki yıl yapılacak sempozyumda:
12 Eylül.
Kentler yangınlarla, kıyımlarla anımsanmasın bir daha…
Kentleri şiirlerle anımsatanlara binlerce teşekkür…
Antalya örneğinde olduğu gibi…
RAHMİ EMEÇ
ÖNCEKİ HABER

Özpetek filmi gibi

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...