26 Mart 2010 00:00

‘KIZIMI ÇOK ÖZLÜYORUM’

AĞIR çalışma koşulları, hem evde hem de işte çalışmanın getirdiği yorgunluk, çocuk bakımı, ev işleri ve fazla mesailer, kadın işçilerin yaşamını daha da zorlaştırıyor.

Paylaş

AĞIR çalışma koşulları, hem evde hem de işte çalışmanın getirdiği yorgunluk, çocuk bakımı, ev işleri ve fazla mesailer, kadın işçilerin yaşamını daha da zorlaştırıyor. Güneşli’de bulunan LC.Waikiki’ye bağlı Ebru Nakış’ta çalışan kadın işçiler, asgari ücretle çalıştıklarını ve yaşadıkları zorlukları anlatıyorlar.
Yaklaşık 500 ila 600 işçinin çalıştığı fabrikada, işçilerin yarısını kadın işçiler oluşturuyor. Kadın olarak bir işte çalışmanın ekonomik açıdan çok önemli olduğunu söyleyen kadın işçiler, bir o kadar da zor diyorlar. İsim vermek istemeyen kadınlardan biri, aile ekonomisine katkı olsun diye çalıştığını, evli olduğunu ve 4 yaşında bir kızı olduğunu söyleyerek, şöyle devam ediyor: “Hem fabrikada çalışmak hem de evdeki işleri sırtlamak çok zor. 10 buçuk saat çalışıyorum, kızımla hiç ilgilenemiyorum. Kızımı 2 yaşındayken kaynanama bıraktım ve hâlâ kızıma kaynanam bakıyor. Kızımı çok özlüyorum. Kızımın sesini duymak için her öğle paydosunda telefon açıyorum. Çalıştığımız fabrikada kreş olsa bu kadar zor olmaz, en azından çocuğumuz gözümüzün önünde olur. Şimdiye kadar kreşi olan bir fabrika duymadım.”
“Çalışma saatleri çok uzun olduğundan anneler çocuklarından çok uzak oluyor” diyen kadın işçi, bir anne için bu durumun çok zor olduğuna dikkat çekerek, fabrikalarda kreş olması gerektiğini söylüyor.
ÇEYİZİMİ BİLE HAZIRLAYAMIYORUM
20 yıllık bir başka işçi ise “Ekonomik olarak çok sıkıntı yaşıyoruz. 20 yıldır çalışmama rağmen bu sıkıntılardan kurtulmak bir yana, nefes bile alamadık” diyor.
Çalışırken de çok yorulduklarını ve eve gelince çok yorgun olduklarını söyleyen işçi, “İşyerinde çalış, eve gel çalış; yemek yap, temizlik yap, hiç bitmiyor” diyerek, Türkiye’de kadın olarak yaşamanın zorluğuna dikkat çekiyor.
Asgari ücrete çalıştığını söyleyen başka bir kadın işçi ise şunları anlatıyor: “Hasta bir kardeşim var. Özel okula gönderiyoruz ve evimizde ekonomik olarak çok sıkıntı var. Ben 20 yaşındayım ve çeyizimi hazırlamak istiyorum ama yapamıyorum.”
Bir başka kadın ise “Ben bir bayan olarak en çok fabrikada gözle tacizlerden rahatsız oluyorum” derken, bir diğeri ise “Buna rağmen kadınların çalışmasından yanayım. Her kadın ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durmalı. Ben bayanların erkeklere bağlı yaşamaması gerektiğini düşünüyorum” diye konuşuyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Arife Onat
ÖNCEKİ HABER

Ahtamar’a 1 gün ibadet izni

SONRAKİ HABER

SiYANURCULERiN VEKiLLERi KiM?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...